השוק הבינלאומי

הדולר האמריקאי התאושש השבוע מול מרבית המטבעות בשוק המט"ח העולמי פרט מול הין היפני. התפנית לדולר באה ביום רביעי הודות לפרסומם של נתונים מתוקנים לגבי עלויות שכר העבודה במשק האמריקאי בשני הרבעונים הראשונים של השנה. המספרים תוקנו כלפי מעלה באופן חד, במיוחד הנתונים לרבעון הראשון של השנה. בזכות הפרסומים האלו עלו מחדש הסיכויים כי הבנק המרכזי האמריקאי עוד יצטרך להעלות את הריבית בארה"ב בחודשים הקרובים וכתוצאה מכך התחזק הדולר.

ברצוננו לציין כי הנתונים לגבי עלויות שכר העבודה התייחסו לעבר, כלומר בחצי הראשון של השנה, ויתרה מזו אינם משתלבים עם סדרות אחרות של נתונים אשר התפרסמו בזמן האחרון כגון העלייה המתונה בשכר שהייתה כלולה בנתוני התעסוקה אשר יצאו לאור ביום שישי שעבר.

מרבית הנתונים האחרונים מארה"ב עדיין מצביעים על האטה בפעילות הכלכלית אשר עשויה לבלום לחצים אינפלציוניים העלולים לבוא מצד השכר ומעבר לכך יש לזכור כי בעולם המודרני של מסחר חופשי עם יצרנים זולים, כגון סין, מאוד קשה לחזות תרחיש של עליות שכר ממושכות אשר מהוות גורם אינפלציוני. לכן, בשלב זה יש להתייחס בספקנות להתאוששותו של הדולר השבוע. היום אין פרסומים כלכליים חשובים בארה"ב.

האירו תיקן כלפי מטה השבוע מול הדולר האמריקאי ובמיוחד מול הין היפני, אך התחזק מול מרבית המטבעות האחרים. הנתונים הכלכליים אשר התפרסמו באירופה השבוע עדיין מראים תמונה של המשך השיפור ההדרגתי ברמת הפעילות הכלכלית אשר מצדיק העלאות נוספות של ריבית מהבנק המרכזי האירופאי.

החולשה של האירו מול הדולר והין באה בהשפעת נתוני עלות שכר העבודה בארה"ב ובעיקר בעקבות דבריו ביום חמישי של סגן שר האוצר הגרמני כי מדינות ה- G7 ידברו על חולשתו של הין בכינוסם בסינגפור בשבוע הבא. מכיוון ששוק המט"ח היה מלא בפוזיציות שורט ין ולונג אירו, החל חיסול גדול של פוזיציות אלה בחשש כי ה- G7 תנקוט בעמדה נגד חולשת הין לאור חוסר האיזון במאזני המסחר הבינלאומי. לכן שער האירו מול הין צלל מרמות מעל 150.00 עד לרמה של 147.60.

בבוקר יום שישי ירד שער האירו מול הדולר עד לרמה של 1.2700, שזהו החלק התחתון של טווח המסחר הרחב בין 1.2600 ל- 1.3000, אשר מחזיק מעמד זה כמה חודשים. לדעתו האירו עשוי למצוא תמיכה לפני 1.2600 ועתיד לעלות מחדש מול הדולר.

הליש"ט, אשר הייתה אחד מן המטבעות היותר חזקים בשבועות האחרונים, עברה תיקון משמעותי השבוע בעקבות כמה פרסומים כלכליים מאכזבים אשר הטילו ספק בהערכות כי הבנק המרכזי יעלה את ריבית הליש"ט ל- 5.0% בחודש נובמבר. שער האירו מול הליש"ט עלה מ- 0.6740 עד לכ- 0.6810.

הפר"ש המשיך בשחיקתו האיטית מול האירו כאשר השער נגע ב- 1.5840. הבנק המרכזי השוויצרי צפוי להעלות את ריבית הפר"ש ב- 0.25% ל- 1.75% בשבוע הבא, אולם חולשתו היחסית של הפר"ש נובעת מהעובדה כי למרות חוסנה של הכלכלה השוויצרית הבנק המרכזי לא מראה סימנים כי הוא מתכוון להאיץ את תהליך ההידוק המוניטרי.

הין היפני היה המטבע הבולט בשוק המט"ח העולמי השבוע. כבר ביום שני הין שאב עידוד מן הפרסום אודות עלייה ניכרת בהשקעות תעשייתיות, וכאמור, ביום חמישי זינק בעקבות דבריו של סגן שר האוצר הגרמני. לכן רשם הין הישגים אף מול הדולר האמריקאי המתחזק.

למרות כל זאת, מוקדם עדיין לקבוע כי הין סוף סוף עלה על דרך המלך. הבנק המרכזי היפני, בעידוד הממשלה, לא ממהר להגביר את קצב העלאת הריבית, ולכן התשואות ביפן, כולל אלו לטווח הרחוק, נשארות נמוכות מן הדרוש בכדי לעודד את המשקיעים היפנים להשאיר חלק גדול יותר מהשקעותיהם ביפן. יש להמתין לתגובת שוק המט"ח לפגישת ה- G7 בשבוע הבא. אם שער הין מול הדולר יצליח לרדת אל מתחת לרמה של 114.50, אז אולי יהיה אותו לסיום תקופה ארוכה של חולשה מופרזת של הין, אחרת הין עשוי להמשיך ולדשדש לפחות עוד כמה חודשים.

