הועדה לביקורת המדינה ברשותו של ח"כ זבולון אורלב דנה הבוקר בכנסת בעניין ההסברה במלחמת לבנון השניה בהשתתפות מזכיר הממשלה, עובד יחזקאל ודובר צה"ל, אבי בניהו.



יו"ר הועדה לביקורת המדינה, ח"כ זבולון אורלב אמר בדיון כי הן דו"ח מבקר והן דו"ח וינוגרד מצביעים על ליקויים חריגים.



"במשך שנה וחצי הממשלה מדברת על תיקון הליקויים אבל המחדלים ממשיכים ומחדל ההסברה נמשך גם בימים אלה",הוסיף.



מזכיר הממשלה לשעבר ישראל מיימון, אמר בוועדה, "לפי דעתי ראש מטה ההסברה בממשלה לא צריך להיות בתפקיד המסביר הלאומי".



דובר צה"ל, אבי בניהו אמר כי דובר צה"ל לא אמור להסביר את התהליכים המדיניים. "מאז מלחמת לבנון שניה אני מוביל למדיניות של פחות דיבורים בצה"ל בכל הדרגים, כולל הרמטכ"ל", אמר בניהו.



ח"כ לימור לבנת התייחסה להסברה במלחמת לבנון השנייה ואמרה כי "בזמן כהונתו של נתניהו בממשלה הוא נתן מעל 50 ראיונות לכלי התקשורת השונים והציל את כבודה של מדינת ישראל".



לדבריה, ההסברה צריכה להיות על משרד החוץ ולא על צה"ל, "דובר צה"ל צריך לדברר מהרמטכ"ל עד אחרון החיילים בצבא".

דובר ראש הממשלה לתקשורת זרה, מארק רגב, התייחס לפיגוע שארע אתמול בדימונה, "הצלחנו אתמול בהסברה לתקשורת הזרה להעביר מסר נכון על הפיגוע בדימונה".



רגב חושב כי ההסברה זה אמצעי לקידום מדיניות, "אני מוכן לספוג ביקורת מהתקשורת הזרה אם זה לטובת מדינת ישראל", אמר.

בעקבות הדיון, אורמת ח"כ עמירה דותן, העומדת בראש ועדת המשנה ליחסי החוץ וההסברה, שמונתה לבדיקת נושא ההסברה הישראלית במלחמת לבנון השנייה כי אחת המסקנות החשובות, שעלו מבדיקתה הצביעה על הצורך לנקוט בקו הסברתי פרו-אקטיבי, אשר ילווה את פעולותיה המדיניות והצבאיות של ישראל, גם בהקשר של ההתרחשויות בעזה בימים אלו.



לדבריה, מסרי ההסברה חייבים לבטא, לזעוק ולהדגיש את תקיפות האוכלוסיה האזרחית מרצועת עזה - שטח אותו פינתה ישראל לפני למעלה משנתיים. "על רקע זה יש לשאוף ליצירת דה-לגיטימציה לירי הרקטות מהרצועה", הדגישה.



דותן הוסיפה כי "הטענות הצפויות אודות משבר הומניטרי ברצועה, אינן זוכות לתגובה ראויה מצד מערכת ההסברה הישראלית אנו נגררים להתנצלות ולהצטדקות באשר לפעולתנו, המיועדת לצמצם ולהפסיק את הטרור המכוון אל אזרחינו", הוסיפה ואמרה, "הגיעה העת לממש בדחיפות את החלטת הממשלה להקים מטה הסברה לאומי במשרד רה"מ, שינחה מקצועית וירכז את כל גופי ההסברה בישראל, ייזום פעולת הסברה מקיפה וסדורה ולא יגרר לתגובות נקודתיות לפרובוקציות של ארגוני הטרור".