מ ח ש ב ו תחסוי מאוד

על התחדשות, גיל ההתבגרות, וחג שמחת תורה

 

רציתי לשתף אתכם בכמה מחשבות שעלו לי, בעקבות כל מיני דברים ששמעתי ושראיתי בזמן האחרון.
קצת מבולגן. מקווה שתסתדרו עם זה.

 

שמונים וארבע
הראשון הוא הסדרה החדשה "80 וארבע" של כאן11. לא צפיתי בה, אבל ראיתי את הפרומו / קדימון. למי שלא יודע, מדובר בנסיון מעניין מאוד, להקים גן ילדים בתוך בית אבות. התרשמתי שהפידבקים חיוביים בסה"כ. הילדים לומדים להעריך את המבוגרים, והמבוגרים חווים שמחת חיים שמשפיעה על בריאותם באופן כמעט פיזי.
כשראיתי את זה, לא יכולתי שלא להשוות את זה למודל החיים היהודי, או - אם נרצה לדייק - החרדי. בעבר כבר סיפרתי לכם שאת החאלק'ה לבן שלי עשיתי אצל ר' חיים קנייבסקי. יחד איתי נכנסו עוד כשני-תריסר אבות עם ילדיהם, כולם בשביל להתברך מפי הצדיק. היהדות מדריכה להעריך את הזקן דקדושה, במשמעות של "זה קנה חכמה".
אני לא יודע כמה מתרחשת בציבור החרדי ההשפעה ההפוכה, של הילדים על המבוגרים. למרות שנאמר "ומתלמידי יותר מכולם", בחי' השפעה מלמטה למעלה. לעניות דעתי קצת קשה לראות את זה. אבל מכל מקום- כן יש צד של הערכת הילדים. אלא שהיא מתרחשת באופן שונה, וכמו שאסביר להלן.


חופשי זה
בשבת האחרונה, ממש רגע לפני תחילת הלימודים, סיימתי את הספר "חופשי זה" של הרב חיים נבון (איזה מזל שסיימתי לפני הלימודים..). הספר הוא דיסאוטופיה עתידנית. הרב נבון מצייר לנו את העולם כפי שהוא בשנת 2089. בעולם הזה כבר לא-חוקי לקיים משפחות, שיעור הילודה הוא 0, והעולם המערבי הגיע לשיא הקידמה הטכנולוגית, (מה שמכונה "המחסום") ואינו יכול להתקדם עוד.
באחד השלבים בספר, איש אחד מגלה את אוזנה של הדמות הראשית, שלדעתו "המחסום" הוא אגדה אורבנית. האמת היא שיש עוד הרבה לאן להתקדם, אבל למעשה הטכנולוגיה תקועה. הסיבה המרכזית לכך היא היעדר הילודה, ובכלל- אין מחשבות עתידיות רחוקות טווח. רוב ההתעסקות שלנו היא בהווה.

כאנטי-תזה למציאות שהרב חיים נבון מצייר בספרו, ביהדות מצוות הילודה תופסת מקום של כבוד. זוהי המצווה הראשונה בתורה, ודובר בה גדולות ונצורות, עד שאפילו תלו במצווה זו את ביאת המשיח; "אין בן-דוד בא עד שיכלו נשמות שבגוף". 
ועדיין, שסיימתי את הספר הבנתי את המצווה באור נוסף ומחודש. הילדים גורמים לנו אושר לא רק בגלל שהם חמודים וכו'. אלא בגלל שאנחנו רואים בהם את העתיד. הילדים גורמים לנו לצאת מהאנוכיות שלנו, ולהביט על העולם בעיניים אחרות. עיניים של אופטימיות, של אמון בחיים. עיניים של יצירה ושל תקווה. לא לחינם חז"ל תלו במצווה זו את ביאת המשיח; ביאת המשיח יכולה להתרחש רק אם נאמין באדם ובעולם.


