יועץ התקשורת ליאור רוטברט, מנכ"ל 'ספוט תקשורת', התייחס ביומן ערוץ 7 למאפייניהם של הקמפיינים הצפויים ללוות אותנו בחודשים הקרובים עד הבחירות.
"הדבר המרכזי שעומד להצבעה הוא נתניהו כן או לא. אם הקמפיינים יעסקו בו ברמה האישית, ברמת הפרשיות, השוחד, כתבי האישום וכו' זה יועיל לנתניהו יותר מאשר יזיק לו. לו אני בצוות של נתניהו אני לוקח את הבחירות להיבט האישי משפחתי ולהכנסת המתנגדים לו אל מתחת לחגורה ברמה הפרסונאלית".
לעומת זאת, מוסיף רוטברט: "לו אני יועץ של מתנגדי נתניהו אני הולך למקומות הביטחוניים, להראות את נתניהו כמי שמאפשר את חלוקת סוריה לטורקיה ואיראן, לנתניהו שלא מסדיר עניינים מול עזה, לנתניהו שמאפשר חלוקת כספים לחמאס. מהות הקמפיין דרמטית כי בישראל לא יצליח קמפיין פרסונאלי. הציבור מעריך את נתניהו, כולל מתנגדיו הגדולים ביותר, וקמפיין על ילדיו רעייתו שמפניות וסיגרים יהיה לא מועיל".
ואולי לתייג אותו כמושחת מרתיע את הציבור הישראלי, כפי שחושבים גורמים פוליטיים בעלי יד רגל ורקע תקשורתי? "בישראל שחיתות היא לא גורם לבחירת ראש ממשלה, ראש עיר או ראש מועצה. זה פרמטר חשוב אבל זה לא מועיל. כך מלמדים סקרים לאורך שנים, גם בערים. מסתבר שזה לא הדבר החשוב לאנשים. בבחירות המוניציפאליות ראינו נחשדים ואפילו מורשעים שנבחרו פעם נוספת. הציבור רוצה לדעת שמי שייבחר נותן לו ביטחון כלכלי וביטחון אישי".
אם כן כיצד בכל זאת ניתן להתמודד עם פיגורה בסדר גודל של נתניהו? "הקלישאה היא שנתניהו הוא מר ביטחון, ואכן יש לו קבלות לכך, אבל יש לו גם כישלונות. אחרי מה שקרה בעזה עם 500 טילים ב-24 שעות נוצרה תחושת חמיצות כוללת, מהבית היהודי ועד מרצ. זה מטריד את כל האוכלוסייה, יהודים ערבים ימנים ושמאליים".
רוטברט מפנה את תשומת הלב למאפייני נאומו של נתניהו אתמול: "ראינו את נתניהו מפויס ומחבק את כולם, גם את ליברמן והבית היהודי. הוא אומר הרבה פעמים בעזרת ה' כדי לחבק את הציבור המסורתי שלו. זה ציבור שיילך אחריו ויעטוף אותו ולכן מי שרוצה לנגוס בו יצטרך לנגוס במקומות אחרים. מי שנגד נתניהו וחושד שהוא אשם, למרות שלא הוגש נגדו כתב אישום, ממילא לא בגוש הימין ולכן לא נכון לנהל שם את מערכת הבחירות. צריך לקחת את הויכוח למקומות אחרים".
ובאשר לאותם מקומות אחרים, מה נכון להם להבליט, אג'נדה חברתית כמו גבאי, מדינית כמו לבני ואולי ביטחונית כמו זו שאולי ינסה גנץ להציג? רוטברט מתמקד דווקא בלפיד שלדבריו קיבל מתנה מנתניהו באותו נאום הקדמת בחירות:
"הליכוד נתן מתנה ללפיד כשהזכירו אותו כמי שהפיל את הממשלה. לפיד ממצב את עצמו כיחיד שיכול לעמוד מול נתניהו. גנץ מגיע במצב שיש לו הילה ביטחונית גדולה, אבל אם לא נשמע אותו בימים הקרובים זה יהיה בעייתי. הוא יהיה חייב להתבטא בעניייני ביטחון מדיניות וכלכלה. העמימות הזו מתחילה לאבד את היוקרה והאיכות שלה".
ומה באשר לגבאי? "הסקרים מראים שהסיכויים של גבאי לא נראים רבים. האמירה שלו שהוא מתמודד לראשות הממשלה לא עומדת לצידו. מי שראוי לראשות ממשלה לא צריך לצעוק את זה כל הזמן. הסיטואציה של גבאי בעייתית. הוא חייב להראות הצטרפות ותנופה למפלגה שלו. ההליכה של אנשים ללפיד, לאורלי לוי ולגנץ מראה שהוא ננטש. גבאי נמצא בבעיה והוא לוקח את השיח שלו על יוקר המחיה וחברת החשמל, אבל בישראל שתמיד יש בה בעיות ביטחוניות אי אפשר לנהל שיח כלכלי כשיח יחיד. חייבים לדבר ביטחון".
כמי שהיה הקמפיינר של מפלגת העבודה ובכירים בה נשאל רוטברט אם בכירי המפלגה יאפשרו לגבאי להמשיך ולשלוט בה ולא ינסו להחליף אותו למרות סקרים שמורידים את המפלגה אל מתחת עשרת המנדטים. לטעמו ולהערכתו "105 ימים לפני בחירות יש קושי להחליף את המועמד, בעיקר כשהוא נבחר. אנחנו גם לא רואים אלטרנטיבה שתקפיץ מנדטים. גבאי כנראה יעמוד בראשות המחנה הציוני והעבודה. אף אחד במפלגה לא אומר שהוא יהיה ראש הממשלה הבא, למעט הוא עצמו. יש לו קושי ויצטרכו לעשות משהו דרמטי כדי להחליף אותו ולא בטוח שזה ממש יועיל, אבל ברור לחלוטין בחדרי חדרים יש מחשבות ורעיונות".
