אלוף בדימוס צבי זמיר, ראש המוסד במלחמת יום הכיפורים שהזהיר מפריצת המלחמה, נפטר היום (שלישי) בגיל 98.

צבי זמיר נולד בפולין ב-1925 בשם צבי ז'רז'בסקי, ועלה לארץ כשהיה ילד. הוא שירת בפלמ"ח ולחם במלחמת העצמאות בתפקיד מג"ד. בין יתר תפקידיו בצה"ל היה מפקד חטיבת גבעתי, מפקד בית הספר לחי"ר ומח"ט במבצע "קדש". בשנים 1962–1965 היה אלוף פיקוד הדרום. בתפקידו האחרון בצה"ל היה זמיר נספח צה"ל באנגליה ובמדינות סקנדינביה.

בשנה שקדמה למלחמת יום הכיפורים הייתה עמדתו של זמיר שיש אפשרות לפתיחת מלחמה של מצרים נגד ישראל, לעומת עמדת אמ"ן.

כ-40 שעות לפני פריצתה של מלחמת יום הכיפורים מסר מקור מודיעיני בכיר של "המוסד", אשרף מרואן, למפעילו מידע מפורש על כוונת מצרים לצאת למלחמה.

מרואן ציין במפורש את מועד פרוץ המלחמה - יום שבת (הוא יום הכיפורים), בשעת ערב (בפועל פרצה המלחמה בשעה 2 בצהריים). בשעה 4 לפנות בוקר, ביום הכיפורים, נמסרה התרעה חד-משמעית של זמיר - "היום תפרוץ מלחמה" לראש הממשלה, לשר הביטחון, לרמטכ"ל ולגורמים נוספים. 

זמיר האשים את אלי זעירא בכשל המודיעיני לפני המלחמה, ובכנס של ראשי המודיעין אף טען כי "הפיקוד הבכיר ביותר של החיל (מודיעין) סגר עיניים והתעלם".

ועדת אגרנט, ועדת החקירה שהוקמה אחרי המלחמה, חָלקה שבחים על המידע המתריע שסיפק המוסד, וזמיר בראשו, לפני המלחמה, בעיצומה ולאחריה.

נשיא המדינה יצחק הרצוג ספד לו "עם פטירתו של צבי זמיר נפרדת מדינת ישראל מאחד מאבותיה המייסדים של מערכת הביטחון, הפלמ״חניק שהיה לאלוף בצה״ל והוביל לימים את המוסד למודיעין ולתפקידים מיוחדים בשנים קריטיות ועתירות עשייה שבמרכזן מאבק חובק עולם נגד הטרור המאיים על ישראלים ויהודים בישראל וחוצה לה", ספד.

"גם לאחר סיום תפקידיו הבכירים במערכת הביטחון הישראלית, המשיך זמיר לתרום מכישרונו ומיכולותיו לבניין הארץ והמדינה, בין היתר בשדה הכלכלי, והעמיד עצמו פעם אחר פעם לשירות המולדת. נשאתי אליו עיניים מילדותי, כמי ששירת לצדו של אבי והיה שכננו וחברנו. תנחומים למשפחתו ולכל אוהביו. יהי זכרו ברוך".

המוסד פרסם הודעה "זמיר הוביל גישה יוזמת ונחושה להתמודדות מדינת ישראל נגד הטרור הפלסטיני שהתעצם בשנים אלו. תחת פיקודו המוסד הוביל מבצעים נועזים לאיסוף מודיעין וסיכול פעולות טרור, בהם פעילויות ברחבי העולם לפגיעה בראשי ארגון 'ספטמבר השחור' שעמדו מאחוריי רצח הספורטאים במינכן.

זמיר ראה את תפקידו של המוסד להביא מודיעין והתרעה למלחמה לאור האיומים הצבאיים שנשקפו על מדינת ישראל מצד מצרים וסוריה. בתקופתו כראש מוסד, הרחיב הארגון את קשריו החשאיים עם מדינות האזור, וגייס מקורות רבים, הבולט בהם היה 'המלאך', אשר זמיר היה מעורב בתחקורו באופן אישי ולאורך שנים, כולל תחקורו ערב המלחמה וקבלת ההתרעה הדרמטית על פריצתה".

עוד נמסר "במהלך המלחמה מילא זמיר תפקיד מרכזי סביב שולחן המלחמה, והביא לחיזוק במעמדו של המוסד בקהילת המודיעין והביטחון ומול הדרג המדיני, שנמשך עד ימינו.

המוסד תחת פיקודו של זמיר עבר תהליכי שינוי מרחיקי לכת בתחומי המטה, המבצעים והטכנולוגיה אשר משפיעים על פעילות הארגון ומימוש משימותיו עד היום.

משפחת המוסד מרכינה ראש על לכתו של אדם ערכי וצנוע אשר האמין באחריות האישית של מפקדי הארגון ועובדיו למקצועיות, יושרה וחתירה למגע. הוא היווה מודל והשראה למפקד אמיץ, ישר, ומעורב אשר פיו וליבו שווים, וטובת המדינה וביטחונה היו לנגד עיניו תמיד".