היועץ המשפטי של האגף לאיגוד מקצועי, עו"ד שי תקן, הגיש היום לבית האזורי לעבודה בב"ש בקשת צד בסכסוך קיבוצי נגד בתי הזיקוק לנפט בע"מ (בז"ן הישנה), בתי הזיקוק באשדוד (בז"א) ורשות החברות הממשלתיות. תקן מבקש מביה"ד להורות לבז"ן ולבז"א, ביחד או לחוד, לשלם לעובדים את מלוא הבונוס לתשעת החודשים הראשונים של שנת 2006. מדובר בחודשים בהם הייתה החברה מאוחדת תחת רשות החברות הממשלתיות וכללה את ביתי הזיקוק באשדוד ובחיפה.



ביה"ד יקיים דיון בבקשה ביום חמישי הקרוב.



כזכור, עסקת מכירת ביתי הזיקוק באשדוד הושלמה בסוף ספטמבר 2006, עם העברת הבעלות לידי חברת "פז" בשליטתו של בינו צדיק. בשלהי פברואר 2007 השלימה הממשלה את הפרטת ביתי הזיקוק בחיפה במסגרת הנפקה בבורסה וכך למעשה הושלמה הפרטת בז"ן.



עד לפני ההפרטה שולמו לעובדים מידי שנה מענקים מיוחדים בגין רווחי החברה ובעניין זה אף נקבע נוהל של רשות החברות הממשלתיות, המתווה את התנאים והמסגרת לתשלום הבונוס. לטענת ההסתדרות נוהל זה אף עוגן בהסכמי ההפרטה בין הממשלה להסתדרות והעובדים. אך בעוד העובדים בביתי הזיקוק בחיפה קיבלו כבר את הבונוס בגין הרווחים ב- 2006 מבז"ן עצמה, קיבלו העובדים באשדוד, מחברת ביתי הזיקוק באדוד, רק את החלק היחסי בבונוס עבור שלוש החודשים- אוקטובר, נובמבר, דצמבר 2006. מדובר בחודשים שבהם כבר לא היו ביתי הזיקוק באשדוד בשליטת הממשלה אלא בשליטת "פז".



העובדים פנו לבז"ן בבקשה לשלם להם את הבונוס אולם בז"ן טענה כי חובת התשלום חלה על ההנהלה החדשה של ביתי הזיקוק באשדוד. העובדים פנו להנהלה אולם זו הודיעה להם כי היא מחוייבת לתשלום רק בגין התקופה שלאחר ההפרטה.



כמו-כן פנו העובדים הן להנהלת בז"א והן לבז"ן בבקשה למסור להם את מאזן הרווחים לשנת 2006, המשמש בסיס לחישוב הבונוס. כמו-כן ביקשו העובדים את בסיס הרווחים ששימשו לחלוקת הבונוס לעובדי בית הזיקוק בחיפה וכן שיעור הרווחים שחולקו, אולם בשני המקרים לא נענו בקשותיהם.



ההסתדרות טוענת בבקשתה לביה"ד כי אי-תשלום הבונוס מהווה הפרה של הסכם ההפרטה. כמו-כן טונת ההסתגרות כי מניעת הבונוס מעובדי אשדוד בעוד עובדי חיפה נהנים מהתשלום מהווה אפליה פסולה בחברה ציבורית. יתרה מזאת, סירובה של בז"ן להעביר לעובדים מידע בנושא מעלה חשש כי ההחלטה בדבר תשלום הבונוס לחלק מהעובדים נגועה בשיקולים זרים ובחוסר סבירות קיצוני. "בז"ן מונעת במעשיה ומחדליה כל אפשרות להעביר את החלטותיה תחת ביקורת שיפוטית, וזאת, כפי הנראה, לא במקרה", נכתב בכתב התביעה.