הוועדה לביקורת המדינה מקיימת הבוקר דיון מיוחד בנוכחות נציגי המשטרה, נציגי עיריית ירושלים ואנשי רשות העתיקות אודות חפירות הוואקף האחרונות בה הבית.



מנכ"ל רשות העתיקות דיווח לוועדה שבמסגרת חפירות הוואקף נמצאו תגליות ראשונות מימי בית ראשון.



לשאלת חברי הוועדה אמר ארכיאולוג מחוז ירושלים: מטרת הפיקוח היא להקפיד על שהחפירה לא תחרוג אל מעבר לנצרך עד להרס עתיקות. כשהגענו לסלע עצרנו את הטרקטור ובהוראתנו הוואקף עבר לעבודה ידנית. לא נגרמה שום פגיעה לשריד ארכיאולוגי. כל העבודות תועדו בידי ארכיאולוגים שהיו במקום.



על העילה לחפירה אומר ארכיאולוג המחוז כי העבודות מאושרות כיוון שקווי החשמל שבמקום מוקמו שם בשנות החמישים, וכבר לא ניתן לעשות בהם שימוש ויש להחליפם.



לשאלת יו"ר הועדה, חבר הכנסת זבולון אורלב, אם הדברים נעשו בתיאום עם ועדת שרים כמתבקש בחוק במקרה הר הבית, הודה מנכ"ל רשות העתיקות שהדברים לא עברו את אישור ועדת השרים ועל כך קיבלה הרשות הערה מהבג"ץ.



מפקד מרחב דוד, ניצב משנה דורון ידיד, סיפר על המהלכים שהובילו לחפירה ואמר כי לאחר שהתברר שיש להחליף את כבל החשמל הועברה בקשה לביצוע החפירות וכשהאישור התקבל ניתן האור הירוק לעבודות הוואקף. יו"ר הוועדה הזכיר לניצב משנה ידיד שמנכ"ל הרשות ציין שהאישור לא עבר כמתבקש בחוק את אישור ועדת השרים.



ידיד הוסיף ואמר כי כל הפעולות בהר הבית נעשות בפיקוח משטרתי, וכך היה גם במקרה זה של חפירות בהר. "לא הייתה שום פעולה בלי פיקוח ואישור שלנו".



אורלב חזר והדגיש את השאלה מדוע דווקא בחפירה זו הייתה התעלמות מהפרוצדורה המתבקשת דהיינו העברת הבקשה לאישור וועדת השרים.



ח"כ אלדד תהה מדוע לא נשקל חיבור חשמל למסגד אל אקצה במקום חפירה של 500 מטרים. ניצב משנה ידיד אמר לאלדד כי רעיון שכזה לא נשקל. אלדד תקף את התנהלות המשטרה שאף לא שקלה את האפשרות שלא לחפור בהר ולקבל חשמל מאל אקצה, וקבע כי מדובר במגמה גורפת להיזהר בכבודם וברגישותם של המוסלמים ולא להתייחס לרגישות כלפי העם היהודי שהר הבית הוא מרכז חייו של העם היהודי.



בפנותו למנכ"ל רשות העתיקות, שוקה דורפמן, קבע אלדד כי הרשות מועלת בתפקידה כשהיא מתנהגת באופן שכזה כלפי הר הבית ו"במצדה לא הייתם מעזים לאפשר חפירה והחזרת עפר למקומו. לא הייתם מסתפקים באמירה שיש שם פיקוח", אומר אלדד הקורא לחקירת מבקר המדינה.



יו"ר הועדה ח"כ אורלב ציין בדבריו שהשר מג'אדלה לא הגיע לדיון למרות שהתבקש וככל הנראה סיבותיו עמו. חברת הכנסת לימור לבנת אמרה במהלך הדיון שידוע לה שבשעה זו מקיים מג'אדלה שיחה עם עיתונאים והוא מעדיף אותה על פני ישיבה בדיון, "אולי כי הוא חושש מחבריו הערבים ולא נעים לו מהם..."



כתבנו חזקי עזרא מציין כי במהלך הדיון אמר עוד יו"ר הוועדה כי לישיבה זומנו נציגי הוואקף להציג את עמדתם אך אלה העדיפו שלא להגיע כיוון שהם אינם מכירים בזכותה ומעמדה של הכנסת. דוברו של השר מג'דלה מסר לערוץ 7 כי השר לא הגיע לוועדה בשל לו"ז צפוף שנקבע מראש אך מנכ"ל משרד נכח בדיון ויעביר את תוכן הדיון לידיעת השר.

בתום הדיון הוחלט, ברוב של שלושה חברי כנסת נגד שניים, לבקש ממבקר במדינה לגבש חוות דעת מוסדרת בשאלת החפירות והתנהלות הרשויות מולן.