תושבי גני טל שגורשו לפני שנה מבתיהם בגוש קטיף, מציינים מלאת שנה לגירוש, במקום מושבם הזמני בישוב יד בנימין. הם החליטו להקים תערוכה על חייהם בישוב גני טל: "השתדלנו להראות את היופי ופחות את ההרס" אומרת איטה פריימן, אחת ממארגנות התערוכה בשיחה עם ערוץ 7. הם מזמינים את הציבור הרחב, לבוא ולראות את התערוכה המיוחדת שמוצגת במועדון ביד בנימין, עד יום ה' הקרוב בשעה 22:00.



פריימן מתארת את חבלי הולדתה של התערוכה, כאשר בתחילה חלק מהתושבים "פחדו לגעת בחומר שברשותם, אמרו לא יכול, לא מסוגל". אך לאחר שהתחיל להתאסף חומר ראשוני אנשים נוספים נענו והלכו לבתיהם והתחילו להביא מוצגים ותמונות מחייהם בגני טל. היא מציינת כי הנוער והילדים השתתפו בהכנת דגם של בית הכנסת ודגמים נוספים של בתים, דבר שאיחד אותם מאד. "אשה אחת הגיעה עם קערה של פלפלים וביקשה להציג אותה בתערוכה. בגני טל הם גידלו פלפלים והיא אמרה שזה מזכיר לה את הישוב", אומרת פריימן.



"עצם הקמת התערוכה עזרה לפתוח את הפצע שהיה סגור ולא ידעו איך להתמודד איתו, זה נתן לאנשים לבטא את הכאב ולהסתכל הלאה" אומרת פריימן ומוסיפה, כי איסוף החומר עורר בהם זכרונות ולא פעם פרצו בבכי, אך המשיכו בעבודה כדי להנציח את החיים המיוחדים של הקהילה בגני טל.



בתערוכה ישנם מוצגים כלליים של המושב ומוצגים שכל משפחה הציגה "כל משפחה הכינה משהו שהזכיר לה את גני טל, כולם נכנסו לעשיה ופתחו אלבומים, בלוגים, יומנים אישיים והזרימו חומר למועדון" אומרת פריימן. בין המוצגים ניתן לראות דגם גדול של בית הכנסת, דגמים של גינות, מפל מים, תמונות, בקבוקי חול ואבנים. בתערוכה ישנן 2 עמדות מחשב עם סרטים וקליפים על גני טל וכן טלויזיות שהמקרינים את חגיגת העשור לגני טל.



פריימן מציינת כי לתערוכה הגיעו אנשים שלא ביקרו מעולם בגני טל ולא היו מודעים ליופי ולעושר הגדול של החיים במושב. היא מתארת קבוצת חרדים שמתארחת ביד בנימין ובאה לראות את התערוכה: "הם היו בהלם, הם לא תארו לעצמם שזה מה שיראו. למחרת הביאו קרובי משפחה לראות את התערוכה". גם נציג המנהלת שמטפל בענייניהם התפעל לדבריה ממה שראה. האיש, המתגורר בקיבוץ נירים, הקרוב גיאוגרפית לגוש קטיף אמר להם כי לא ידע שכל הדברים האלה שראה היו בגני טל. "הוא הודה לתושבי גני טל על התערוכה ועל האפשרות שהיתה לו להשתתף בטקס המרגש שערכו אתמול (שני) לציון יום השנה לגירוש".



לגבי העתיד, אומרת פריימן כי הם יצאו כקהילה מגני טל וכל התושבים יבנו יחדיו את בתיהם בישוב שיוקם בסמוך לקיבוץ חפץ חיים: "יש תופעה מדהימה שרוב הילדים הנשואים באים הביתה. כעת מוסיפים עוד 10 קרוואנים עבור בנים שנישאו ורוצים להשאר איתנו. הביחד נותן לנו הרבה כוח". היא מסכמת.