רק כ- 20% מההורים בישראל תומכים בהשארת השיטה הנוכחית של גביית תשלומי הורים עבור שירותי חינוך. 53% מההורים דורשים להגדיל את תקציב משרד החינוך כך שחינוך חינם אכן יהיה חינם ויופסקו תשלומי הורים. עוד 15% תומכים בגבייה לפי רמת הכנסה, באמצעות מערכת המס וכ- 11% מההורים תומכים בגביית תשלומים מהורים מבוססים בלבד.



כך עולה מסקר ראשון מסוגו בנושא תשלומי הורים למערכת החינוך, שנערך על ידי "גיאוקרטוגרפיה" בנשיאות פרופ' אבי דגני, במיוחד עבור המועצה לשלום הילד, לקראת כנס באר שבע לשלום הילד, שייפתח מחר בקמפוס אוניברסיטת בן-גוריון בנגב.



מהסקר שנערך בקרב מדגם מייצג של 400 הורים לילדים בגילאי בית ספר עולה עוד, כי רוב ההורים (קרוב ל- 70%) כלל לא שמע ואיננו יודע על קרן המלגות של משרד החינוך שנועדה לסייע להורים המתקשים בתשלום. מדאיגה עוד יותר היא העובדה כי ככל שהכנסת ההורים נמוכה יותר והשכלתם נמוכה יותר (דווקא אלה זקוקים למלגה), כך יודעים ההורים פחות על קרן המלגות. 81% מבעלי ההשכלה הנמוכה ו- 78% מבעלי ההכנסה הנמוכה, לא ידעו דבר על קרן זו. רק 1.3% מההורים ידעו על קרן המלגות, פנו אליה וקיבלו מלגה, כ- 5% טענו שידעו, פנו לקרן אך נדחו.



כידוע, במסגרת תשלומי החובה למערכת החינוך, מופיע תשלום עבור ביטוח תאונות אישיות. כ- 84% מההורים לא ידעו ולא קיבלו כל מידע על הפוליסה ועל זכויותיהם. רק כ- 16% מההורים אמרו שקיבלו מידע כלשהו על תנאי הביטוח.קרוב ל- 30% מההורים ציינו כי ידוע להם על תלמידים שנענשו וננקטו נגדם סנקציות בשל אי תשלום של ההורים. כ- 3% אף טענו שסנקציות כאלה הופעלו נגד ילד שלהם.



גב' טיבה הירשמן סמנכ"לית "גיאוקרטוגרפיה" ועורכת הסקר, ציינה כי יש לראות נתון זה בדאגה רבה, שכן הוא מעיד על כך שהסנקציות נגד תלמידים שהוריהם לא שילמו, נערכות באופן פומבי, מפני שרק 3% ידעו על כך מידיעה אישית על בן משפחתם. הדבר מצביע על אלמנט של השפלה ברבים שנאלצים התלמידים לעבור, רק מפני שהוריהם לא עמדו בתשלומים.



מהסקר עולה עוד כי ככל שעולה רמת ההכנסה וככל שהמשפחה מבוססת יותר, כך עולה תמיכת ההורים בתשלומי הורים.במשפחות בעלות הכנסה נמוכה תמכו רק 39% בתשלומי הורים בעוד שבמשפחות בעלות הכנסה גבוהה תמכו רק 54% בתשלומי הורים.כ- 15% מההורים לא ידעו כלל לציין מה גובה תשלומי ההורים שנדרשו לשלם. כ- 65% מההורים, לא ידעו לציין אפילו האם התשלום שנדרשו לשלם תואם את הסכומים שהותרו לגבייה על ידי ועדת החינוך של הכנסת.רק כ- 20% מההורים ציינו שהתשלומים שנגבו מהם תואמים את הנחיות משרד החינוך וועדת החינוך של הכנסת.



הסכום הממוצע שהורים שילמו היה כ- 670 ש"ח בבי"ס יסודי, כ- 820 ש"ח בחטיבות הביניים וכ- 920 ש"ח בבי"ס תיכון.עם זאת, ראוי לציין כי אחוזים ניכרים של ההורים בכל בתי הספר, ציינו שנדרשו לשלם מעל 1,000 ש"ח (כ- 20% מההורים ביסודי, כ- 31% בחט"ב וכ- 44% בתיכון).



