"ניתן היה לבצע את הלחימה טוב יותר", כך אומר גורם בטחוני בכיר בשיחה אחה"צ.
הגורם הבכיר אמר כי כי מרבית יעדי המלחמה הושגו למעט מניעת ירי תלול מסלול לעבר ישראל. רק בשבוע האחרון של הלחימה הוסף יעד כזה והוא לא בוצע. תמונת המצב בסיום הלחימה מראה שההרתעה של ישראל חוזקה, דבר שניתן יהיה לבדוק אותו רק בעוד מספר שנים. המחיר של החטיפה היה גבוה ממחיר הכדאיות
בפתיחת המלחמה מצד החיזבאללה, הופעל לחץ בינ"ל על לבנון, צומצמה יכולת החיזבאללה לפעול. הגורם ציין כי התנאים להשבת החטופים היו הימנעות ממלחמה רחבה. הישג נוסף הוא היוותרותה מחוץ למערכה של סוריה.
במהלך ימי הלחימה אומר הגורם, בוצעו 23 מבצעים מיוחדים, כולם בעלי חשיבות אסטרטגית, כאשר 10 מהם היו במתחם בעל בק ובצור. במהלך מבצעים אלו לכדנו 5 שבויים ערכיים אך פחות ממה שתכננו והיינו צריכים. הגורם נשאל אם היה יוצא היום למלחמה, התשובה לדבריו: "כן, אבל היה אפשר לעשות זאת יותר טוב. במהלך הפעילות של צה"ל בשטח אירעו כמה תקלות שאותן נלמד באופן מיידי, כמו לדוגמא הקרב בבינת ג'בל"
בתחקירים לדבריו ישולבו אנשי מילואים מדרגת מ"פ ועד אלוף וביניהם האלופים: יורם יאיר וסוקניק.
התחקיר עצמו יעשה ע"י צה"ל כאשר המטרה היא שבלו"ז קצר יופקו הלקחים. כאשר עד סוף 2006 ישנו צפי להפקת לקחים, מסקנות ביניים עד סוף חודש זה. כלל התיקונים עד תחילת חודש דצמבר כדי לבנות את שנת 2007 לפי התכנון שמופק מהלקחים. בתשובה לשאלה האם הצבא היה מוכן ללחימה מביא הגורם דוגמא ממג"ד 51 , סא"ל יניב עשור, שאמר בכנס המג"דים שלשום כי הלחימה בעזה הייתה קשה יותר במשך השנים מהלחימה בלבנון.
עוד מספר הגורם כי יימשך הסגר הימי, צה"ל ימשיך לפעול בשמי לבנון כדי לאסוף מידע מודיעיני.
ביחס למצב החטופים אומר הגורם, כי כאשר נחטף גלעד שליט, הוא נראה בבירור הולך על רגליו ובסה"כ מסכם הגורם: אנחנו נלמד, נעשה כל מה שנדרש כדי להפיק את הלקחים.
