כלי התקשורת השמיעו אתמול שוב ושוב, עשרות פעמים, את הקלטת ובה דבריו של גלעד שליט. כעת נדמה שכל אזרח בישראל זוכר את הדברים בעל פה, אבל במערכת הביטחון מגייסים מומחים מתחומים רבים כדי לשוב ולשמוע את הקלטת, לנתח כל שנייה בה בניסיון לענות על לא מעט שאלות שעולות ממנה.



בני משפחתו של גלעד ענו לשאלה העיקרית שעלתה מיד עם שמיעת הדברים, והיא זיהוי קולו של גלעד כאמיתי. המשפט "עברה עלי שנה שלמה בתוך הכלא", מחזק את ההנחה שאכן מדובר בדברים שנאמרו בימים האחרונים. אולם בנוסף מנסים במערכת הביטחון לנתח נתונים נוספים באשר למצבו של גלעד.



הקביעה שמדובר בטקסט שנכתב עבור גלעד מתחזקת לנוכח העובדה שבדברים משורבבות לא מעט טעויות ניסוח: "אני מצטער לחוסר ההתעניינות", במקום "אני מצטער בגלל חוסר ההתעניינות", "ואני חייב באשפוז", במקום "אני חייב אשפוז", או "זקוק לאשפוז". כך גם הביטוי "יש לי תקווה גדולה בממשלתי", במקום "יש לי תקווה גדולה שממשלתי". גם הביטוי "הממשלה הישראלית", במקום "ממשלת ישראל", ייתכן ומעיד על הכתבת הטקסט בידי חוטפיו של גלעד. מדובר בהטיות לשון ושיבושי היגוי שדובר עברית לא אמור לבצע אם הוא עצמו היה כותב או מנסח את הטקסט.



הערכה שתצטרך לקבל את אישורם של מומחים לחקר השפה הערבית היא שהמקור לשיבושי הלשון הוא היות הטקסט מנוסח בידי ערבי המדבר בתבניות ניסוח של השפה הערבית.



בהנחה שאכן הדברים הוכתבו לגלעד מתעוררת השאלה מדוע הוא הקריא אותם כלשונם ולא תיקן את הטקסט תוך כדי הקראה. האם מפני שהוא עמד תחת איום חוטפיו שלא לשנות דבר מהטקסט, או אולי דווקא בכך רצה גלעד לרמוז לנו, שומעיו, שהדברים מוכתבים לו?



ואם אכן מדובר בטקסט מוכתב, האם נכונה העובדה שמצבו הבריאותי של גלעד חמור, או שהנתון נאמר בהוראת החוטפים כדי להגביר את הלחץ על הממשלה לשחרר את המחבלים הכלואים. עובדה זו צריכה להיבחן בידי רופאים מומחים המזהים מצב בריאותי לקוי במנעד קולו של הדובר, אולם היות הטקסט מוכתב מטיל ספק לא קטן באשר לנכונות הקביעה שמצבו של גלעד אכן קשה.



לבירור כל השאלות הללו והאחרות, שכולן נועדו לגבש מסקנות מודיעיניות באשר מצבו של גלעד, יחברו אנשי המודיעין, המומחים הרפואיים, המזרחנים והבלשנים לבני משפחתו של גלעד, על מנת שאלה יסייעו בהשוואת הנתונים מהקלטת לנתונים המוכרים מעברו של גלעד.



לכל אלה מצטרפות שאלות באשר לנסיבות שיגור הקלטת. האם אכן מדובר בהוכחה למצוקה בחמאס, כפי שמשוכנעים בממשלה, או שמא מדובר במחשבה בחמאס שכעת קיים חלון אפשרויות להפעלת לחץ על ממשלת ישראל. לניתוח זה ייעזרו אנשי מערכת הביטחון במידע אודות תקדימי חטיפות בעבר והערכות מדיניות שמהן ניתן להגיע לא אחת למסקנות הפוכות זו מזו.



אין ספק, שלב השאלות בניתוחה של קלטת הוא השלב המורכב ביותר. שלב ההאזנה לקלטת היה החלק הקל.