התבגרות מאוחרת
הדבר האחרון שאני רוצה לעסוק בו (אבל לא יותר מדי), זה הפרסומים האחרונים בעניין נועה ירון ויובל דיין. כידוע, יובל דיין החליט שנמאס לו, ושהוא יוצא לדרך חדשה. יובל החליט לשוב למחוזות התוהו והספק, ולהמשיך לחפש. 
מבלי להתייחס להיבטים הדתיים והמוסריים (שכמובן לא מוציאים אותו טוב), ניסיתי לחשוב על הצד שלו קצת. יש צד שכבעל'בת אני יכול להבין אותו. אפילו מאוד. השיגרה שוחקת. כבר לא רואים את אלהים ביום-יום, והגעגוע לתוהו ולחיפוש ולאש הנעורים - עושה את שלו. פתאום אתה יכול לקום בבוקר ולשאול את עצמך- מה אני עושה פה? זה מה שחיפשתי כל השנים?
בשמחת תורה ראיתי את הנערים מבני עקיבא ואת כל הערסים רוקדים, ספוגי זיעה, ושאלתי את עצמי: איך הם יכולים לרקוד ככה? הרי המוזיקה בכלל לא משהו. זה ניגונים חיצוניים... ואף אחד כאן בכל מקרה לא יודע לרקוד. לעומתם, אני מתעייף תוך 5 דקות..

וקינאתי. פשוט קינאתי. הרי פעם גם אני רקדתי כך. ואז נזכרתי במה שר' שלוימה קרליבך אומר: אני יודע מה זה התורה, יותר מהם, ולכן קשה לי לרקוד... הם רוקדים דווקא בגלל שהם לא יודעים, כי שמחת תורה זה חג שמעל טעם ודעת.
על כל פנים, יש בתקופת ההתבגרות משהו מאוד רומנטי. משהו שובה לב. האזכור התורני שעלה לי לראש בהקשר זה הוא "זכרתי לך חסד נעורייך". האהבה הבראשיתית בין קוב"ה ועם ישראל זה עניין אחר לגמרי מהאהבה שלאחר מכן. לכן צריך לזכור להשיב את זה אל לבנו כל יום.


מזבח מוריד דמעות
דווקא בגלל ההתבוננות הזו, אני מסתכל על יובל דיין וחושב שהוא פשוט טועה, גם מנקודת ההסתכלות שלו. אתה רוצה לחזור לימי הבראשיתיות שלך? תפאד'ל. לא בדרך הזו. חז"ל אמרו שכשאדם מגרש את אשתו הראשונה- מזבח מוריד דמעות. למה? כי אדם שמגרש את אשתו הראשונה מוותר בעצם על הבראשיתיות. מוותר על חסד הנעורים ועל אהבת הכלולות. הוא מנסה לחפש את ההתחדשות מבחוץ- תוהו חדש. חלל פנוי חדש. אשה צעירה.
אבל אדם הרוצה להשיב לעצמו את החן הבראשיתי לא ימצא את זה בחיפוש חיצוני. כלומר; כן יש מקום להתחבר למוקדי חופש ולמוקדי רוחניות. אבל בגיל הזה, עיקר ההתחדשות של ההתבגרות צריכה להיות בזיכרון. "זכרתי לך חסד נעורייך". ההתחדשות והחיפושים צריכים להיות על ידי עבודה פנימית- של "כל יום יהיו בעיניך כחדשים".

במהרה בימינו אמן.

מרגיש לי שיצא כאילו אני עיקר מה שכתבתי זה יובל דייןחסוי מאוד

זה לא הייתה הכוונה.

תיוגים וכו':

@עברי אנכי
@יחידי (תתייג אותי כשאתה מעלה)

@רק בשמחה / @רק בשמחה. (אני כבר לא זוכר אם אתה עם נקודה או לא)
@פטל / @פטל. (כנ"ל)

@נחמיה17

@פסידונית

@גיטרה אדומה

@השאלה / @השאלה. (כנ"ל), שלא מבינה מה אני עושה כאן בערוץ.

@עם ישראל.

מעורר מחשבה,,,,,,,,
יפה מה שכתבת על יובל, זה נכון גם לדעתי. זאת אהבה שלא תלויה בדבר כפשוטו.
נהנתי מאודהשאלה.
תודה על הדברים. למדתי המון
וואלה גם אני מאוד נהניתי. יפה מאוד.נולד מחדש
ואני אישית לא הרגשתי שעיקר הדברים זה על יובל דיין...
מעניין ויפה כמו תמיד,רק בשמחה.
וגם אני קראתי את חופשי זה, ספר מעניין.
...גיטרה אדומה

תודה שתייגת(:

אהבתי ממש כל מה שכתבת,מיוחד מאוד כמו תמיד.

