ראש האגף הביטחוני חברתי במשרד הביטחון, השר לשעבר, תא"ל במיל אביגדור קהלני, סבור שיש להוציא את ההחלטה לשחרור צעירים משירות צבאי מידי הצבא ולהעבירה לידי ועדה ציבורית בה יהיו חברים אישים שטובת כלל המדינה עומדת לנגד עיניהם.
לטעמו של קהלני ידו של הצבא קלה מדי על הדק השחרורים, ומדיניות זו אינה מקלה על המאבק בתופעה שאותה הוא רואה כהרסנית. "כשהנפקד והמתחמק משירות יהיו מלכי השכונה קיומינו בסכנה". לטעמו תופעת ההשתמטות הפכה להיות מחלה לאומית.
לדבריו של קהלני ביומן ערוץ 7 על המערכת להפנים כי גם אם לא נעים לגייס מי שאינו מעוניין בשירות יש לעשות זאת ולחייבו לעשות כן, כשם שהוא מחויב בתשלום מס. "מי שואל אותם בכלל? אנחנו מגדלים אזרחים טובים לעם ישראל, וככאלה הם צריכים להיות ככל האזרחים, משלמים מס ומשרתים בצבא, ואם הם לא תורמים הם יגדלו כטפילים על החברה".
"חייבים למצוא דרך לפעול נגד התופעה", אומר קהלני, וקובע כי יש לאתר את המשתמטים ולבחון את הסיבה לשחרורם, אם יש לה בסיס של אמת או שמדובר בהונאה של המערכת.
קהלני סבור שהחלטתם של ראשי רשויות שלא להזמין להופעות זמרים שהשתמטו, וכך גם ההחלטה בצה"ל שלא לאפשר לזמר עברי לידר מלהופיע הערב בראשון לציון, כיוון שלא שירת, כל אלה הם צעדים ראויים המוכיחים שניתן לפעול, ושהציבור מתעורר ומבין את היקף התופעה וההרסנות הגלומה בה.
"צריך להחזיר את הבושה לפני האנשים. אם לא תהיה בושה שכזו נשאר במצב שבו רק מתי מעט, משוגעים לדבר, מחזיקים את המדינה על כתפיהם"
כאמור, כדי למנוע מהצבא את ההתלבטות אם לקבל לשירות חייל שאינו מעוניין לשרת ועשוי להפוך בעייתי במהלך שנות השירות, יש להוציא את ההחלטה על שחרורים מידי הצבא לידי ועדה ציבורית בה חברים "אנשים בעלי ראייה כוללת. יש לראות בראיה ארוכת טווח לאן אנחנו הולכים כמדינה".