הוועדה לענייני ביקורת המדינה קיימה דיון בבקשה לחוות דעת מבקר המדינה על מצוקת הקבורה בבתי העלמין בגוש דן.



החברה קדישא תל-אביב-יפו מטפלת בקבורה של 30% מהנפטרים במדינה, המתגוררים ב-22 ישובים בגוש דן ומפעילה את בתי העלמין בירקון, בחולון ובקריית שאול, בשנים האחרונות קיימת מצוקת קבורה בגוש דן עד כדי כך שקיים חשש כי תוך חודשים ספורים לא יוותרו מקורות קבורה לנפטרים.



מצוקת הקבורה גדלה עוד יותר לאחר שהממשלה החליטה בעבר להעביר 100 דונם משטחי בית עלמין ירקון לטובת חברה קדישא פתח תקוה וכן 15 דונם נוספים הוקצו לקבורה אזרחית חלופית. פתרונות שנבחנו ע"י חברה קדישא כגון קבורה משפחתית וקבורה בקומות דורשים משאבים כספיים גדולים, וטרם נמצא גורם ממלכתי שיסכים לממן פתרונות אלה.



יו"ר הוועדה, ח"כ זבולון אורלב אמר בעקבות ממצאי הדיון כי רשויות המדינה מתרשלות בקבלת החלטה לגבי מצוקת מקומות הקבורה בגוש דן ואנו עלולים לעמוד בפני שוקת שבורה, "בישיבה התברר כי בעוד 1/2 4 חודשים לא יהיה מקום קבורה באזור גוש דן ואין אחריות כוללת של כל הגופים שעוסקים בנושא".



מר אברהם מנלה, מנכ"ל החברה קדישא תל-אביב אמר שאין תאום בין כל הגופים העוסקים בנושא, לדבריו, אם לא נטפל מייד בנושא "נגיע לקטסטרופה ולחרפה שאין כדוגמתה, המתים יישארו בחדרי הקירור". מר מנלה הבהיר לוועדה כי קבורה רוויה עולה פי 3 מקבורה רגילה. עלויות הקמת מבנה אחד 60 מליון ₪. וכי כיום אין הקמת מבנה לשיטת קבורה רוויה.



מר מאיר שפיגלר, מנכ"ל הרשות לשירותי דת מסר לוועדה כי ועדת השרים לענייני קבורה, בראשות השר יצחק כהן תתכנס תוך שבוע שבועיים לישיבה כדי להחליט על העלאת תעריפי קבורה רוויה, וכי ישנה התנגדות להעלאת התעריפים, הטעונה אישור של ועדת הפנים של הכנסת.