סקר חדש שנערך עבור המועצה הציונית בישראל מגלה: כמחצית מכלל האוכלוסייה (49 אחוז) סבורה כי יותר טוב לחיות בארץ בהשוואה לארצות אחרות בעולם המערבי.



לדעת 46% מהציבור תגמול כספי טוב יותר הוא הסיבה העיקרית לבריחת מוחות מישראל. כ- 43% מהציבור סבור שהשקעה בפיתוח תשתיות ומקומות עבודה עשויים למנוע את התופעה ומרבית הציבור (57%) תומך במתן הטבות לישראלים המבקשים לחזור לישראל.



נתונים אלה עולים מסקר מיוחד שנערך בימים אלה עבור המועצה הציונית בישראל על ידי מכון המחקר סמית. הסקר עסק בשאלת בריחת מוחות מישראל. בסקר רואיינו 500 נשים וגברים בגילאי 18 ומעלה, המהווים מדגם מייצג של האוכלוסייה היהודית הבוגרת.



מהסקר עולה כי כמחצית מכלל האוכלוסייה סבורים כי יותר טוב לחיות בארץ בהשוואה לארצות אחרות בעולם המערבי. מתברר, כי צעירים עד גיל 34, דתיים, בעלי השכלה עד תיכונית והכנסה מתחת לממוצע, סבורים יותר מאחרים כי יותר טוב לחיות בארץ.



הציבור סבור כי הסיבה המרכזית לבריחת מוחות מישראל, כלומר ישראלים בעלי השכלה בתחומים שונים, העוזבים את ישראל לעבודה בחו"ל, היא תגמול כספי טוב יותר (46% מכלל הציבור ציין סיבה זו כסיבה העיקרית). סיבה זו צוינה יותר ע"י דתיים, בעלי הכנסה מעל הממוצע וככל שיורדים בגיל. הסיבה השנייה קשורה לחוסר אפשרויות לקידום בארץ (23% מכלל הציבור); קידום מקצועי טוב יותר צוין על ידי 14% מהנשאלים כסיבה לבריחת מוחות ורמת חיים גבוהה יותר גם כן 14%.



43% מהציבור סבור שמדינת ישראל צריכה להשקיע בפיתוח תשתיות ומקומות עבודה בכדי למנוע בריחת מוחות. 22% סבורים שיש להעניק תגמול כספי ו- 16% סבורים שהשוואת תנאי עבודה לאלו של חו"ל תמנע או תקטין את התופעה. 13% תומכים בהטבות מס.



עוד עולה מהסקר כי 57% מכלל הציבור תומך במתן הטבות לישראלים המבקשים לחזור לישראל (22% במידה רבה מאוד ו-35% במידה רבה). 20% תומכים במידה מועטה; 19% כלל לא ו-4% לא הביעו דעה. כזכור, ממשלת ישראל יצאה בתוכנית למתן הטבות לישראלים שרוצים לחזור לארץ. ההטבות כוללות פטור ממיסוי ומדיווח לתקופה של עשר שנים על נכסים והכנסות, שמקורן מחוץ לישראל. הסקר מצביע כי בעלי הכנסה מתחת לממוצע תומכים בהטבות יותר.



מנכ"ל המועצה הציונית בישראל, משה בן עטר, ציין, בעקבות ממצאי הסקר, כי על הממשלה לנקוט במדיניות אינטנסיבית ואגרסיבית של השקעת משאבים במחקר ובפיתוח והגדלת תקציבי המוסדות להשכלה גבוהה, ובכך למנוע את המשך תופעת בריחת המוחות. מסר שכזה מצד הממשלה יחזק את תחושת השייכות לחברה ולמדינה, יחזק את המדינה, ויעודד חוקרים ישראלים ויהודים להישאר בישראל. לדבריו, אסור להתעלם מתופעת בריחת המוחות ויש להשקיע מאמצים רבים בהשארת המוחות בישראל.