
בימים האחרונים פרסם ארגון 'כושרות' של ישיבת אלון מורה אזהרה מיוחדת מזן חדש של חרקים שהתביית על עגבניות. ביומן ערוץ 7 מספר הרב משה כץ, איש 'כושרות', על הגילוי ועל ההתמודדות עם התופעה.
בראשית דבריו סיפר הרב כץ מעט רקע על ארגון 'כושרות' שהוקם עם יציאתם של ראשונה ישיבת אלון מורה לחיפוש אולמות חתונה. הבחורים ביקשו מרבני הישבה ייעוץ באשר לשמירת הכשרות באולמות ובדיקה שערכו רבני הישיבה העלתה לא מעט בעיות. "בדקנו באולמות וגילינו שהמבשלים לא יהודים והמשגיח 'נכנס ויוצא' או בעצם יותר יוצא מנכנס... הבנו שהדבר לא פשוט", וכך נולד רעיון פקחי הכשרות של 'כושרות'. להתארגנות חברו יוצאי ישיבות אחרות וכעת הפעילות מתמקדת בשני אפיקים – חינוך בישיבות ובקרב הציבור הרחב ליתר מודעות לבעיות הכשרות וההתמודדות עם חרקים, ובמקביל פיקוח והשגחה על אולמות שמחה.
כעת, כאמור, נחשף על ידי הארגון קיומם של חרקים שבעבר לא היו בארץ בעגבניות, מדובר בעש הטוטה אבסולוטה "מזיק חדש בארצנו", כפי שנכתב בהגדרתו על ידי מומחים.
"לפני שנים כשבדקו עלי חסה ידעו איפה נמצאים החרקים ובאיזו תקופה של השנה, אבל היום העולם הפך לכפר גלובאלי קטן עבור החרקים והם עוברים ממדינה למדינה וכיום יש שמונה או תשעה סוגי חרקים.
אז איך מזהים את החרק? הוא ממוקם מתחת לעוקץ החיבור בין העגבניה לענף. ניתן להוריד את העוקץ ולגלות פציעות בגוף העגבניה. בפציעות אלה מטיל העש את ביציו וכשאלה בוקעות מגיעים הזחלים ישירות אל תוך העגבניה. ניתן לזהות עגבניות פגועות בכתם המופיע בנקודה זו.
הרב כץ מבהיר כי מבחינה הלכתית ניתן פשוט להסיר את החלק הנגוע ולאכול את שאר העגבניה.
ומה באשר לאולמות השמחות וההתמודדות שם עם עגבניות החשודות כנגועות? לפי שעה אין לרב כץ פתרון, אם כי הוא מקווה שיעלה בידו לשכנע את ארגוני הכשרות הגדולים להעלות את הנושא לדיון ולמצוא לו פתרון.
למצגת עם הסבר על בדיקת העגבניות וזיהוי החרקים לחץ כאן
להצטרפות לעדכוני כשרות ונושאים נוספים ניתן לשלוח מייל ל-kosharot@gmail.com
