בתום שנים ארוכות של מגעים בין משרד החוץ, משרד ראש הממשלה ומקביליהם במוסקבה סוכם על העברת מתחם 'בית סרגיי' שבלב ירושלים לידי רוסיה. נזכיר כי מדובר בקומפלקס ענק המהווה חלק ממגרש הרוסים שבלב הבירה. במקום משוכנים מזה שנים משרדי החברה להגנת הטבע.



כבר לפני כחצי שנה דיווחנו כאן על המגעים הנמשכים עוד מימי שלטונו של אהוד ברק ובהם דרשה רוסיה לקבל לידיה את המתחם. זאת כיוון שבעבר היה מדובר באזור בבעלות רוסית. הכוונה הייתה להפוך את האזור לחלק מהקונסוליה הרוסית בעיר.



במרוצת השנים, בפגישותיהם של ראשי הממשלה, ברק, שרון ואולמרט עם נשיא רוסיה ועם בכירי ממשל רוסיים נוספים, הועלו לא מעט הצעות לאופן העברת המתחם לידיים הרוסיות והיקף התשלום הכספי אותו תעביר רוסיה לישראל תמורתו. מרבית המגעים בנושא התקיימו בחשאי. ככל הנראה על מנת למנוע מחאה ציבורית העשויה להתעורר מפרטי המו"מ.



הדיווחים שליוו את המגעים בין רוסיה לישראל התמקדו בהערכות לפיהן כל עוד לא תסתיים בניית בית המשפט החדש בירושלים, שגם את הבעלות עליו תובעים הרוסים, לא תצא העברת המתחם לידיים רוסיות אל הפועל, ואולם במהלך השבוע האחרון הגיעו הצדדים לסיכום ראשוני, לפחות לגבי 'בית סרגיי'. על פי הסיכום תקבל רוסיה בעלות רשמית על המבנה לאחר שהוא יועבר מרשות המדינה לידי האפוטרופוס הכללי.



עם זאת הסכימו הרוסים לאפשר למוסדות הפועלים במתחם להמשיך לפעול ממנו, וכי השליטה שלהם על המבנה תישאר בעיקרה סמלית שתתבטא בעיקר בנוכחות מזערית במבנה.



יצוין כי המחלוקת הישראלית-רוסית באשר למתחם מגרש הרוסים לא הסתיימה. הרוסים עודם תובעים את השליטה על מתחם בית המשפט השלום בירושלים. המגעים כנראה ימשכו, אולם לאחר תקדים 'בית סרגיי' שהושג השבוע קשה להניח שהסיכומים לגבי מבנה בית המשפט יהיו שונים בתכלית.