הצלחה בהצלת מטעי אבוקדו מנזקי הקרה

מחקר חדש של מחקר ופיתוח צפון מצמצם 50% מנזקי הקרה במטעי האבוקדו.

ערוץ 7 , ט"ו באדר תשע"ז

פתרונות לגידולי האבוקדו
פתרונות לגידולי האבוקדו
צילום: אורי לנץ. פלאש 90

לאור הרחבת שטחי גידול האבוקדו בשנים האחרונות, הפכו נזקי הקרה בלילות החורף לבעיה מרכזית בגידול זה. בשל כך החליטו במו"פ (מחקר ופיתוח) צפון ובחברה לפיתוח הגליל לבחון דרכים לצמצום הנזקים.

על פי דיווחי הביניים עולה כי כבר בשנת המחקר הראשונה הושגה ירידה משמעותית של כ- 50% בנזקי הקרה.

האבוקדו נחשב לעץ רגיש לנזקי קרה, אירועי אקלים בהם יורדת הטמפרטורה אל מתחת לנקודת קיפאון. תופעה זו, עלולה להביא לנזקים משמעותיים לגידול, תוך שעות בודדות, פגיעה בכמות היבול, נזקים מהותיים לעצים ואומדן הנזק הכספי, מגיע לעשרות מיליוני שקלים בכל שנה!. עקב שינויי אקלים בשנים האחרונות, חלה עלייה במספר אירועי הקור החמורים, בעיקר בשלושת החורפים האחרונים (2015-2017) והחשש הוא, כי עלייה בתדירות התופעה, תהפוך לאיום קיומי על ענף האבוקדו. עקב כך, החלו השנה במו"פ צפון ובחברה לפיתוח הגליל, בהובלת ד"ר ליאור רובינוביץ', לבחון מגוון דרכים ופיתוח אמצעים להתמודדות עם תופעת הקרה במטעי האבוקדו. המחקר נערך בשיתוף "אבוקדו גל" של 'החברה לפיתוח הגליל' ובתמיכת קק"ל, משרד החקלאות ומדריכי הגידול.

כחלק מהמחקר בשטח, נבחנים שמונה מטעים בגליל העליון ובגליל המערבי, בהם נבדקת יעילותם של כלים אגרוטכניים שונים להתמודדות עם תופעת הקרה. בין היתר נבחנת יעילותן של מערכות המטרת מים מעל הנוף, רשתות תרמיות, רשתות הצללה, מחממים נגררים ומערכות ערבול רוח שונות.

המחקר רק בתחילתו וצפוי להמשך מספר שנים, במטרה לספק סל פתרונות להגנה על מטעי האבוקדו ומטעים סובטרופיים נוספים מפני הקרה, תוך התחשבות בפרמטר של עלות-תועלת, אך כבר כעת מדווחים המגדלים על תוצאות מרשימות וירידה חדה בנזקים, למרות ריבוי לילות קרים במהלך החורף האחרון.

אלקנה בן ישר מנהל מו"פ צפון אומר: "אנו אמנם נמצאים בעיצומו של המחקר העתיד להיערך מספר שנים, אך כבר עכשיו ניתן להצביע על צמצום משמעותי בנזקי הקרה בחלקות המטופלות, במטעי האבוקדו, במהלך החורף הנוכחי. מדיווחים שקיבלנו בחלק מהמטעים מדובר על צמצום של 50% בנזקים, דבר שמנע הפסדים ונזקים משמעותיים למגדלים, הישג מצוין כבר בשנת המחקר הראשונה".

עוד מספרים מנהלי המחקר ומציינים כי "האבוקדו נחשב לעץ פרי סובטרופי ירוק עד, שמקורו במרכז אמריקה ומקסיקו. בשל העלייה במודעות לתכונותיו הבריאותיות, הביקוש לפרי עולה מידי שנה, דבר המעודד חקלאים רבים לגדל אבוקדו. בשנים האחרונות חל גידול משמעותי בארץ בהיקפי מטעי האבוקדו כשבכל שנה מתווספים אלפי דונמים נוספים וכיום היקף המטעים עומד על כ- 80,000 דונם המספקים כ- 120 אלף טון אבוקדו לשנה לייצוא ולשוק המקומי".