הסוכנות היהודית בשיתוף ועד מתיישבי גוש קטיף יפעילו תכנית לשיקום המפונים מגוש קטיף ומצפון השומרון, בתחום הפסיכולוגי, החינוכי והתעסוקתי, במטרה לסייע להם לשוב לשגרה ולהעניק להם כלים להתמודדות עם טראומת הפינוי ואירועי הטרור שחוו בשנים האחרונות. כך הוכרז היום בחבר הנאמנים של הסוכנות היהודית שמתכנס בירושלים בהשתתפות מאות נציגי קהילות ותורמים מרחבי העולם.



התקציב הכולל של תכנית הסיוע יעמוד על כששה וחצי מיליון ש"ח, הודות לתרומה מיוחדת של איחוד הקהילות היהודיות בצפון אמריקה (UJC).



דגש מיוחד יושם על תוכניות חינוכיות שיסייעו לילדי המפונים לשוב לשגרה, באמצעות: הענקת מלגות להשכלה גבוהה עבור סטודנטים; הענקת מלגות לקייטנות עבור ילדים שאינם מתגוררים ביישובים הגדולים; הקמת מועדון נוער קהילתי ביישוב ניצן; רכישת ציוד להעשרה חינוכית עבור בתי הספר שהועתקו ליישובים החדשים. בנוסף, באמצעות תרומה מיוחדת של קהילת שיקאגו, יופעלו תוכניות תרפיה לילדים, כדי לסייע להם להתמודד עם המשקעים שנוצרו כתוצאה מאירועי טרור שחוו בעבר ובשל טראומת הפינוי.



כמו כן יופעלו מספר תכניות שיסייעו למפונים להשתלב בתעסוקה וביניהן תוכניות לאיתור מקומות עבודה והשמה בתעסוקה; יצירת מקומות עבודה חדשים; פיתוח יזמות; הפעלת הכשרות מקצועיות שאינן ממומנות על ידי הרשויות ועוד.



התכנית גם כוללת יוזמות מיוחדות שיסייעו למפונים להתמודד עם המציאות החדשה ובהן: מציאת תעסוקה שלא למטרות פרנסה עבור מפונים בני 50+ שיכולת ההשמה שלהם בתעסוקה מוגבלת (כמו תוכניות חינוך והעשרה); העברת הדרכות כלכליות למפונים בנושא ניהול כספי הפיצויים והקמה מחדש של משק הבית; פעילות משותפת להורים ולילדים לצורך חיזוק התא המשפחתי והתמודדות עם מתחים ועוד'.



יו"ר הסוכנות היהודית, זאב בילסקי, אמר כי המפונים הם אנשים שעברו טראומה קשה מאד ויש צורך בהתגייסות של כל הגורמים - הממשלה, תורמים וארגונים וולונטריים – כדי לסייע להם לשוב לחיי שגרה".



יו"ר ועד מתיישבי גוש קטיף, ליאור כלפא, הודה לראשי הסוכנות ולאיחוד הקהילות היהודיות על הירתמותם לשיקום המפונים והעריך שהתכנית הרצינית תיתן פירות כבר בתוך מספר חודשים. אנו מקווים שזה יהיה ראשיתו של שיתוף פעולה שיקל על תהליך שיקום הקהילות ובניית הישובים החדשים.