בסך הכל נתגלתה שונות רבה בין הסכומים הנגבים בבתי ספר שונים, פתח לפערים עצומים בין בתי הספר (עד 250 ש"ח- 7.3%; בין 250-500 ש"ח- 25.2%; בין 500-750 ש"ח- 20.4%; בין 750- 1,000 ש"ח- 26.3%; מעל 1,000- 39.2%). כ- 74% מההורים טענו ששילמו את כל התשלומים, כ- 17% שילמו רק חלק וכ- 6% לא שילמו כלל.בנוסף על תשלומי הורים למערכת החינוך, התבקשו ההורים לציין תשלומים שונים שהם נדרשים להוציא על ספרי לימוד, תלבושת אחידה, ציוד לבית ספר ושיעורים פרטיים.בממוצע הסכום המצטבר לילד בסעיפים אלה מגיע ל- 1,769 ש"ח.



מנכ"ל המועצה לשלום הילד- ד"ר יצחק קדמן אמר בתגובה לממצאי הסקר כי הנתונים מצביעים פעם נוספת על פשיטת הרגל של חוק חינוך חינם."תשלומי ההורים, שלמרבית האבסורד מי שתומך בקיומם, הם בעלי ההכנסה הגבוהה, יוצרים פערים איומים בין בתי ספר לבתי ספר ובין תלמידים שונים בתוך אותו בית ספר.במקום שמערכת החינוך תסגור פערים בחברה המקוטבת שלנו, היא רק מגדילה אותם באמצעות המס הרגרסיבי המעוות הקרוי תשלומי הורים", אמר ד"ר קדמן.



עוד ציין ד"ר קדמן כי מדאיגה ביותר היא העובדה שרוב ההורים ובמיוחד אלה שהכנסתם נמוכה, כלל לא יודעים על האפשרות לפנות לקרן המלגות."הגיע הזמן לבטל מכל וכל את הרעה החולה של תשלומי הורים ולהחליפה בשיטה אחרת שוויונית יותר וצודקת יותר".



מנכ"ל המועצה לשלום הילד קרא למשרד החינוך ולארגוני המורים להתייצב בחזית המאבק לביטול תשלומי הורים, הפוגעים באנשי החינוך, בהורים, ובמיוחד בתלמידים.



מחר: כנס באר שבע לשלום הילד 2007

כ- 500 משתתפים, כ- 110 מרצים ומנחים, כ- 100 בני נוער, 14 שרים ושרים לשעבר, 13 ח"כים, 18 מושבים, 6 מנכ"לים, ראשי ערים, שופטים, קובעי מדיניות ואנשי מקצוע מתחומי המשפט, הרפואה, העבודה הסוציאלית, הקרימינולוגיה, החינוך, הסיעוד ועוד, ישתתפו בכנס באר שבע לשלום הילד שייפתח מחר בקמפוס אוניברסיטת בן-גוריון בנגב ויימשך יומיים (12-13.2.07).



הכנס הנערך זו השנה השישית ברציפות יעסוק בין השאר בנושאים כמו: ילדים וספורט תחרותי,ילדים לכודים ברשת האינטרנט,

מה קרה לילדי ההתנתקות, ילדים ובריאות השן, איך מגינים על ילדים בצרכנות, עבריינות חוזרת של בני נוער, על אפליית ילדים חרדים בחינוך, הסדרי טיעון במשפט פלילי לטובת מי.



לכנס יגיע במיוחד יו"ר ועדת האו"ם לזכויות הילד- פרופ' למשפטים יאפ דוק מהולנד, שירצה במליאת הפתיחה. במליאת הנעילה יופיעו חמישה יו"רים של ועדות כנסת שיענו לשאלות בני הנוער שהשתתפו בכנס.



כמו בכנסים הקודמים, גם השנה השתתפו בהכנת הכנס קבוצה גדולה של בני ובנות נוער מישובים שונים בארץ, אשר תיקח גם חלק פעיל בניהול הכנס והמושבים המקצועיים.