הכנסת אישרה בקריאה שנייה ושלישית הצעת חוק התחייב הדחת נבחרי רשויות מקומיות אשר אינם משלמים חובות ארנונה ומים פרטיים.

לדברי יו"ר ועדת הפנים, ח"כ אופיר פינס, "מאות חברי מועצה ועובדי עירייה לא יוכלו עוד לנצל לרעה את מעמדם כנבחרי ציבור ולהתחמק מתשלום מיסים עירוניים. חוק זה ישים סוף לתופעה כואבת ומבישה אשר רווחת בהרבה רשויות."



ממשרד הפנים נמסר שישנה בידם רשימה של 75 רשויות מקומיות, מתוך 250 סה"כ בישראל בהן קיימים חובות של נבחרים למים וארנונה, בהן אילת, ב"ש, חיפה, ירושלים, כפר סבא, לוד, ראשל"צ ועוד.



במסגרת הצעת החוק, אותה יזם ח"כ ג'מאל זחאלקה, נבחר ציבור ברשות מקומית, חבר מועצה, עובד בכיר בה, או ראש העיר בעצמו, אשר חייב לעירייה כספים בגין תשלום ארנונה או מים במשך שנה, יושעה לתקופה של 30 ימים, ואם בתום תקופת ההשעיה לא יוסדר החוב – יודח בתפקידו. בנוסף, החוק יופעל רק נגד ראשי רשויות וחברי מועצה שלא שילמו תשלומי ארנונה או מים באופן שיטתי (יותר משישה חודשים).



ח"כ אופיר פינס, יו"ר וועדת הפנים, אשר הציג את ההצעה במליאה אמר ש"חוק זה יעניש וירתיע וחברי מועצה ועובדים בכירים שנוהגים כך ויעקור מהשורש את ההתנהגות הפסולה הזאת. התופעה רווחת בעשרות רשויות ועכשיו יהיה לה סוף. עם זאת, מצאו האיזונים הראויים באופן כזה שרק חברי מועצה שמפירים באופן שיטתי את החוק ייפגעו מכך."



ח"כ זחאלקה אמר בעת הדיון כי "ישנה בעיה קשה מאוד של חברי מועצה שאינם משלמים ארנונה, בחלק מהמקרים בחובות ענקיים. מדובר בניצול ציני של מעמדם. כאשר ראש רשות מבקש לאסוף מיסים, אומרים לו תושביו שהם לא ישלמו מכיוון שחברי המועצה לא משלמים. חוק זה אינו פופולרי אך הוא הכרחי."