(אחרי הכל קצת התעייפתי) ושמרתי לעצמי עיקרי דברים לענות לך בקובץ WORD... אז הנה:
~ ~
א.
נראה לי שהבנתי אותך, וכשאני חושב על זה נראה לי שאתה צודק: זה לא סתם טרימינולוגיה.
לכאורה, אני מתעקש לקרוא לזה "שורש בקדושה". כיון שלשיטתי כל מה שנכנס לתורה נהיה חלק מהתורה. ולאור ההנחה שלי (שעוד צריך להוכיח אותה), שכל מה שכתוב בספרי חז"ל הוא אמת לאמיתה - לא מספיק שזה יהיה רעיון נכון ע"פ השכל. הוא צריך להיות נכון אוביקטיבית. ומכאן באים המושגים הנז"ל.
ב.
לא הכרתי את הרב גינזבורג הנז"ל. ואם נכונים דבריך - חבל שהוא באמת הגיע לידי כך (אגב מעולם לא התחברתי לגימטריאות שלו.. יותר לבניית פרצופים... אבל שוב, כל עוד זה לא מגיע ל"מעשה").
1. אני מסכים שלאדם צריך להיות שכל ישר וחוש ביקורת בריא. לאור זאת, אני מצפה ממנו שכשהוא קורא דרושים של חסידים, להבין שמדובר בדרושים ולתת להם את מקומם הראוי להם, ועם זאת להיות בענווה ולנסות להבין את הדרוש לאשורו. גם חז"ל עושים אינספור פעמים דרושים הרחוקים מאד מפשט הדברים, ועם זאת אני לא חושב ששייך "להאשים" אותם בהטעייה ובאיבוד השכל הישר של הציבור
(לשם כך חשוב מאוד לדעתי ללמוד תורה של צדיק בשלמות, כנ"ל, שלא לבא לידי טעות הבאה מלימוד שטחי. כשעושים שימוש ת"ח זוכים לקנות ממנו שכל של תורה).
2. על סמך מה דבריהם נראים לך יותר מבוססים? כי התקבלו בכל ישראל? כעין זה אני מתייחס לכל הצדיקים שבכל אתר ואתר.
אולם אני מסכים שאת שאלת "לא בשמיים היא" צריך לפתור (בדיוק השבוע ראיתי את שו"ת מן השמים) איני יודע תשובה לזה כעת.
ג.
באופן כללי. קשה לי עם קביעותיך הנחרצות "זה לא אמת". ו"אנחנו מדברים על האמת הצרופה". הצדיקים הנ"ל דרשו אמת פחות ממך? קשה לי לומר זאת, לענ"ד זה נשמע כיוהרא. דווקא הסיפור הידוע על "לא בשמיים היא" מסיים את מסקנתו ש"אחרי רבים להטות".
לכאורה הטעם ב"אחרי רבים להטות" הוא פשוט - שמסתמא הם יותר קרובים לאמת (או אם נהיה יותר מיסטים - ש"אלהים ניצב בעדת אל" ויש להם יותר סיעתא דשמיא לפסוק אמת).
אני מוכן לקבל טענה של "זה לא פשט" (וזה גם מה שהחסידים עצמם אומרים, וכמו שכתבתי בתחילת השרשור). אני מוכן גם לקבל את האמירה שצריך שכל ישר. שצריך להיות ביקורתי. אבל לומר "זה לא אמת?" אמת זו מילה חזקה מדי. חותמו של הקב"ה אמת.
ובכלל, כשאתה אומר את המילים "אמת" ו"שכל ישר" - למה בדיוק אתה מתכוון? ידוע שהיו ראשונים שהעדיפו להסביר את הניסים בתנ"ך כמה שיותר קרובים אל הטבע, לפעמים בניגוד גמור לפשט הפסוקים. מה יותר 'אמת' (או שכל ישר) לדברך? היצמדות לפסוקים או סברא מציאותית?
אני לא חושב שאפשר לומר בזה מה 'אמת' ומה לא. אולי (אולי) אפשר לדון מה אומר השכל ישר.
השגות של הצדיקים עדיפי מהשגות של כל אחד אחר, מהסיבה הפשוטה - הרב דומה עלי למלאך ה' צבאות, ולכן תורה אני מבקש מפיהו. אני רואה את גודל התמדתם ועסקם בתורה, את כל התבטלותם העצמית, וממילא אני מאמין לדבריהם, כשזה לא בא בניגוד להלכה ולשכל הישר.
מיסטיקנים נוצרים לא באים אצלי בחשבון מכיון שאיני מאמין בנצרות, וממילא אינם נדמים עלי כמלאכי ה' צבאות. ופשוט.
מעניין מ"ש בשם היעב"ץ. הלוואי ויום אחד אלמד.
מקווה שלא כתבתי ארוך/מבולבל מדי.
השעה מאוחרת ואין לי כח לעשות הגהות.
שיהיה לילה טוב. מקווה שלא נעלבת ושלא כתבתי חריף מדי.
הכל באמת בשביל להבין ובשביל ללבן את הסוגיא.