המועצה הארצית לתכנון ולבניה, בראשות מנכ"ל משרד הפנים מר אריה בר, הורתה היום על שינוי תכנית המתאר הארצית המאושרת למתקני התפלה.
התכנית תהווה שינוי לתכנית המתאר הארצית המאושרת למתקני התפלת מי ים, הכוללת 8 אתרים: שניים מהאתרים (בפלמחים ובאשקלון) כבר הוקמו, אתר אחד (בחדרה) נמצא בשלבי הקמה ושני אתרים (באזור התעשיה אשדוד ובשפד"ן) נמצא בשלבי תכנון.
על פי תחזיות מעודכנות שנערכו על ידי רשות המים לשנת 2040, עולה כי פוטנציאל ההתפלה הקיים בתמ"א המאושרת אינו עונה על תחזיות הצריכה, וכי משנת 2030 צפוי מחסור חמור במקורות מים שפירים. בשל כך נדרש לבחון אתרים נוספים ו/או להרחיב אתרי התפלה קיימים.
יודגש כי התחזיות האמורות לוקחות בחשבון ביצוע צעדים משמעותיים לניהול הביקושים ולחסכון במים, כפי שהחליטה הממשלה.
תכנית המתאר הארצית תתוכנן לשנת 2040, ובמסגרתה יערכו תחזיות מעודכנות להיקפי הביקוש וההיצע במשק המים הלאומי. התכנית תבחן את מידת ישימותם של האתרים המאושרים ותציע, במידת הצורך, להוסיף או לגרוע אתרים. התכנית תוכן על פי עקרונות של הצמדת תשתיות, שימור ערכי טבע וסביבה ושימוש במסדרונות קיימים ומתוכננים להתוויית קווי ההתפלה.
עורכי התכנית יהיו מינהל התכנון, רשות המים, משרד הבריאות ומשרד הגנת הסביבה. לישיבות יוזמן כמשקיף נציג רשות שמורות הטבע והגנים הלאומיים.
התכנית מהווה חוליה נוספת בתכנית המתאר הארצית למשק המים (תמ"א 34), העוסקת במכלול הנושאים הרלוונטיים במטרה למצות את מקורות המים, למנוע מחסור ולצמצם פגיעה במי התהום הרגישים. חלקים אחרים בתמ"א 34 (רובם אושרו לאחרונה) עוסקים במשק הביוב, בנחלים וניקוז, באיגום, החדרה ושמירה על מי תהום ובמערכות הפקה והולכה של מים. תכניות אלו משולבות זו בזו ומסדירות את תהליכי הפיתוח של משק המים לעשורים הבאים.