מסמכים סודיים מלפני 30 שנה שהותרו ביום ו' לפרסום, חושפים את כוונותיה של ארה"ב 'לכווץ' את ישראל ל'פרופורציות ההסטוריות' שלה. המסמכים מתעדים מגעים דיפלומטיים שקיים מזכיר המדינה הנרי קיסינג'ר. אחד מהם הוא מסמך המתעד שיחה שהתקיימה בין קיסינג'ר לשר החוץ העירקי, ממנה עולה ארה"ב רצתה שישראל תהפוך למדינה קטנה וחסרת השפעה, כמו לבנון.

כתבתנו רותי אברהם מוסרת כי במסמכים הסודיים, נמצא מסמך המתעד כאמור פגישה שהתקיימה בדצמבר 75 בשגרירות עירק בצרפת. במפגש השתתפו קיסינג'ר, שר החוץ העירקי חמאדי, והשגריר העירקי בפאריז. מטרת המפגש היתה לשקם את יחסי ארה"ב עם עירק בעקבות הניתוק שבא במלחמת ששת הימים. בשיחה הביע שר החוץ העירקי דאגה מכך שישראל, המתוארת בפיו כ'מעצמה גרעינית' תתקוף את עירק. כמו כן הביע חשש כי האמריקנים יחמשו את ישראל בנשק מתוחכם. קיסינג'ר הדגיש בשיחה כי ארה"ב רואה חשיבות ביחסים עם העולם הערבי וגם בקיומה של ישראל, אך כמדינה קטנה ולא דומיננטית.

הוא הביע תמיהה על כך שעירק רואה במדינה המונה 3 מיליון בני אדם גורם שיכול לסכן אותה. לדבריו לישראל יש יתרון טכנולוגי אבל העולם הערבי בהשקעה ובפיתוח מיומנויות טכנולוגיות, יכול לסגור את הפער. בהתייחסו להבטחות אמריקניות לספק נשק מתוחכם לישראל אמר קיסינגר "הבטחנו לשקול את הבקשה ובכל מקרה אמרנו שזה לא יבוא מהמלאי הנוכחי. כמו כן אמרנו שאין אפשרות לייצר את הנשק הדרוש עד ל 1980 וגם אז אין אנו יכולים להבטיח את אספקתו".

קיסינג'ר ציין כי הקמתה של ישראל ב 48 היתה מהלך פנים אמריקני ולכן טענות לפיהן ישראל הוקמה במטרה להוות זרוע שליטה אמריקנית במזה"ת אינה נכונה. הוא הוסיף כי למעשה ישראל גורמת נזק לאינטרסים האמריקנים במזה"ת וליחסיה של ארה"ב עם העולם הערבי. בשנים עברו לקהילה היהודית היתה השפעה בממשל, אמר קיסינג'ר, אבל כתוצאה ממדיניות אמריקנית, ההשפעה הצטמצמה. לכך יש להוסיף לדבריו את השינוי בחוק הבחירות שצמצם את כוח השפעתם של אלו שבעבר היו מממנים את מערכת הבחירות. בשינוי הוא הוסיף, יבחינו רק בעוד מספר שנים.

ארה"ב חותרת להשגת הסכם שלום ולשיפור יחסיה עם העולם הערבי, אמר קיסינג'ר לחמאדי. אחרי שיושג הסכם ישראל תמשיך להתקיים כמדינה קטנה וחסרת השפעה "איש אינו יכול אינו יכול לכבוש את העולם הערבי. גם אם הם יכבשו את דמשק, את קהיר ואת עמאן, עירק ולוב קיימות. אם ישראל תרצה להתקיים כמדינה קטנה כמו לבנון, נוכל לתמוך בה".

קיסינג'ר לא שלל מדינה פלשתינית, ועל שאלת שר החוץ העירקי האם ישראל יודעת כי ארה"ב עומדת מאחורי היוזמה להקמת מדינה לפלשתינים השיב קיסינג'ר כי יש לפעול ב'זהירות ובהדרגיות'. על אש"ף להכיר בישראל ובהחלטה 242 , הדגיש. על שאלת השגריר העירקי כיצד ניתן להכיר בישראל בשעה שזו אינה מכירה באש"ף, השיב קיסינג'ר: 'עם כל הכבוד לא מעשיה של ישראל חשובים, אלא של ארה"ב'.