אתם מכירים את ההרגשה. תקראו לזה "זקנה לרגע", "העדר זיכרון" או סימן לכך שהמוח שלכם פעיל מאוד. כולנו שאלנו את עצמנו את השאלה המטרידה: "איפה שמתי את מפתחות הרכב?".



כעת טוען צוות חוקרים יפנים כי עלה על הפתרון. הפרויקט שלהם, שנקרא "משקפיים חכמות" לא עוצר רק במפתחות המצאתו של יאסו קוניושי התלויה בשיווי משקל על האף, מוצאת הכול - השלט של הטלוויזיה, המכשיר הסלולארי או הנגן הנייד - דבר לא ייעלם יותר. פשוט תגיד למשקפיים מה אתה מחפש, והן יציגו לפניך סרטון קצר המציג את הפעם האחרונה שבה ראית חפץ זה. כך מדווח ה'טיימס'.



בתוך המשקפיים בנויה מצלמה זעירה שמקליטה באופן רצוף את כל מה שהאדם רואה, מסך קטן הממוקם בתוך המשקפיים מזהה את העצם שאליו האדם מביט ומציג על המסך את שמו. עם זאת יש לזכור כי ישנם עצמים הנראים שונה מזוויות שונות, להן המחשב מציג רק את "הניחוש הטוב ביותר" שלו. המשקפיים טובות יותר בזיהוי שולחן וכיסא מאשר מתלה מעילים או בטרייה.



החומרה עצמה אינה כה יוצאת דופן. מה שלקח לפרופ' קוניושי כמה שנים לפתח הוא אלגוריתם הזיהוי של המשקפיים. "בעיית הזיהוי", הוא אומר בראיון, "הטרידה רבות את תחומי המחקר של רובוטיקה ובינה מלאכותית".



המחקר שנוהל בשיתוף פעולה עם טטסויה הראדה, אחד מגדולי החוקרים היפנים בתחום הלוגיקה העמומה, הביא את שניהם להאמין כי הבעיה נפתרה. מאחורי המשקפיים עומדת אחת התוכנות המתקדמות בעולם בתחום זיהוי עצמים, ומחשב המסוגל ללמוד זיהוי של עצמים חדשים בשניות.



כך, אם משתמש כלשהו מסתובב בבית במשך כשעה ומקריא למשקפיים זיהוי של העצמים השונים אותם הוא רואה, הן יזכרו אותם. לאחר מכן, אם בזמן כלשהו הוא ישאל את המשקפיים היכן לאחרונה ראינו דבר מסוים, הן יציגו לו את התמונות המתאימות.



לפרופ' קוניושי יש שאיפה גדולה עוד יותר עבור המצאתו. הוא מתאר את המצאתו כ"החיבור הגדול ביותר בין העולם האמיתי לעולם הווירטואלי". הוא מאמין כי בעתיד הקרוב ניתן יהיה לטעון למשקפיים כמויות נכבדות של מידע מהאינטרנט. כשמאגר נתונים זה יהיה קיים במשקפיים, המשקפיים "יידעו" הרבה יותר על דברים שהאדם רואה מאשר הוא עצמו. למשל, זנים שונים של חיות, מפרט טכני של מכונית או מערכת סטריאו, או אף שמות של אנשים. בהדגמה שנערכה, הראה פרופ' קוניושי איך האדם מביט לכיוון פרחים, והמשקפיים מזהות מי הן הבגוניות, השרך, והאמנון ותמר.

למרות שהדגם הניסויי שהוצג עדיין מגושם ואינו מתאים לשימוש יומיומי, הצוות בבית הספר לטכנולוגיה ולמדע שבטוקיו בטוח כי בקרוב ניתן יהיה למזער אותו. הוא אף יוכל להיות קטן דיו בכדי להיראות כזוג משקפיים רגילות אחרות.



אך עדיין נשאלת השאלה : היכן הנחתי את המשקפיים שלי ?