"על הממשלה והכנסת לזרז את הקמתה של רשות מזון אחת עצמאית שתאחד את הפיקוח על ייצור, יבוא ושיווק מוצרי מזון בישראל". כך אמר היום (4/12), רוני קוברובסקי, יו"ר איגוד תעשיות המזון בהתאחדות התעשיינים ונשיא החברה המרכזית ליצור משקאות קלים (קבוצת קוקה-קולה ישראל), במסיבת כתבים לרגל יום תעשיות המזון.



"שנים אנו מתריעים על המצב האבסורדי הקיים בארץ, לפיו 14 רשויות שונות מפקחות על ייצור ושיווק מצרכי מזון ללא כל תאום ביניהם. הגיע הזמן להפסיק שערוריה זו", אמר קוברובסקי.



עוד אמר, כי "מחד משחררת הממשלה כל רסן בעליות מחירים בתחומים שבשליטתה - מים, חשמל, דלק ועוד, ומאידך מוטל פיקוח מחירים על חלק מתעשיית המזון. עד מתי נעסוק במחירי לחם אחיד וחלב בשקית שבפיקוח בעולם שבו סל ההוצאה המשפחתי הממוצע מושפע בעיקר מעלויות תחבורה ותקשורת".



יו"ר איגוד המזון בהתאחדות התעשיינים אמר, כי בשנת 2007 ביצעו כ-83% מחברות המזון שיפורים תזונתיים / בריאותיים במוצריהם, כמו הפחתה בכמות הכולסטרול והשומן, הפחתה ברמת הסוכר והנתרן, הפחתה בכמות השומנים הרוויים וצבעי המאכל.

מגוון המוצרים כולל מוצרים עם תוספת של סיבים תזונתיים או מוצרים מועשרים בויטמינים וברכיבים טבעיים.



קוברובסקי ציין, כי 68% מחברות המזון שביצעו השנה השקעות בשיפורים תזונתיים / בריאותיים השקיעו עד 300 אלף דולר (כל אחת) בשיפורים אלו, 16% - השקיעו בין 300 אלף דולר ל-1 מליון דולר ו-16% השקיעו בשיפורים אלו יותר מ-1 מליון דולר.



קוברובסקי הוסיף, כי סה"כ השיקו השנה מפעלי המזון כ-2,700 מוצרים חדשים בעלי שיפורים תזונתיים / בריאותיים - בדומה ל- 2006.



מהסקר שערך איגוד המזון בהתאחדות התעשיינים מתברר, כי 37% מחברות המזון מעורבות בפרוייקטים חינוכיים בנושא תזונה ואורח חיים מאוזן.



קוברובסקי הדגיש, כי במסגרת פעילות תעשייני המזון לתזונה נבונה ואורח חיים מאוזן, השקיעו מפעלי המזון בשנת 2007 כ-300 מליון שקל במחקר ופיתוח. זאת לעומת 250 מליון שקל אשתקד.



איגוד המזון בהתאחדות התעשיינים מתכוון לפעול לכך שמפעלי המזון יגדילו את השקעותיהם במחקר ופיתוח. להערכתו, תוך 5 שנים ניתן יהיה להכפיל את ההשקעות במו"פ בתעשיית המזון ולהגיע לכ-600 מליון שקל. לצורך כך, הוא קרא לתעשייני המזון גם לנצל את תקציבי הסיוע של המדען הראשי לתעשייה המסורתית וליישם את המלצות ועדת מקוב בנושא.



לדברי קוברובסקי, השינוי בחוק עידוד השקעות הון שנכנס לתוקף בשנת 2005 הוא אסון לתעשיית המזון וכי מסלול התעסוקה בשיטת המכרזים אינו רלבנטי לתעשיית המזון.



לדבריו, "השינוי הוציא, למעשה, את כל תעשיית המזון מהמשחק. הוא טוען כי מאז שהשתנה החוק לפני 3 שנים ועד היום לא הוקם אף מפעל מזון גדול בפריפריה. יתר על כן, מפעלי מזון שהתכוונו לעבור לפריפריה לא עברו בשל החוק. זאת לעומת יותר מ-10 מפעלי מזון שעברו מהמרכז לפריפריה בשלוש השנים לפני שהחוק שונה (2001 - 2004).



קוברובסקי, רואה בלקיחת אחריות סביבתית ע"י מפעלי המזון, נושא מרכזי שילווה את תעשיית המזון במהלך שנת 2008 וגם בשנים הבאות. לדעתו, פתרונות נקודתיים לא יפתרו את בעיית הטיפול באריזות, ונדרשת גישה כוללת. הוא קורא למהלך רחב הכולל את הממשלה, תעשייה, רשויות מקומיות, הארגונים הירוקים, קימעונאים והצרכנים לטיפול כולל באריזות, על מנת להתאים למקובל במדינות המפותחות והצטרפות בעתיד למדינות ה – OECD."



קוברובסקי מעריך, כי השנה יגיעו מכירות המזון לרשות הפלשתינאית לכ-300 מליון שקל - ירידה של 30%, לעומת 2006, נתון זה עדיין רחוק מהיקף המכירות של כ-600 מליון שקל לשנה, כפי שהיה ערב האינתיפאדה.



בהתייחסו לשנת 2007, אמר קוברובסקי, כי מכירות המזון יגדלו השנה ריאלית ב-4.5% (לעומת אשתקד) ויסתכמו בכ-50.2 מיליארד שקל. בתוך כך - מכירות המזון לשוק המקומי יגדלו ב-2007 ב-4% לעומת אשתקד ויסתכמו בכ-46.8 מיליארד שקל; יצוא המזון צפוי לגדול השנה בכ-17% דולרית ולהסתכם בכ-830 מליון דולר.



עוד אמר, כי יבוא המזון צפוי לגדול השנה בכ-19% דולרית, לעומת 2006 ויסתכם בכ-1.4 מיליארד דולר. במילים אחרות, אמר קוברובסקי, הגרעון המסחרי של תעשיית המזון (יבוא המזון פחות יצוא המזון) צפוי להסתכם בכ-570 מליון דולר. ובכך יתרחב הגרעון בכ-22% לעומת 2006.



קוברובסקי ציין, בשנת 2007 תקלוט תעשיית המזון 1,800 עובדים חדשים - גידול של 3% לעומת אשתקד, זהו שיעור הגידול הגבוה ביותר ב-10 השנים האחרונות. "תעשיית המזון הינה המעסיק המרכזי באזורי הפריפריה וקו העימות " הוסיף קוברובסקי.



הוא הוסיף, כי בשנת 2007 יירשם גידול של כ-17% בהשקעות תעשיית המזון במכונות וציוד מיבוא, ההשקעות יסתכמו בכ-1.1 מיליארד שקל אולם מציין כי רק בשנת 2006 חזרנו לרמת ההשקעות של שנת 2000 , קיפאון בהשקעות של 6 שנים.



קוברובסקי מעריך, כי בשנת 2008 יגדלו מכירות המזון בכ-3% ריאלית, ובתוך כך צפוי גידול של 12% דולרית ביצוא המזון שיסתכם בכ- 930 מליון דולר.