ועדת הערר הצבאית הדנה בסוגיית בית השלום בחברון ביטלה אתמול את החלטתה מלפני כחודשיים, וקיבלה את בקשתם של העותרים – המתיישבים בבית, לאפשר שמיעת עדויות והבאת ראיות. בכך דחתה הועדה את דרישת הפרקליטות הצבאית להסתפק בסיכומים בכתב.
בהחלטתה כתבה הועדה: "תפקידנו להכריע בערר על פי הדין, לחתור לגילוי האמת ולעשות צדק, ומניעת צד מהבאת ראיותיו כאשר הוא עומד על כך ובאמתחתו טענות הראויות להישמע, היא חתירה נגד גילוי האמת וחוסר צדק משווע... דבקות בהחלטתנו מיום 27/12/07 לא תועיל לעשיית הצדק, ואין טעם מספיק להותרתה על כנה... אשר על כן... נבטל את החלטתנו... ונאפשר שמיעת ראיות".
בהחלטתה מותחת ועדת הערר ביקורת על גישת הפרקליטות הצבאית, אשר בטיעונים שונים ומשונים מנסה למנוע דיון משפטי מעמיק בתיק, וחותרת לפינוי מהיר של המתיישבים בלא לברר כהלכה את הסבירות המשפטית של צו הפינוי שהוצא נגדם: "אין מקום, מבחינת מראית פני הצדק ובחינת עשיית הצדק והחתירה לאמת כשלעצמם, כי נגביל את שמיעת הראיות רק לעניינים שנראה למשיב שיש לעסוק בהם".
מדוברות הישוב היהודי בחברון נמסר כי עו"ד נדב העצני הציב בפני הועדה סדרה של נקודות מחלוקת, אשר כל אחת מהן עשויה להכריע את התיק ולהביא לביטולו של צו הפינוי, והועדה בהחלטתה מאשרת כי אכן נקודות מחלוקת רבות משמעות קיימות בסוגייה ויש לדון בכל אחת מהן.
בין היתר מציינת הועדה בהחלטתה כי "באשר להחלטת שר הביטחון בפרשה... מאחר והמשיב מודה כי פעל על פי "דירקטיבה מדינית" של שר הביטחון, הרי שרשאיות העוררות להעלות טענה חוקתית, כי על פי חוק יסוד: הממשלה... לא היה רשאי שר הביטחון לקבל החלטה בעניין זה, שאם תתקבל טענה זו, תיפול החלטת המשיב יחד עם ההחלטה שנתקבלה ללא סמכות לכאורה".
יצוין כי במרכז הדיון המשפטי תעמוד השאלה האם צו הפינוי שהוצא למתיישבים בבית, המכונה "צו בדבר שימוש מפריע" אכן הוצא כדין ויש בכוחו להביא לפינוי המבנה מיושביו. הועדה מציינת בהחלטתה, שאם יצליח עו"ד העצני להוכיח את צדקת טענותיו במהלך שלב העדויות והראיות יתכן שצו הפינוי יתברר כצו שאינו תקף ואינו הולם. כך למשל: אם יתברר ש החזקה בנכס הועברה למתיישבים לפני למעלה מ-3 שנים – שכן "לא יעשה שימוש בצו אם חלפו למעלה משלש שנים ממועד קבלת החזקה בנכס", או אם יתברר שאכן בוצעה עסקת-שכירות בבית – "שכן אם עסקינן בעסקת שכירות תקפה...לא ניתן לפנות את העוררות על פי צו בדבר שימוש מפריע".
בהחלטת הועדה נכתב כי "לא תותר הבאתם של עדים מתוך השירות הציבורי, או ששרתו בו בעבר", ואולם בישוב היהודי בחברון מציינים כי הגבלה זו לא חלה על שר הביטחון לשעבר עמיר פרץ, שעו"ד נדב העצני כבר הודיע כי יבקש להעלותו על דוכן העדים להוכחת צדקת טענותיו.
יצוין כי למרות הקביעה שקיימת הצדקה משפטית בקיום דיונים מעמיקים בכל רשימת הפלוגתיות שהעלה עו"ד העצני, קבעה הועדה בהחלטתה כי הדיונים כולם יתקיימו ויסתיימו במהלך המחצית הראשונה של אפריל, וזאת עקב התרשמות הועדה ששופטי בג"צ דורשים לסיים את הדיון בתוך זמן קצר. "דחיות והארכות מועד יינתנו רק מטעמים של כוח עליון" – קבעה הועדה. לאור זאת, נראה כי יתקיימו סדרה של ימי דיונים ארוכים, בדומה לדיונים שהתקיימו בשבועות האחרונים בסוגיית בית עזרא בחברון. תושבי בית השלום מציינים בסיפוק כי "מכל מקום, המשמעות המיידית של החלטת הועדה, היא כי המתיישבים בבית השלום יוכלו לערוך בו גם את ליל הסדר הקרוב, ולארח בו את המוני העולים לרגל לחברון בחול המועד פסח".
