
גדל כאן דור שבטוח שהוא רק צריך לגלות את הדרך הקצרה למסלול ההתעשרות המהיר. שאם הוא יגלה את ה'סטרטאפ' הבא הוא יתעשר.
הוא חולם בלילות שיגלו אותו ויפתחו בפניו את היכלי התהילה. מתפתחת אשליה, שכדי להצליח בחיים, צריך למצוא את ההברקה הנכונה. מי שבא מעולם הסטארט אפ יודע לספר, שבדרך לכל סטרטאפ מצליח אפשר למצוא עשרות 'שלדי רעיונות' מוצלחים יותר או מוצלחים פחות שלא זכו להיכנס להיכל התהילה והפרסום העולמי שלכל הצלחה יש הרבה 'אחים', פחות מוצלחים שלא לומר 'אחייני' כישלונות.
אמנם אנחנו מטפחים את החלומות הישראליים כל כך, על מלחמה בשישה ימים, על יחידות עילית שמשחררות חטופים במבצעי 'בזק' נועזים, אנו מלאי גאווה על פרסי נובל והמצאות טכנולוגיות פורצות דרך. אבל יחד עם זאת, אסור לנו לשכוח שמאחורי כל פרויקט מצליח מושקעות שעות אימונים עשרות תרגולים שנים של חשיבה וכן, גם כמה כישלונות מפוארים..
אנחנו כבר מבינים שאת הקורונה לא ננצח בזבנג וגמרנו .אנחנו עמוק השנה בתוך השנה השנייה, ואין ספר פלאים שמסביר 'איך מנצחים מגפה'. גם את הסכסוך הישראלי פלסטינאי, הבנו על בשרנו, שאי אפשר היה לפתור בבירה אירופאית שבה הכריזו בין לילה על 'מזרח תיכון חדש'. כי לפעמים הצלחות נמדדות בעקביות אמונה ואחיזה עיקשת.
עכשיו שחזרנו לשגרת הלמידה, חשוב לתרגל עם התלמידים שלנו שהצלחה לא 'נקטפת' בקלות, היא דורשת את שגרת עמל הלמידה. כמובן שיש מקום להברקות לחידושים וליזמות, אבל היא לעולם לא תחליף את בסיסי הידע המצטברים.
אין תוכנית ריאליטי שתחליף את ה'ריאליטי' האמיתי שמורכב מלמידה יום יומית, מתרגול, מסקרנות והישגים. אנחנו לא מתנגדים לכישרונות והברקות, למסעות ניצחון נוצצים. היום כמבוגרים אחראים יש לנו תפקיד לאמן את תלמידי ישראל לתהליכים ארוכים.
עם תחילת תקופת שגרת 'אחרי החגים' לסייע להם לנשום עמוק, ולהתבונן ולבחון מחדש את אשליית ההתעשרות המהירה ואת תהליך ה'זבנג וגמרנו'. לא לחפש 'אושר לדקה' אלא ללמוד לקחת חלק בתהליך שאולי גם מובטחת בו הצלחה, אבל בוודאות מובטח בו הנאה צרופה של עמל התפתחות ולמידה..