ישראל מתירה לשיירות משאיות עמוסות שקלים, לעבור מיהודה ושומרון לרצועה, במסגרת פעילות העברת כספים בנקאית. בשבוע שעבר עברה שיירה כזו, מרמאללה לרצועה דרך כרם-שלום. כמעט מדי חודש עוברות שיירות כאלו. על פי הערכת גורמי ביטחון, עברו עד כה לרצועה בחודשים האחרונים עשרות מיליוני שקלים.



מדובר בכספים של "בנק קהיר עמאן" או "בנק פלשתין" שלהם סניפים ביו"ש וברצועה. פעם בחודש נכנסות משאיות פלשתיניות עם הכספים לעזה דרך מעבר כרם שלום. המעבר נעשה בדרך כלל מספר ימים לפני תשלום משכורות ברצועה. על פי ההערכות, ישנם כיום ברצועה כחצי מיליארד שקלים. במקביל, על פי מידע שהגיע לישראל, ישנו מחסור ברצועה של דולרים ושל דינרים ירדניים.

במערכת הביטחון מאשרים שהעברת המזומנים לרצועה, בשקלים, מאפשרת לממשלת החמאס להניע את המערכת הכלכלית ברצועה – כולל מימון הטרור. הזרמת הכספים לרצועה מאפשרת לחמאס לשלם לאנשי "הכוח הביצועי" הנחשב לצבא החמאס וכן לחברים בארגוני הטרור, למבריחי אמל"ח ממצרים ולמוסדות הצדקה שלו.



כעת נודע כי ב-6 באוקטובר שילם החמאס משכורות בסך 35 מיליון שקלים כמשכורת ספטמבר, של 20 אלף אנשי מנגנוני הביטחון שלו. התשלום נעשה באמצעות כסף מזומן מתוך מזוודות בסניפי הדואר, וללא שימוש בבנקים. זאת בעקבות החרם הבנקאי עליו הוכרז בישראל. סוכנות רויטרס ציטטה בכיר בחמאס שאמר כי "אנו לא רוצים להביך את הבנקים ברצועת עזה ואנו לא מעוניינים לאפשר לאמריקנים ולאחרים לסמן את הבנקים הללו". בסוכנויות הידיעות נראו תמונות של אנשי חמאס, עם מזוודות עמוסות שקלים, משלמים את המשכורות.



ככל הידוע, בדרך הזו מוצא דרכו לרצועה גם כסף איראני, המגיע לבנקים הערביים ביהודה ושומרון, בדרך כלל מחיזבאללה. ארגונו של נסראללה שומר על קשרים הדוקים עם ארגוני הטרור ביו"ש, הן החמאס והן "חללי אל-אקצא" של הפתח'.



עוקפים את החרם



הזרמת המזומנים במשאיות עוקפת למעשה את החרם הפיננסי שהטילו הבנקים בישראל על עזה, בהתאם לבקשת הממשלה. בשבועות האחרונים הפסיקו הבנקים הישראלים את הפעילות הבנקאית ברצועה, מחשש שיהפכו למממני פעילות טרור . לפני שלושה שבועות הודיע בנק דיסקונט על ניתוק הקשרים הבנקאיים עם הבנקים ברצועת עזה. לפני כן נקט בנק הפועלים צעד דומה.



בעקבות החרם הישראלי ביקשו הבנקים הערביים ביו"ש מישראל היתר להעביר מזומנים כצעד שהגדירו "העברה פנימית בין סניפים". ישראל נעתרה והתירה למשאיות השקלים לעבור לעזה. עם זאת, גורמים במערכת הביטחון מאשרים כי כעת מחפשת ישראל אחר דרכים חלופיות להזרמת הכספים לרצועה בלי מעורבות ישראלית.



אחד הפתרונות שהועלו לאחרונה בשיחת בר-און ושר האוצר המצרי בוטרוס גאלי הוא לגייס בנקים מצריים למלא לפחות חלק מהפונקציות של הבנקים הישראליים בעזה.