יחיאל לייטר, חוקר במרכז הירושלמי למחקרי מדיניות, קובע ביומן ערוץ 7 כי הפיגוע בירושלים לא היה ספונטאני וכי הרשויות בישראל לא עשו די כדי למנוע אותו מבעוד מועד.

לדבריו, אמירות המפכ"ל לאחר הפיגוע תואמות את העמדות שהציג ראש הממשלה ולפיהן מדובר במאבק כמעט חסר סיכוי ואין מה לעשות נגד האיום הפנים ישראלי הזה. "זו בעצם מעין התנערות מאחריות ואמירה שנצטרך להתרגל".

לדבריו "אי אפשר לקבוע שזה אירוע ספונטאני אם לא ניסינו למנוע אותו בכל דרך. אם לא פעלנו בכל דרך נגד הפיגוע הקודם אי אפשר לטעון שעשינו הכול כדי למנוע את הפיגוע הנוכחי".

לייטר מציין כי נודע לו אחרי הפיגוע כי לפניו ביקרו אנשי דת איסלאמיים בביתו של המחבל ו"מדי יום שוחחו איתו ומכרו לו שהוא צריך לעשות מעשה גבורה כדי לכפר על עוונותיו". לטעמו ניתן היה לזהות את הפוטנציאל הנפיץ של מפגשים מעין אלה אך לדבריו ישראל חוזרת על טעויות העבר גם אחרי פיגוע הטרקטור. "אנחנו חוזרים על כל הטעויות. רמון דורש חלוקת העיר. צריך לפעול בדיוק להיפך. הייתי ביום חמישי האחרון בכפר התימנים. כשנכנסו למבנים היו זריקות אבנים. המשטרה תפסה את אחד מהזורקים הוא נשפט לשלוש שנות מאסר ומאז אין זריקות אבנים. כלומר כשמוכיחים אפס סבלנות לפורעי חוק אין עבריינים, וכשאתה לא אוכף את החוק אתה מעודד עבריינות, פשע ולאומנות".



לייטר סבור כי "צריך לייצר אוירה של כיבוד החוק הישראלי בכל כפרי מזרח ירושלים. כמו שטענו בעמונה שצריך להחמיר בדין כדי להוכיח את שלטון החוק ולכן גויס חצי צה"ל למשימה. על אחת כמה וכמה בירושלים. כך בכפר התימנים וכך בגן המלך. כשמתייחסים בסלחנות לבנייה בלתי חוקית אנחנו מובילים לפיגועים. זה מתחיל אפילו בווינקר ברמזור אדום...".