אירועי יום הזיכרון לשואה ולגבורה נפתחו אמש בשעה 20:00 בקטע הנגינה "שריפה אחים שריפה" שפתח את טקס הדלקת המשואות בכיכר גטו ורשה ביד ושם. הטקס במוזיאון יד ושם נערך במעמד ממלאת מקום נשיא המדינה, דליה איציק, ראש הממשלה, אהוד אולמרט, שרי הממשלה ובכירי המדינה.
ראש הממשלה, אהוד אולמרט, נשא דברים בעצרת הזיכרון ואמר כי רוב אוכלוסיית העולם נותרה ללא ידע על השואה. "זכר השואה לא נמוג עם השנים אלא הלך והתעצם. המערכה נגד השכחה וההשכחה נחל הצלחה. כל אלה שנחלו את השואה בליבם אינם אלא אפס קצהו, מלבדם יש רבים מהן המסתופפים במוסדות אקדמים מכובדים ששנאת ישראל מסמאת את עיניהם ואוטמת את ליבם, הם שוללים את עצם זכותו של העם היהודי, ראשונים לגנות בתוקף כל פעולת מגן של מדינת ישראל, רוב אוכלוסיית העולם נותרה ללא ידע על השואה חשופה לתעמולת כזב של מכחישי השואה" אמר ראש הממשלה.
הוא הוסיף כי "תשועתו של העם היהודי, התקומה הלאומית במולדתו ההסטורית הם פסגת ניצחונו, עוצמתה של המדינה היהודית הם התשובה הניצחת למזימת הצורר, זו סיבה לחגוג".
ממלאת מקום נשיא המדינה, דליה איציק, נשאה דברים בעצרת הזיכרון ואמרה כי השואה היא אות קין של האנושות כולה. "העדויות הנצורות ביד ושם הם המקור האנושי שממנו אנו יוצאים ואליו אנו שבים כדי להבין את הבלתי נתפס שקרה. זה קרה ליהודים כמוני, כמוך וכמונו שכל חטאם היה היותם יהודים כמוני, כמוך וכמונו," אמרה איציק.
היא ציינה כי העדויות פותחות צוהר אל עולם יהודי עשיר ושוקק שאיננו, "אנשים הקימו משפחות, אהבו ושנאו, התרגשו והתייאשו בדיוק כמונו". "כולנו צריכים לזכור שבני אדם חוללו את השואה, השואה אינה רק כתם בהסטורייה של אירופה או של גרמניה, השואה היא אות קין על האנושות" אמרה איציק והוסיפה, "אתם היושבים כאן לא פסקתם מנתינת עדות גם כשהדברים נכתבו בדם לבכם".
הנושא המרכזי של הטקס השנה הוא עדים ועדויות של הניצולים – "למען יידעו דור אחרון". בטקס הודלקו שש משואות על ידי שישה ניצולי שואה: ז'ני פרבשטיין, מרדכי (מוטקה) ויזל, יעקב (ג'קי) חנדלי, דוד גור, מרים (מניה) ברודצקיטי טלמן ויעקב הולנדר. את אבוקת הזיכרון העלה יושב ראש יד ושם אבנר שלו, ואת דבר הניצולים נשא יושב ראש מועצת יד ושם, השר לשעבר יוסף (טומי) לפיד.