שאלת השאלות היא מאימתי מתחילים, והתשובה עליה קשורה גם במנטליות וגם בחינוך מהבית. יש מי שסיפרה לי בשיא הרצינות שהיא לא יודעת איך תתארגן כי השנה היא צריכה ללדת בערב פסח.
"מתי?" שאלתי. "בט"ו בשבט", היא ענתה. למעשה, כל אחת מתחילה מתי שנוח לה ולפי מצבה. אם היא צריכה ללדת, אם יש לה תינוק קטן או בנות גדולות שעוזרות ואם גם בעלה בחופשה בבין הזמנים. את המשתנים האלו צריכה כל אחת לשקול.
הרעיון הוא מצד אחד לא לעבוד קשה מדי עד הרגע האחרון, אבל מצד שני גם לא להתחיל כל כך מוקדם עד שכל הבית בכוננות פסח מט"ו בשבט וצריך לנקות כל דבר פעמיים. יש כאלה שמתאים להן לעשות יחד עם פסח ניקיון כללי ויש מי שמנקות רק חמץ. יש מי שלוקחות עזרה ויש מי שמרגישות טוב רק אם הן עשו הכול לבד. חשוב שכל אחת תדע את המגבלות שלה ואת הנכון בשבילה.
אבל איך יודעים מה נכון בשבילך, מתי צריך לשמוע לאחרים ומתי צריך להקשיב לעצמך, ומי היא עצמך - אמא שלך? בעלך? השוויגער?
כדאי לפתח קצת מודעות בקשר לניהול בית. לכל אחת יש הנחות יסוד ואמיתות בלתי מוכחות בקשר למה שנקרא נקי ומה שנקרא פסח, מה חשוב ומה לא, מה שומרים ומה זורקים, מהי בלעבוסטע ומהי לכלוכית. הנחות היסוד הללו מנחות אותנו כשאנו צריכות להכין את הבית לקראת ליל הסדר.
מי שרוצה לפעול השנה בצורה אחרת מאשר בשנה שעברה, מוזמנת להבין את הנחות היסוד הללו ולשנות אותן לפני שהיא כופה על עצמה שינויים שיקשה עליה לעמוד בהם. למשל, אם אני חושבת שבלעבוסטע חייבת להתחיל לנקות את המטבח בראש חודש, גם אם השנה אנסה לדחות זאת כי הקטנים מכניסים חמץ כל הזמן וזה שיגעון לרדוף אחריהם עם הפירורים - אני ארגיש כל הזמן רע ולא בסדר ואתנצל ללא הרף בפני עצמי, בעלי או אמי למה אני לא מתחילה כבר. בסופו של דבר אני עלולה לא לעמוד בהחלטה שלי, בכל זאת להתחיל מוקדם מדי וגם להתעצבן על כך שאני לא עושה מה שחשבתי לעשות.
כך נעשה עם הנחות כמו "צריך לנקות את המקרר עם מברשת שיניים", "תנור לוקח ארבע שעות", "חייבים לזרוק דברים מהבית", "אין מה לאכול בלי שרויה" ועוד. כל הנחה כזו גוררת שורה של פעולות, משימות, עשייה ופעלתנות שנועדו לממש אותה ולעשות אותה למציאות שלנו. אולם לכל אחת יש המציאות שלה ומה שנכון בשבילה. כל זמן שהדבר מקדם אותך, גורם לך לפרצי אנרגיה חיובית ולתחושה שאת מאה אחוז - אין בעיה. הנחת היסוד הזו מתאימה לך. אבל מה אם לא? מה אם זה רק מעכב אותך? מה אם הנחת היסוד הזו מכבידה עלייך וקשה לך לממש אותה? בדקי! תוכלי לחשוב שוב על האמירה הפנימית המובנת מאליה הזו ולנסות לנסח מחדש אמירה שמתאימה יותר לחייך ולמציאות שלך. למשל: "טוב לזרוק דברים מהבית בערב פסח כי זה מקל על העבודה, אבל גם אם לא זרקתי העיקר שבדקתי שאין שם חמץ", "אני מנקה את התנור עד שהוא נקי, ולא חשוב כמה זמן זה לוקח. התנור שלי גם מצויד במנגנון ניקוי עצמי אשר מקצר משמעותית את זמן העבודה" או "כמה טוב שיש לי מדיח כלים! אני מכניסה את החלקים של המקרר וחוסכת לעצמי את כל העבודה הקשה של שפשוף סנטימטר אחרי סנטימטר". אמירות אלה הן מציאותיות יותר מאשר הכללות גורפות שלא מקדמות את העבודה לקראת החג ולא תורמות למצב הרוח.
