מליאת הכנסת
מליאת הכנסתצילום: דוברות הכנסת

יו"ר הכנסת יולי אדלשטיין פתח אחר הצהריים (שני) את מושב החורף של הכנסת העשרים והתייחס לגל הטרור.

אדלשטיין החליט לוותר על נאומו המתוכנן ואמר, "הייתי אמור להמשיך עם הדברים שהכנתי לעצמי אבל לדעתי מה שמצופה מאיתנו לעת הזו הוא משהו קצת שונה, ולכן הבקשה שלי היא שכל אחד ייגש למראה, יסתכל לעצמו בעיניים ויגיד, יש כאן שתי אפשרויות, האחת היא שאני רק ח"כ שמגיע ומשתתף בדיונים ומצדיק את המשכורת.

אבל הדרך השנייה היא להגיד אולי לעת הזו נבחרתי, וכמנהיג ציבור אני אגיד לשולחיי דברים שאולי הם לא רוצים לשמוע. כי אם אנחנו לא נעשה את זה אף אחד לא יעשה את זה. אי אפשר לגלגל את האחריות על גורמים אחרים. זו הבקשה היחידה שיש לי מחברי הכנסת לעת הזו".

"אנחנו נאבקים בטרור איסלאמי צמא דם", אמר נשיא המדינה ראובן (רובי) ריבלין והזכיר את רצח בני הזוג הנקין. "שוב עמדנו מעל קברים טריים, שבהם נטמנו החיים הצעירים המבטיחים. בקיץ הזה ובחגים האלה שוב לדאבוננו הרגשנו בתהום. שוב הבטנו לה עד העומק של החושך. ועכשיו, גם כשאנחנו עדיין שבורים וכואבים, אנחנו יודעים שמוכרחים להסתובב, כפי שכתבה נעמה הנקין, להמשיך לצעוד קדימה".

"הטרור הרצחני מבקש להרפות את ידינו, לקבוע את הבניין בפחד ובאימה, אך הם לא יוכלו לנוע. נגדע את ידי הטרור המגואלות בדם, נילחם בטרור ביד קשה ולא נרחם על אכזרים. מדינת ישראל היא מדינת חוק. זה מקור עוצמתה וחוסנה", הוסיף ריבלין.

נשיא המדינה הבהיר בנאומו כי ישראל תשמור על הסטטוס קוו בהר הבית, "גם במחיר הגבלה קשה וכואבת של יכולתנו היהודים להתפלל במקום כה קדוש עלינו.

"ישראל לא תאסור כניסת יהודים להר הבית ואין בכך הפרה של הסטטוס קוו", אמר ריבלין. ''האמירה לפיה יהודים מטנפים ברגליהם את הר הבית היא בלתי נסבלת ולא נוכל להשלים עמה לעולם".  

ראש הממשלה בנימין נתניהו אמר בנאום פתיחת המושב כי "אנחנו פועלים נגד המפגעים בכל החזיתות". הוא פירט: "הוריתי על תגבור כוחות מסיבי, הוספנו גדודים ביו"ש, גייסנו פלוגות רבות של לוחמי מג"ב לירושלים ולכל חלקי הארץ. אנחנו לוקחים את היוזמה לידינו, הורסים בתי מחבלים, פועלים נגד מסיתים, מפעילים מארבים ומסתערבים, מבצעים מעצרים, מקדמים שלילת זכויות של מרצחים ופועלים להוציא את התנועה האיסלאמית מחוץ לחוק".

"מה שמנחה אותנו זה הכרה עמוקה שאנחנו נאבקים מאבק צודק. ידענו פיגועי טרור לפני ואחרי הקמת המדינה. צריך להבין אחת ולתמיד: הטרור אינו נובע מתסכול בשל היעדר התקדמות בתוכנית המדינית. הטרור נובע מהרצון להשמיד אותנו. זה היה המניע לטרור בימים הראשונים של הציונות – וזה המניע שלו גם בימינו אנו".

ראש הממשלה שב ודחה את הטענות השקריות על הפרת הסטטוס קוו בהר הבית. "ממשיכיו של חוסייני טוענים היום בעזות מצח שליהודים אין בכלל קשר למקום הזה. הם אומרים שהיהודים מלכלכים ומטמאים את ההר. הם חוזרים שוב ושוב על השקר שיש לנו כוונה להרוס את מסגד אל-אקצה או לשנות את הסטטוס קוו במקום. שקר מוחלט. בדיוק להפך: אנחנו מחויבים לשמירת הסטטוס קוו בהר הבית. אנחנו שומרים בקפדנות על המקומות הקדושים".

נתניהו תקף את ח"כ באסל גטאס (הרשימה המשותפת) שאמר לאחר רצח בני הזוג הנקין כי "הם מתנחלים לא חפים מפשע". ראש הממשלה אמר כי "לצערי, בתחומי מדינת ישראל לא רק התנועה האיסלאמית מסיתה ואני חושב שאי אפשר לטפל בזה בלי לומר את הדברים".

"זוג הורים צעירים, נעמה ואיתם הנקין ז"ל, נטבחו לנגד ילדיהם הקטנים. אחד מהיושבים פה, החברים בבית הזה, אמר: 'הזוג הנקין הם מתנחלים. אתה לא יכול להתייחס אליהם כאזרחים חפים מפשע'. מה זה אומר? שמותר לרצוח אותם? שמותר לרצוח את נחמיה לביא ואת אהרון בניטה? ומאות אלפי אזרחי ישראלים?".