משרד האוצר הפיץ הצעה לתיקון חוק הבנקאות שנועדה לייעל ולשפר את מערך סליקת העסקאות המבוצעת באמצעות כרטיסי אשראי. ההצעה הופצה לגורמים הרלוונטיים להגשת הערותיהם תוך 21 ימים.



ההצעה לתיקון החוק באה בהמשך לדיונים שערך לאחרונה שר האוצר, רוני בר-און, בהשתתפות החשב הכללי והמפקח על הבנקים ובהמשך להמלצות הוועדה הבינמשרדית לבחינת כשלי השוק במערך סליקת כרטיסי אשראי בישראל. הועדה הבינמשרדית בראשות החשב הכללי ובהשתתפות נציגי משרד המשפטים ובנק ישראל, מונתה באוגוסט 2005 במטרה לבחון את כשלי השוק במערך סליקת העסקאות לבתי העסק ואת הדרכים להתמודד עם כשלים אלו.



הצעת החוק מציעה לקבוע כי סליקה של עסקאות שבוצעו באמצעות כרטיסי אשראי, תיעשה רק על ידי מי שקיבל רישיון לכך מאת נגיד בנק ישראל וכי הסולקים יהיו נתונים לפיקוח של המפקח על הבנקים.



לאור מסקנות הוועדה כי התפתחותם של מנפיקים חדשים בשוק נמנעת בשל הקושי בהקמת תשתית סליקה עצמאית וסירובם של הסולקים הקיימים לסלוק עסקאות של מנפיקים אלו, נקבע בהצעה כי המפקח על הבנקים יוסמך לחייב סולקים לבצע סליקת עסקאות של מנפיקים שונים. בדרך זו יוכלו בתי עסק להתקשר עם סולק אחד באמצעותו יכבדו את כל סוגי כרטיסי האשראי הנפוצים במשק.



שר האוצר התייחס למהלך ואמר כי מטרתו היא להביא להוזלת מחירי המוצרים והשירותים במשק, לעידוד הצריכה הפרטית, הצמיחה ורווחת הציבור הרחב. השר ציין כי אימוץ הצעת החוק יביא פתרון לכשלי שוק בענף אשר גורמים לייקור מחירי המוצרים והשירותים במשק. "בצעד זה אין די. עלינו לבחון ולקדם שינויים מבניים אשר ישפרו את רמת התחרות בשוק כרטיסי האשראי ויצמצמו את המבנה הריכוזי של שוק זה", הוסיף השר.



החשב הכללי, שוקי אורן, ציין כי קיימת חשיבות רבה לפעילות תקינה ויעילה של שוק כרטיסי האשראי וליציבותם של הגופים הסולקים. במשך העשורים האחרונים חל גידול מתמשך בהיקפי הפעילות והשימוש בכרטיסי האשראי, הן מבחינת מספר הפעולות והן מבחינת סכום העסקאות. לאור זה, עולה החשיבות לייעול הפעילות בענף.