ומה עושים עם העבודה השוטפת שאף פעם לא נגמרת, במקביל לניקיון פסח?
העבודה השוטפת היא בעצם כביסה, בישול וטיפול בילדים. כשאנו חושבות על ניקיון וסדר אנחנו חושבות בדרך כלל על יעילות, איך לעשות את הדברים הכי טוב שאפשר. נשים שואלות ומבקשות טיפים ופטנטים, עצות ודרכי קיצור איך לנקות טוב יותר את המקרר, איך להבריק את הכיורים ואת השיש ואיך למנוע כתמים ולהסירם. הרצון לעשות את הדברים בצורה הטובה ביותר מצביע על כך שאנחנו רוצות להיות יעילות ולא לבזבז זמן, כוח ומשאבים.
ואולם, אני מציעה לחשוב יותר על אפקטיביות מאשר על יעילות. למשל, במקום איך לנקות את המקרר הכי הטוב ובמינימום זמן, החשיבה צריכה לקחת אותנו לכיוון של מתי הכי נכון לנקות את המקרר. לפעמים התשובה תהיה בזמן שבו זה ייקח הכי פחות זמן, כלומר בבוקר כשהילדים במוסדות החינוך או בערב אחרי שהם הלכו לישון. הקצאת הזמן צריכה להיות לפי השאלה מתי הוא הזמן הנכון לכל פעילות.
בצורת ניתוח זו אני מגלה שיש דברים שאי אפשר בשום אופן לעשות בערב או בבוקר או עם הילדים. אז אני מכינה טבלה של פעולות שאחרים יכולים לעשות, פעולות שאני יכולה לעשות עם הילדים ומטלות שאני יכולה למלא אך ורק לבד. לאחר שממלאים את הטבלה רואים תמונה הרבה יותר אפקטיבית של ניהול הזמן ועושים בזמן הנכון את הדברים הנכונים, גם אם הם פחות יעילים. למשל, את הכביסות ואת הבישולים אפשר לעשות תוך כדי טיפול בילדים אחר הצהריים. זה לא קל ולא יעיל ולוקח יותר זמן, אבל זה אפקטיבי כי זה מפנה לנו את הזמנים היותר חופשיים שלנו לניקיון פסח.
ברור שבזמן הניקיונות לפסח נשים באופן אוטומטי מורידות פרופיל במה שנוגע לבישולים, לאפייה (גם כך התנור כבר נקי לפסח...) או לגיהוץ. יחד עם זה אפשר להיערך מראש עם אוכל מבושל מוכן וקפוא, ואז לא צריך כל כך להתפשר על תפעול יומיומי שמעיק על העבודות לפסח.
באופן כללי, משפחות מסוימות יכולות בקלות רבה לעגל פינות - לכבס לילדים כל ערב רק את הבגדים שלבשו ואת אלה שילבשו מחר וכך לחסוך את פעולת הקיפול, להכין מנות בנוסח שניצל בפיתה, לעבור לכלים חד פעמיים או לאכול ארוחת ערב בחוץ, בגינה או במרפסת. אולם יש משפחות שלא יכולות לעשות זאת כל כך בקלות, למשל אם יש בן משפחה שצריך לשמור על דיאטה בשל סכרת, צליאק או מחלה אחרת, אם יש ילדים אלרגיים או בררניים במזון וכדומה. משפחות אלה מוכרחות לקבל את התנאים המיוחדים שלהן ולהיערך מראש עם מזון כמשימה ראשונה במעלה לפני כל הידור בניקיון לפסח.