59 אחוזים מבני הנוער אינם רואים במורים ובמחנכים שלהם מודל לחיקוי. כמחצית מבני הנוער מאמינים כי שכר המורים היה המניע העיקרי לשביתה וכשליש מאמינים כי שיפור במערכת החינוך הוא המניע העיקרי. נתונים אלה עולים מסקר דעת קהל חדש, שנערך עבור המועצה הציונית בישראל על ידי מכון סמית, לקראת הקונגרס הציוני הארצי לנוער, שייפתח ב-25 בדצמבר, זו השנה ה-28.



הסקר נערך בימים אלה בקרב 400 בני נוער יהודים, המהווים מדגם מייצג של בני נוער בגילאי 14-18. מהנתונים עולה כי רק 40 אחוז מבני הנוער רואים במורים ובמחנכים שלהם מודל לחיקוי במידה רבה ורבה מאוד.

32 אחוז מבני הנוער השיבו כי הם רואים במידה מועטה בלבד במוריהם מודל ליקוי ו-27 אחוז השיבו כי הם אינם רואים כלל במוריהם מודל לחיקוי. מהנתונים עולה עוד כי 27 אחוז מבני הנוער החילוניים ציינו כי המורה והמחנך מהווה מודל לחיקוי, לעומתם 46 אחוז מבני הנוער המסורתיים ו-62 אחוז מבני הנוער הדתיים השיבו כי הם רואים במורים והמחנכים שלכם מודל לחיקוי.



51 מבני הנוער סבורים כי שכר המורים היה המניע העיקרי לשביתה; 36 אחוז ציינו כי המניע העיקרי היה רצון לשפר את מערכת החינוך; 10 אחוז ציינו כי שתי הסיבות הללו היו המניע לשביתה במידה שווה ו-3 אחוז לא הביעו דעה. עוד עולה מהסקר כי 44 אחוז מבני הנוער סבורים שלשביתה היתה השפעה חיובית על מעמד המורים, כלומר שמעמדם עלה, בעוד ש-37 אחוז סבורים כי לשביתה היתה השפעה שלילית על מעמד המורה.

השביתה, כך מתברר מהסקר, השפיעה על תדמית המורים בעיני התלמידים. 44 אחוז ציינו כי בעקבות השביתה מעמד המורים עלה בעיניהם בעוד ש- 37 אחוז ציינו כי מעמד המורים ירד בעקבות השביתה. מעמד המורים עלה יותר בקרב בנים לעומת בנות (49 אחוז לעומת 40 אחוז) ובגילאי 14-16 לעומת 17-18 (47 אחוז לעומת 40 אחוז).



מנכ"ל המועצה הציונית בישראל, משה בן עטר, קורא לממשלה ולמשרד החינוך בעקבות ממצאי הסקר להחזיר את מעמדו של המורה כשליח, מעצב ומנהיג ולחזק את מעמדו של המחנך והמורה כדמות מעצבת דרך. לדבריו, "בחברה שבה ההפרטה בחינוך הולכת ומתרחבת והאידיאל זה רק לעשות כסף, לא פלא שמעמדו של המורה הולך ונשחק. קשה לחנך לציונות, במציאות שבה המורה אינו מהווה מודל לחיקוי".



הסקר נערך, כאמור, לרגל הקונגרס הציוני הארצי לנוער בהשתתפות כ-1,500 צעירים המייצגים חתך משקף של הנוער הישראלי. בקונגרס ישתתפו נשיא המדינה, שמעון פרס; ראש הממשלה, אהוד אולמרט; הרמטכ"ל, רב אלוף גבי אשכנזי; יו"ר הסוכנות היהודית, זאב ביילסקי, והשרים: שרת החינוך, יולי תמיר; שר הרווחה והתפוצות, יצחק הרצוג ושר השתשתיות, בנימין (פואד) בן אליעזר.



הקונגרס יעסוק במכלול רחב של נושאים לרבות נושא ההשתמטות מצה"ל; חינוך וציונות, האתגרים הניצבים בפני הציונות; נוער עולה; החזון הציוני העתידי;איכות סביבה; חיזוק ירושלים בתודעת בני הנוער ועוד.