צ'ולנט על הדנובה

פסטיבל הצ'ולנט השישי נערך בבודפשט בהונגריה. הרב שלמה כובש לערוץ 7: "היו אנשים שעמדו יותר משעה בתור בשביל לקבל צלחת".

ניצן קידר , כ"ו באב תשע"ט

צ'ולנט
צ'ולנט
צילום: ISTOCK

אירוע יוצא דופן התקיים ביום ראשון השבוע בבירת הונגריה, בודפשט. אלפים רבים, תיירים ומקומיים, הגיעו לפסטיבל שכל כולו סביב אחד המאכלים המזוהים ביותר עם היהודים - הצ'ולנט (חמין).

הרב שלמה כובש, הרב הראשי של איגוד הקהילות היהודיות האורתודוכסיות 'אמיה' בהונגריה, סיפר לערוץ 7 על הפסטיבל שהוא אחד מיוזמיו: "זה פסטיבל שהוא גם מאוד יהודי וגם מאוד טעים. הוא מסמל משהו מאוד חשוב: תחייתה של יהדות הונגריה.

"יש כיום כ-100 אלף יהודים שחיים כאן ורובם בבודפשט. אחרי השואה מרבית היהודים בחרו להסתיר את יהדותם ובשנים האחרונות ובעבודה מאומצת שלנו באיגוד הקהילות ויחד עם 15 שליחי חב"ד שפועלים בבודפשט ומחוצה לה - יש התעוררות יהודית גדולה".

"עצם זה שבבודפשט מתקיים זו השנה השישית פסטיבל אוכל כשר שבמרכזו המאכל הכי יהודי - הצ'ולנט - ומגיעים אליו כעשרת אלפים בני אדם, הופך את האירוע לאחד מהגדולים שסובבים אוכל כשר באירופה. זה סמל מאוד חשוב להתחדשות החיים היהודיים", הוא מוסיף.

מנת צ'ולנט בפסטיבל בבודפשט
צילום: באדיבות 'אמיה'

על סירי הענק שבהם מתבשל הצ'ולנט אחראי שף ישראלי שעובד עם הקהילות היהודיות בהונגריה. אז האם מדובר בצ'ולנט גורמה או בתבשיל שרבים מאיתנו מכינים לשבת?

"זה גם וגם", אומר הרב כובש. "אנחנו רוצים שהכל יהיה כשר וכדי שנוכל להבטיח כשרות הכל חייב להיעשות במטבח מרכזי. אבל יש לנו שף ישראלי שעובד איתנו במשך השנה והוא מכין את הצ'ולנט ומנסה להכניס אליו גם טעם של בית.

"בפועל אנחנו מכשירים מטבח גדול מאוד בשביל האירוע הזה, כדי שנוכל בתוך כמה שעות לבשל לכל האירוע. כמובן שההכנות לבישול עצמו אורכות כמה שבועות כדי לברור את כל המוצרים שנכנסים לתוך הצ'ולנט".

האלפים שגדשו את מתחם הפסטיבל, זכו לא רק לצ'ולנט המסורתי אלא גם לטוויסטים. "אנחנו מבשלים יותר מעשרת אלפים מנות בכל מיני טעמים. השנה היה צ'ולנט הונגרי, ישראלי, תימני, צמחוני ובטעמים נוספים. הרבה מאוד יהודים וגם לא יהודים מגיעים לאירוע. זה הפך ממש למסורת ואנשים מחכים ומצפים לפסטיבל הזה".

באים גם בשביל האוכל וגם בשביל היהדות
צילום: באדיבות 'אמיה'

הרב כובש מציין כי "מעבר לאוכל יש כמובן דוכנים שמציגים תרבות יהודית וארגונים יהודיים שונים. כל מי שהיה נוכח, נדהם לא רק מהטעימה מהצ'ולנט אלא גם מהחיים היהודיים כאן".

"בגמרא כתוב: 'גדולה לגימה שמקרבת' ורואים את זה בפסטיבל הזה במיוחד. אנשים כמובן באים בגלל האוכל והאהבה לצ'ולנט, אבל גם בגלל היהדות והצ'ולנט אולי הוא סמל יהודי שגם גויים מחפשים. באים בשביל האוכל ונשארים בשביל האווירה. בחלק מהיום היו אנשים שעמדו יותר משעה בתור בשביל לקבל צלחת צ'ולנט".

"באירוע יש גם במות גדולים עם כלייזמרים וזמרים יהודיים ופעילויות מיוחדות לילדים. יש אנשים שנמצאים שם שעות ארוכות והדוכן הכי פופולרי נקרא 'שאל את הרב'. אנחנו מעמידים דוכן ויושבים שם הרבנים שלנו במשמרות ואנשים שואלים שאלות - על יהדות, על חיי היומיום ועל נושאים נוספים", הוא מוסיף.

"אני חושב שהפסטיבל מוסיף הערכה גם לאוכל הכשר וגם לקהילה היהודית ונותן גאווה לקהילה היהודית שרואה שצריך להתגאות בתרבות ובמסורת היהודית", מסכם הרב כובש.