לקראת סיום חקיקת הרפורמה בשוק הגז אשר תובא בימים הקרובים לקריאה שנייה ושלישית, מרענן אבינועם מגן, פעיל צרכני ומי שהנהיג במשך שנים את "מרד צרכני הגז", את הטיפים והעצות לצרכן – כיצד ניתן לשלם פחות – בעקבות הרפורמה.
מגן, העומד כיום בראש הקליניקה לזכויות הצרכן – בפקולטה למשפטים – הקריה האקדמית קריית אונו, מברך על הרפורמה ורואה בה צעד חשוב למעמדו של הצרכן בתחום מרכזי זה, עם זאת יש לצפות כי גם חקיקת התקנות תיעשה בהתאם, ויש להחזיר את הפיקוח על מחירי הגז – לפחות עד אשר ניתן יהיה לוודא כי אכן הרפורמה משיגה את מטרתה וכי מתחילה תנועה ותחרות בשוק. הזמן הנכון להסיר את הפיקוח באופן מדורג הוא לאחר שתוצאות הרפורמה יבואו לידי ביטוי בשטח.
ולהלן הטיפים לצרכן:
- זכותך להתנתק מחברת הגז אליה אתה מחובר.
- כל שעליך לעשות הוא להחתים רוב (51%) מהדיירים המחוברים לאותה מערכת גז.
- אינך יודע מי הם הדיירים המחוברים לאותה מערכת גז? (לעיתים מספר בנינים מחוברים לאותה מערכת, לעיתים קשה לאתר את בעלי הדירות – כשמדובר בדירות שכורות). אינך יודע? פנה בכתב לחברת הגז- היא חייבת לספק לך את הרשימה.
- במקרים רבים – כבר בשלב הזה – תהיה חברת הגז שלך – נכונה לפתוח איתך במו"מ על המחיר.
- לאחר שקיבלת את הרשימה – החתם את מספר הדיירים הדרוש – לאחר שהחתימות בידך אתה הופך להיות הצד החזק במו"מ עם חברת הגז – בשלב הזה כשהחתימות בידך – חברת הגז תעשה הכל כדי שלא תעזוב אותה.
- ערוך סקר שווקים. ישנן בשוק חברות קטנות – המורשות על ידי משרד התשתיות – אשר מוכנות למכור לך את אותו הגז – בדמי שימוש מופחתים.
- אם אתה מחובר לגז בבלונים – אתה חוסך דמי שימוש – בלוני גז הם הדרך היותר זולה לצריכת גז באופן משמעותי. לעיתים רק דמי השימוש בגז מרכזי במשך שנה אחת עולים כמו כל צריכת הגז בבית מקביל המשתמש בבלונים.
- מציעים לך לעבור מבלונים לגז מרכזי – סרב בנימוס.
- משתמש בבלונים – שים לב! אל תזמין באופן אוטומטי גז מאותו ספק אליו אתה רגיל. בשוק הבלונים – התחרות פועלת לטובתך – בירור קצר יגלה לך שיש פערים של עשרות אחוזים בין הספקים השונים. ציין זאת בפני הספק הקבוע שלך והוא מיד ייכנס איתך למו"מ על המחיר.
- מחובר לגז מרכזי? אם באים אליך לביקורת ומבקשים כי התיקון ייעשה על חשבונך – ברר איתם מדוע התיקון איננו כלול בדמי השימוש.
- חברת הגז חייבת לבצע בדיקה תקופתית על חשבונה.
- קונה דירה חדשה – לפני שאתה משלם לחברת הגז דמי חיבור – בקש מהחברה הסבר עבור מה אתה משלם – ובדוק שלא שילמת כבר על התשתית – במסגרת החוזה עם הקבלן.
- בעקבות הרפורמה – נהל מו"מ יחד עם כל הדיירים החדשים בבניין חדש – ואל תסכים לשלם דמי חיבור גבוהים לחברה שהקבלן בחר – חברות רבות יסכימו להחליף את החברה שהקבלן בחר – במחירים מופחתים.
- חברה מתחרה – לא מוכנה לספק לך שירות ? מהר והתלונן.
- די בשכן אחד או בוועד בית – שייקח יוזמה ויוזיל את המחירים עבור כל הדיירים.
- עקוב אחרי מועד תום ההתחייבות לספק הנוכחי (חצי שנה) ופתח במו"מ חדש.
- מחובר לבלונים – דרך מונה ? בדוק עם חברה מתחרה או עם טכנאי גז מוסמך האם אתה יכול להשאיר את הבלונים – ללא שעון – ולהזמין בכל פעם בלון חדש – כך תחסוך דמי שימו יקרים.
- מציעים לך מייבש כביסה הפועל על גז? מחמם מים הפועל על גז? וודא קודם מה האלטרנטיבות לשימוש בחשמל/אמצעי אחר, לעיתים השקעה בדוד שמש/חשמל משתלמת יותר.
- הצלחת? חסכת? ספר גם לחבריך. העיתונות המקומית תשמח לסייע לך.