 

אם כי את מה שכתבת על הילדים,הכי אהבתי.גרם לחיוך~

ילדים זה דבר מיוחד,תודה שכתבת עלייהם בכזו צורה(:

 

קדוש קדוש.

 

(הילדים גורמים לנו אושר לא רק בגלל שהם חמודים וכו'. אלא בגלל שאנחנו רואים בהם את העתיד. הילדים גורמים לנו לצאת מהאנוכיות שלנו, ולהביט על העולם בעיניים אחרות. עיניים של אופטימיות, של אמון בחיים. עיניים של יצירה ושל תקווה. לא לחינם חז"ל תלו במצווה זו את ביאת המשיח; ביאת המשיח יכולה להתרחש רק אם נאמין באדם ובעולם.-

זה וואו.)

עכשיו ראיתי את הפרק הראשון בסדרה עליו.רק בשמחה.אחרונה


פורום ישל"צהאר"י פוטר

אתם אולי מכירים את המנהלים של פורום ישל"צ? אני רוצה להכנס אליו והוא נעול

מי כאן וכמה אתם ותיקים?זיויק
כאן מאז אלף תשעמאות ו-2013שיח סוד
אשכרה.
פשייזיויקאחרונה
בדיקהטיפות של אור
עבר עריכה על ידי טיפות של אור בתאריך י"ח בחשוון תשפ"ו 19:50

הלכות ריבית – שיעור 2 - ריבית בהלוואת מוצרים בין שכנים

 

דוגמאות בשיעור: 
האם מותר ללוות בקבוק יין מהשכנים? 
האם צריך לדייק כשמחזירים חצי כוס סוכר? 
מתי מותר להחזיר טיטול יוקרתי במקום הטיטול שלויתי? 
ועוד...

נושאים בשיעור: 
איסור הלוואת מוצרים מחשש ריבית בשינוי מחיר | היתר הלוואה כש'עושהו דמים' וגדריו | היתר הלוואה כשיש ללווה ממין ההלוואה וגדריו | היתר הלוואה בדבר מועט וגדריו | היתר הלוואה במוצרים בעלי מחיר ידוע קבוע | כללים בהחזר מוצרים לאחר הלוואה.

 

לצפיה והאזנה באתר ולדפי מקורות מפורטים:

ריבית בהלוואת מוצרים בין שכנים

 

לצפיה ביוטיוב:

לחצו כאן לצפייה בסרטון ביוטיוב

 

הלכות ריבית שיעור 3 – ריבית ברכישה בתשלום דחוי

נושאים בשיעור: 
ההבדל בין אשראי בשכירות לאשראי במכירה | איסור רכישה באשראי במחיר גבוה | ריבית קיימת גם כשהמוכר לא נזקק לתוספת | תנאים להיתר רכישה באשראי כשהריבית לא ניכרת | מכירה באשראי בהצמדה למדד לדולר או למחיר המוצר | הגדרת של 'מחיר קבוע' | מכירה באשראי במציאות של הנחות למזומן | הצעת מחיר למזומן לאחר גמר המכירה | עסקים שדרכם במכירה באשראי | קיום מכירה באשראי שנעשתה באופן האסור

 

לצפיה והאזנה באתר ולדפי מקורות מפורטים:

ריבית ברכישה בתשלום דחוי

 

לצפיה ביוטיוב:

לחצו כאן לצפייה בסרטון ביוטיוב

 

בנוסף למעוניינים יש שיעורים ב הלכות שבת

וכן ב הלכות ברכות 

בהצלחה בלימוד

 

~~ ( זה יותר יפה מהנקודות שאנשים שמים כאן)מחכה לחורף
למישהו יש קישור לדרייב לסרט למלא את החלל?


חורף בריא לכולם

היי, יש למישהו את כל סרטי משחקי הרעב בדרייב?אקרומנטלי
כבר לא כל כך פעילrakonto
הא?
בואנה מה נהיה פה כל היום מבקשים סרטיםשִׁירָה

 לכו לחפש במקומות אחרים או שאל תחפשו בכלל

מההוולטרוןאחרונה
קפוץ לי

אולי יעניין אותך