הדולר האוסטרלי נפל משיא של 0.7721 מול הדולר האמריקאי בתחילת השבוע עד לרמה של 0.7560 בבוקר יום שני. המטבע נפגע מחוזקו הכללי של הדולר האמריקאי וגם מהפרסום ביום רביעי על גידול מאכזב של 0.3% בתמ"ג ברבעון השני לעומת התחזית של 0.7%. גם התאוששותו של הין גרמה למכירות גדולות של דולר אוסטרלי מול הין. היום פורסם על צמצום הגרעון המסחרי האוסטרלי, שלא הביא לשיפור במצבו של המטבע. הסיכויים להתחזקות מחודשת רצינית של הדולר האוסטרלי תלויים בהתעוררות הערכות להעלאת ריבית נוספת השנה.

בניו- זילנד לא היו השבוע פרסומים כלכליים חשובים, אך הדולר הניו- זילנדי ירד יותר מ- 2.5% מול הדולר האמריקאי כתוצאה מחיסול פוזיציות מול הדולר האמריקאי והין. בבוקר יום שישי הנחית שר האוצר הניו- זילנדי מכה נוספת כאשר הצהיר כי התחזקותו של הדולר הניו- זילנדי בשבועות הקודמים סיכנה את המשק.

הדולר הקנדי נחלש בשיעור של כ- 0.5% בלבד אל מול הדולר האמריקאי על אף הירידה המתמשכת במחירי הנפט ותוצאה נמוכה במדד מנהלי הרכש. מה שכן תמך בדולר הקנדי הייתה הודעת הבנק המרכזי הקנדי, אשר החליט כצפוי להשאיר את הריבית ללא שינוי ב- 4.25%, אך נתן הערכה חיובית על הכלכלה הקנדית. היום מתפרסמים נתוני התעסוקה החודשיים עם צפי לגידול של 20,000 מקומות עבודה. רמת התמיכה החשובה של שער החליפין נמצאת בטווח של 1.0950-1.1000 והתנגדות ברמה של 1.1150.בטווח של 1.1000-1.1150.

הכתר הנורבגי נחלש כמעט ב- 1.5% השבוע מול האירו. פרט מהירידה שחלה במחירי הנפט, קשה למצוא נימוקים לחולשתו המופרזת של המטבע. הכלכלה הנורבגית ממשיכה בצמיחה טובה ונראה כי היחלשותו של המטבע נובעת בעיקר מגורמים טכניים וספקולטיביים.

הכתר השבדי נסחר באופן הרבה יותר שקט בטווח של 9.30-9.35 מול האירו, כאשר השוק מחכה לבחירות ב- 17 בספטמבר. ניצחון של האופוזיציה השמרנית עשוי לחזק את המטבע. החששות המחודשים להעלאת ריבית בארה"ב לא השפיעו בצורה אחידה על מטבעות השווקים המתעוררים. למשל, הראנד הדרום- אפריקאי אשר סובל מלחצים אינפלציוניים וגרעון חיצוני גדול, נחלש ביותר מ- 2% מול הדולר, בזמן שהלירה הטורקית, שם כבר העלו את הריבית, נחלשה ב- 1% בלבד והריאל הברזילאי הנהנה מהעודפים במאזן המסחרי, נחלש רק ב- 0.5% מול הדולר האמריקאי.

השוק המקומי

המסחר בשוק המט"ח המקומי היה רגוע למדי השבוע ושער החליפין של השקל מול הדולר האמריקאי עקָב בעיקר לאחר התנודות של הדולר בשוק המט"ח העולמי. לכן בתחילת השבוע שער הדולר נסחר מסביב לרמה של 4.3600, והחל מאמצע השבוע, בעקבות התחזקותו של הדולר בעולם, שער החליפין עלה באופן מתון והדרגתי ל- 4.3850.

הירידה של כ- 2.25% במדד המעוף של הבורסה לא התלוותה בינתיים בלחץ מיוחד לפיחותו של השקל. למרות זאת, עדיין קיימים סיכונים לא מעטים וכבדים להמשך יציבותו של שוק המט"ח המקומי, הכוללים את הבעיות באישור התקציב והחקירות על ניהול המלחמה בלבנון ועל שחיתות ברמות הגבוהות של הממשלה. קשה להעריך האם או מתי החמרת הסיכונים הנ"ל עלולה להביא להחלשות ניכרת של השקל. יש לעקוב אחר התפתחויות בבורסה ובעיקר אחר התנהגותם של המשקיעים הזרים.

כעת שער הדולר עדיין נמצא בין התמיכה ב- 4.3500 להתנגדות ברמה של 4.4000.

הסקירה נמסרה באדיבות כלכלני בית הההשקעות "גיפט".