יממה לאחר שבכירים בחמאס הביעו שביעות רצון מעסקת החילופין בין ישראל לחיזבאללה וציינו שהיא מחזקת את החמאס בפרשת שליט, הארגון נוקט במהלך שנועד להפעיל לחץ על ישראל במו"מ לשחרורו של החייל הישראלי החטוף גלעד שליט. בשיחה עם כתב העיתון "אל-חיאת" (18 ביולי 2008) אומר גורם בכיר בחמאס, כי הארגון החליט להשעות את המו"מ בעניינו של שליט עד אשר ישראל תתחייב ליישם את כל הסעיפים הקשורים להסכם הפסקת האש הזמנית (תהדיאה).

חמאס תובע מישראל לפתוח ללא הגבלה את כל מעברי הגבול בין ישראל לרצועת עזה ולאפשר את פתיחת מעבר רפיח המחבר את הרצועה למצרים ללא כל נוכחות ישראלית במעבר. גורמים בישראל העריכו, כי הסכם הפסקת האש עם חמאס (המיושם החל מ-19 ביוני 2008) ישפר את עמדת המיקוח הישראלית במו"מ ויקנה לה אמצעי לחץ על חמאס באמצעות סגירת מעברי הגבול.

ואולם, חמאס אינו משחק לפי הכללים של ישראל. הגורם הבכיר בחמאס הבהיר ל"אל-חיאת", כי הארגון חוזר בו מההסכמה להגיע לקהיר למו"מ בלתי ישיר מואץ עם ישראל בתיווך מצרי בנוגע לעסקת החילופין. הוא הזהיר, כי אם ישראל תדבק בעמדתה השוללת שחרור 450 אסירים שנכללו ברשימת חמאס, סוגית גלעד שליט תישאר תלויה ועומדת. הוא הסביר, כי חמאס מתעקש בתביעתו לשחרר את האסירים המרצים עונשי מאסר עולם, כיוון שזו התקווה היחידה לשחרורם. לדבריו, אם ישראל תעמוד בסירובה לא תהיה לחמאס ברירה אלא לחטוף חיילים נוספים ולהשתמש בהם כקלפי מיקוח.

על אף העמדות הנוקשות של חמאס נשמעים צלילים של נכונות להגמשת תנאי חמאס. אוסאמה אל-מזיני אמר לא מכבר, כי חמאס יהיה נכון לבחון הסתייגות ישראלית על 10 שמות מתוך הרשימה. הבכיר ששוחח עם "אל-חיאת" ציין, כי "נוכל לומר שיש גמישות ישראלית אם היא תסכים לשחרור 200 או 300 מתוך הרשימה", אף שציין שחמאס דבק בתביעתו לשחרר את כל האסירים.