כתבנו חגי הוברמן מוסר כי מדובר בכוח התנדבותי שאת הקמתו יזם הממונה על ענייני הפנים ברש"פ סעיד סיאם, שהסביר את הקמת הכוח המיוחד באנרכיה הבטחונית המתמשכת ובאי-יכולתם של מנגנוני הביטחון הקיימים למלא את תפקידם. לדבריו אין לו כל שליטה על מנגנוני הביטחון הקיימים, וכי הם מסרבים לסור למרותו.

"בגלל התעקשות גורמים מסוימים להמשיך במעשי הרצח המכוונים, ובצל הפגיעה במוסדות וברכוש, הריגת שני צעירים מחמאס, הפריצה לחברת הסולולרי אל-ג'וואל והמשך מעשי החטיפה, אני מכריז את הפעלת הכוח הביצועי שהוקם במסגרת משרד הפנים וקורא לאחרים להצטרף לכוח זה", אמר סיאם במסיבת העיתונאים שקיים בלשכתו שבעזה. לדבריו, אין כל סתירה בין היחידה הבטחונית החדשה לחוק הפלשתיני.

כתבנו מציין כי ההחלטה התקבלה בניגוד לעמדתו הרשמית של יו"ר הרשות הפלשתינית, אבו-מאזן, שמיד לאחר בחירת הממשלה החדשה בראשות חמאס העביר את מנגנוני הביטחון לסמכותו הישירה והבלעדית.