ד"ר אמילי לנדאו, ראש פרויקט בקרת הנשק במכון למחקרים בינלאומיים של אוניברסיטת תל אביב, התייחסה ביומן הצהרים של ערוץ 7 לדברי מנכ"ל משרד החוץ, אהרון אברמוביץ', אודות מניעיה של הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית שנועדה, לכאורה, לרכך את ההתנגדות הבינלאומית לתכנית הגרעין האיראנית.
לדבריה, מדובר בהתבטאות מיוחדת במצב מיוחד בו נמצאת ישראל מול האיום האיראני ההולך ומתרקם. זאת בעיקר לנוכח הדחייה בסנקציות הבינלאומיות על איראן, וקיימת תחושה של לחץ בעקבות העובדה שבעוד כשבועיים יימסר דו"ח הסוכנות לאנרגיה אטומית.
בהתייחסה לטענות כלפי יו"ר הסוכנות, מוחמד אל ברדעי, ופעולותיו המגמתיות, אומרת ד"ר לנדאו, שהטענות אינן חדשות ומוכרות מהעבר. ישראל אינה צריכה להיות מופתעת מהטענות כלפי ברדעי על מעורבות פוליטית בתפקידו כיו"ר הסוכנות.
עם זאת לטעמה יש לקחת בחשבון שהשפעתו של ברדעי על גורמים בינלאומיים אינה כה גדולה כפי שלעיתים נדמה. "ההתנהלות שלו מול איראן בחודשי הקיץ, וההמתנה לתשובות האיראניות מובילות לתחושה של גרירת רגלים וטחינת מים, המאפשרת לאיראן להמשיך בתכניתה מבלי לנקוט נגדה בצעדים חריפים".
"אני רואה את אל ברדעי כמשחק תפקיד בעייתי אך לא כזה שיש בכוחו להשפיע באופן דרמטי על מדינות המעוניינות לנקוט יד קשה יותר מול איראן". לנדאו סבורה שהבעיה המרכזית היא בעמדותיהן של רוסיה וסין ואף בעמדותיה המתרככות של גרמניה כלפי איראן.
לשאלת המראיין, יגאל שוק, אומרת ד"ר לנדאו כי להערכתה אין לראות במוצאו המצרי של אל-ברדעי גורם להתנהלותו. היא מציינת שגם ממצרים, ארץ מוצאו של ברדעי, אינה רואה בחיוב את הליכי ההתגרענות של איראן.
באשר ליחס הבינלאומי לו זוכה אל-ברדעי ממדינות העולם, אומרת ד"ר לנדאו כי מדובר בחלוקה צפויה של מדינות תומכות לעומת מתנגדות על פי עמדות פוליטיות מסורתיות. " צריך לראות בעמידה מול איראן אקט פוליטי, וברדעי לוקח תפקיד במשחק הפוליטי הזה, והכעס עליו מתמקד בכך, שהוא היה אמור להיות מנוטרל מפוליטיקה, ולנקוט בדרך מקצועית בלבד, ובהתנהלות שלו הוא מסייע ל'קייס' של איראן".
(יומן ערוץ 7, 'לפי שעה', משודר מדי יום בין השעה 13:00 ל-14:00)