שגריר ישראל באו"ם לשעבר, דורי גולד, סבור כי ההחלטה שהתקבלה בבית הנבחרים האמריקני ברוב של 411-2 לבקש ממועצת הביטחון של האו"ם להעמיד את נשיא איראן אחמדינג'אד לדין בשל הפרה של אמנת הג'נוסייד משנת 1948 מהווה ציון דרך משמעותי בשימוש בכלים משפטיים במאבק נגד איראן. "למרות שההחלטה איננה מחייבת מבחינה פורמאלית יש בה קביעה המשפטית לפיה אחמדינג'אד "הסית לרצח עם" בקריאתו "למחוק את ישראל מהמפה", אמר גולד במאמר שפירסם במרכז הירושלמי לענייני ציבור ומדינה.
גולד מציין כי היוזמה להרשיע את נשיא איראן על פי אמנת הג'נוסייד החלה בניו-יורק ב-14 בדצמבר, 2006, כאשר שר המשפטים הקנדי לשעבר ארווין קוטלר והפרופ' למשפטים מאוניברסיטת הרוורד, אלן דרשוביץ הצטרפו לשגריר ארה"ב באו"ם היוצא, ג'ון בולטון, ולצוות משפטנים ישראלי באירוע שנערך בחסות וועידת הנשיאים והמרכז הירושלמי לענייני ציבור ומדינה בלשכת עורכי הדין בניו-יורק.הצוות הישראל כלל את מאיר רוזן, איתן בנצורת וח"כ דני נווה שיזם את הרעיון.
עוד כותב גולד כי מעורבותו של קוטלר הייתה קריטית משום שבתקופת כהונתו כתובע המשפטי של קנדה הוא תבע את בני ההוטו מרואנדה תחת אמנת הג'נוסייד על שידורי הרדיו שקראו לטבח שהוביל לרציחתם של למעלה מ-800,000 אנשים מרואנדה רובם משבט הטוטסי. בעיני קוטלר, שעדיין חבר בפרלמנט הקנדי, הרטוריקה של אחמדינג'אד הייתה המקרה הברור ביותר שראה מעודו של הסתה "ישירה, פומבית, ברורה ומחייבת" לרצח עם. מה שהפך את ההצהרות למצמררות, הוא הסביר, היא נחישותה של טהראן להשיג נשק גרעיני בכל מחיר.
התביעה נגד אחמדינג'אד החלה לתפוס תאוצה בינלאומית. ב-25 לינואר, 2007 הזמינו שני חברי פרלמנט בריטיים, מייקל גוב מהמפלגה השמרנית וג'יסלה סטוארט ממפלגת העבודה, את רוה"מ לשעבר בנימין נתניהו, את קוטלר וצוות משפטנים מהמרכז הירושלמי לענייני ציבור ומדינה להופיע בפני הפרלמנט הבריטי יחד עם הלורד דוד טרימבל, שזכה בפרס נובל לשלום על צפון אירלנד. האירוע יצר לובי בעל אפקט חשוב. נכון לאתמול, ששים ותשעה חברי פרלמנט חתמו על עצומה ה"דוחקת בממשלה הבריטית לקדם החלטה במועצת הביטחון של האו"ם הדורשת את העמדת הנשיא אחמדינג'אד לדין באשמת הסתה לרצח-עם".
ב-5 למרץ , 2007, שר החוץ של ממשלת הצללים האוסטרלית, רוברט מקללאנד, קרא אף הוא למועצת הביטחון של האו"ם לפתוח בהליכים משפטיים בבית הדין הבינלאומי בהאג נגד אחמדינג'אד באשמת הסתה לרצח עם. חודש לאחר מכן אימצה וועדת המשנה של וועדת החוץ של הפרלמנט הקנדי קריאה של קוטלר להפנות את ההסתה של אחמדינג'אד למועצת הביטחון, על מנת שבית הדין הבינלאומי בהאג יחקור ויעמיד לדין את אחמדינג'אד. ראש הממשלה הקנדי סטפן הארפר, שהגדיר אף הוא את הרטוריקה של אחמדינג'ד רטוריקה של ג'נוסייד, יהיה ציר חשוב בקידום היוזמה הזו לשלב הבא באוטווה.
הקהילה הבינלאומית לא עומדת לראות את מחמוד אחמדינג'אד יושב בכיסאו של סלובודן מילוסוביץ' בהאג בשבוע הבא או בחודש הבא. אך הקונצנזוס המתחזק סביב ההצהרות של נשיא איראן כהפרה של אמנת הג'נוסייד היא בעלת משמעות. פלורידה הייתה חלוצה וכעת יותר מחצי תריסר מדינות ברחבי ארה"ב שוקלים לאמץ חקיקה שתדרוש מקרנות פנסיה ממשלתיות להתנתק מחברות המשקיעות באיראן. הרבה מהתנופה המקורית של הרעיון הגיע ממאמצים של מדינות בודדות להתנתק מחברות המשקיעות בסודאן, בשל רצח העם המתבצע במשך שלוש השנים האחרונות בתושבי דרפור.
המאמץ להתנתק מחברות הפועלות בסודן בשל הטבח בדרפור הוא חשוב מאוד, אך יש צורך להרחיב אותו להתנתקות מרצח-עם באשר הוא. הקביעה המשפטית שאחמדינג'אד אכן מפר את אמנת הג'נוסייד, במעשיו ובהצהרותיו צריכה להיות כלי ליצרית ברית בינלאומית להענשת אלו שעסקו ברצח-עם בעבר כמו גם אלו המצהירים על כוונותיהם לעשות זאת בעתיד.
במשך שנים, איראן ובנות בריתה ניסו באופן שיטתי לעשות לישראל דה-לגיטימציה באמצעות האשמות שווא של "פשעי מלחמה ישראליים". הגיע הזמן שישראל תשיב בקמפיין משלה, שבניגוד לזה של יריביה, מבוסס על פי המשפט הבינלאומי ובקונצנזוס המתגבש והולך בדעת הקהל העולמית, כותב גולד.