40 שנה ימלאו ליישוב הראשון שהוקם מעבר לקו הירוק – קיבוץ כפר עציון. תנועת הקיבוץ הדתי תערוך כינוס תנועתי ביום שני הקרוב, חול המועד סוכות, ובו תציין את שנת ה40  לקיבוץ כפר עציון המחודש, הכרוך בסיפור התיישבותי מרגש.

"קבוצת אברהם" היתה הגרעין המייסד של הקיבוץ שעלה עוד לפני מלחמת השחרור (1943). עד מלחמת העצמאות הקים הקיבוץ הדתי יישוב נוסף – משואות יצחק. ב-48' נפל הגוש לאחר מאבק עיקש והירואי ומותם של 250 לוחמים - הל"ה שניסו להעביר אספקה לנצורי הגוש, ושל לוחמים מקרב הקיבוצים. הנותרים בחיים נלקחו לשבי הירדני.

הילדים והנשים שפונו מוקדם יותר היוו עדות חיה לחיים וליישובים שנותרו עם תום המלחמה מעבר לגבול. מדי שנה, ביום הזיכרון לנפילת הגוש, הם נהגו להתכנס ולערוך טקס זיכרון כשהם משקיפים לעבר עץ האלון הבודד שניצב במרכז הגוש,סמל ועדות לחיים שהיו וחרבו. האלמנות היו הגרעין המייסד של הקיבוצים ניר עציון ומשואות יצחק, שמנציחים את שמות הקיבוצים שנפלו. במהלך השנים הפכו למושבים שיתופיים והוצאו מתנועת הקיבוץ הדתי, לדאבון לבן, בגלל שבחרו לשנות את מסגרת היישוב (אז, אלה היו ימים מאוד עקרוניים אידיאולוגית...).

אבל הסוף טוב:

לאחר מלחמת ששת הימים, כשהאזור חזר לידי מדינת ישראל ולאור הזיכרונות עליהם גדלו, החליטו יתומי כפר עציון לחזור יחד עם חבריהם, ולהקים מחדש את הקיבוץ, באותו המקום.

כיום הקיבוץ פורח ושוקק חיים וילדים. בין "ילדי כפר עציון" שחזרו להקים פה את ביתם – הרב חנן פורת (ח"כ לשעבר), ויוחנן בן יעקב (בכיר במשרד החינוך ואחראי על המכינות הקדם צבאיות, שתיעד ופרסם את סיפור ההתיישבות בגוש).

לפני מספר חודשים הוחלט בתנועת הקיבוץ הדתי להחזיר את "הבנים האובדים" מהתנועה – ניר עציון ומשואות יצחק (וכפר דרום בדרך) – לחיק התנועה, כמושבים שיתופיים.

ביום התנועה ייפגשו כל חברי הקיבוצים בגוש עציון ליום הזדהות והיכרות עם ההתיישבות של קיבוצי התנועה במקום, בעבר ובהווה. ביום זה נחגוג יחד את חגם של כפר עציון (המציין, כאמור, 40 שנה). את שובם של ניר עציון ומשואות יצחק לחיק הקיבוץ הדתי.

כמו כן יצויינו מלאות 70 שנה לטירת צבי (שהוקם כיישוב חומה ומגדל), סעד המציין 60 ועלומים שמציין 40 – קיבוצים שהוקמו כולם בגבול, מתוך תפיסה ביטחונית של התיישבות בספר (והיום הם חזרו להיות בקו הקסאמים).