באוניברסיטת בן-גוריון פותחה מחט מיוחדת בעלת מבנה הנדסי חדשני המאפשר החדרה לעורקי ילדים ופעוטות מבלי לגרום להם שטפי דם. הפיתוח החדשני, העשוי לייעל את עבודת הרופא מחד ולצמצם את הסבל של הילדים, יחשף ביום רביעי הקרוב (2 ביולי) בכנס פרויקטים, בו יוצגו למעלה מ-800 פרויקטים, פרי עבודתם של כ- 1500 סטודנטים העומדים לפני סיום לימודיהם בפקולטה למדעי ההנדסה ובמחלקות למדעי המחשב, פסיכולוגיה ומדעי הרפואה באוניברסיטה.



על מנת לפתור את הבעיה של שיעור הצלחה נמוך בהליך החדרת מחט לעורקים וורידים בקרב ילדים ופעוטות, נרתמו הסטודנטים נדב ילין וגל גורן מהמחלקה להנדסה ביו-רפואית, בהנחיית פרופ' גל דבוטון, למשימה של תכנון מחט בעלת מבנה הנדסי חדשני, אשר הרעיון העומד בבסיסו שונה במהותו מכל המחטים הקיימות בשוק. מטרתם היא לשפר את יכולת השליטה של רופא על מיקום חור המחט ביחס לכלי הדם, לאחר שביצע החדרה יחידה של המחט לגוף החולה.



יצויין, כי בהליך החדרת מחט לעורקים וורידים אצל ילדים ופעוטות קיים כיום שיעור הצלחה נמוך. הסיבה לבעייתיות בהליך נעוצה בשני גורמים עיקריים: 1. בגילאים צעירים קוטר כלי הדם קטן באופן משמעותי מזה של אדם בוגר. 2. בקרב הפעוטות קיימת רקמת שומן עבה המכסה את כלי הדם. מאחר ותנועות הרופא גסות ביחס לקוטרם המזערי של כלי הדם, הליך החדרת המחט עשוי לגרום לשטפי דם, הפרוצדורה עלולה להתעכב, להתארך ובמקרים מסוימים אף להתבטל.



תוך התייעצות עם מצנתרים מומחים, הגו, תכננו ובנו הסטודנטים של פרופ' דבוטון מודל המדגים את עקרון פעולת המחט הייחודית והם נמצאים כרגע בשלב ייצור אב טיפוס של הפיתוח.



המחט החדשנית שהם פיתחו מורכבת משני גלילים אשר ממוקמים סביב אותו ציר, ונמצאים אחד בתוך השני. הגליל הפנימי מסתובב בתוך הגליל החיצוני ומאפשר למחט לעבור בין שישה מצבים שונים.הגליל החיצוני בעל חריץ מלבני לאורך דופן הגליל.הגליל הפנימי מנוקב בשישה חורים, אשר ממוקמים במרחקים שווים לאורך עקומה ספירלית המקיפה את הגליל סיבוב אחד בלבד. הנקבים ממוקמים כך שאין חפיפה ביניהם.סיבוב הגליל הפנימי בתוך הגליל החיצוני מאפשר חפיפת נקב אחד של הגליל הפנימי עם החריץ שבגליל החיצוני, בעוד כל אחד מששת הנקבים ייחשף במיקום שונה לאורך המחט.