ערפילי הבוקר עדיין מרחפים מעל בייג'ין ביום שני בבוקר, יום העבודה הראשון שבו אסור להשתמש בכלי רכב בבייג'ן. זאת על פי החוקים החדשים האוסרים נסיעה בכלי רכב ונועדו לנקות את השמיים המלאים בערפילים ועשן לקראת האולימפיאדה.



לאחר חודשיים של תיכנונים, החל מיום ראשון מחצית מ- 3.3 מיליון כלי הרכב שבבייג'ין יורדו מן הכבישים והרחובות בימים מסויימים, כלומר לסירוגין. ההחלטה הייתה פשוטה, כל לוחיות הרישוי המסתיימות במספרים זוגיים יסעו ברחובות העיר בימים מסויימים, ואילו המכוניות בהן לוחית הרישוי מסתיימת במספרים אי זוגיים יסעו בימים הנותרים. כך מדווחת רשת ה-CNN.



יצוין כי בהחלט יתכן שיעברו ימים מספר לפני שניתן יהיה להבחין בשינוי של איכות האוויר מעל העיר. וכדי להאיץ את התהליך חוקקו חוקים נוספים המקצצים את פעילות המפעלים בעיר ואת כמות השיפוצים.



בעוד הממשלה הסינית הצהירה כי היא מתכננת לראות קיצוצים רבים בנושא פליטת גזים מן המכוניות, אחד המקורות הגדולים ביותר לזיהום אוויר בבייג'ין, עדיין לא ברור כיצד ניתן יהיה להשיג אפקטיביות מירבית מן התוכנית. הממשלה לא פירסמה באופן מפורש יעד אליו היא מעוניינת להגיע לגבי איכות האוויר, כמו כן לא נאמר כיצד תימדד איכות האוויר.



אתמול הנהגים עם לוחיות הרישוי האי זוגיות הוכרחו לנסוע בתחבורה הציבורית, אבל הם טענו שהיה הרבה פחות צפוף מאשר העריכו קודם לכן. "נראה שהרכבת התחתית אינה כה עמוסה כפי שציפיתי שתהיה", נשמעו הרבה תגובות. אנשים גם טענו שעם מיזוג האוויר והמאווררים היה אפילו נעים.



חוץ מהסדרי התנועה החדשים, כל תחנות הכוח נאלצו להוריד את כמות הגזים הנפלטים מהם ב-30% החל מיום ראשון. כל פעילות שאיבת האבק הופסקה לחלוטין, מכיוון שהמכשירים רק מפזרים את האבק באוויר.



נהגים שנתפסו נוהגים ביום שאינו שלהם- ניקנסו ב-14$, מדובר על קנס יקר אפילו לבייג'ין.



למרות הארכיטקטורה שהושקעה בבניית האיצטדיונים ומקומות האירוח, האתגר החשוב ביותר עבור סין היה לשמור על איכות האוויר לקראת בואם של האתלטים הטובים בעולם. השמיים של בייג'ין נראים באופן נורמאלי אפורים אך לקראת המשחקים שיתקיימו בין ה-8 ל-24 לאוגוסט מקווים לראות שמים כחולים מעל בייג'ין.



רוב המתחרים כבר עכשיו מעדיפים לצאת אל מחוץ לעיר לאחר המשחקים, ונשיא הועדה האולימפית הבינלאומית אמר שאירועים פתוחים מעל לשעה יידחו אם תנאי האוויר לא יאפשרו את קיומם.



האמן למרחקים גדולים הגדול ביותר בעולם, היילה גברסלייסה, מאתיופיה, החליט לא להשתתף באירוע המרתון מכיוון שאיכות האוויר בעיר מגרה את הנשימות שלו והוא העדיף שלא לקחת סיכונים בריאותיים על עצמו.



כ-300,000 כלי רכב כבדים, כולל משאיות לצרכים תעשיתיים, שרובם מופעלים רק בלילות, נאסרו לשימוש החל מה-1 ליולי.



הממשלה שיפרה את התחבורה הציבורית לטובת 4 מיליון האנשים העודפים שיהיו בדרכם בגלל התכנון התחבורתי החדש.



אחת ההשערות לגבי מצב הרכבת התחתית ביום שני טוענת כי הממשלה ביקשה מבעלי העסקים לרענן את הדרישות מכוח העבודה שלהם, ולארגן את העובדים כך שלא כולם יעבדו יחד. כמו כן, מקומות הלימוד השונים נפתחו שעה מאוחר יותר על מנת שהילדים והמבוגרים לא יסעו באותן שעות.



העיר מתכננת להוסיף כ-3,000 אוטובוסים עד לתחילת האולימפיאדה, ןלהעלות את כמות הנוסעים היומית באוטובוסים מ-12.5 מיליון ל-15 מיליון.



שני קווים חדשים לרכבת התחתית ומסילת רכבת מקשרת לשדה התעופה נפתחו ביום ראשון. תנועת הנוסעים הצפויים בקווים אילו צפוייה להגיע ל-1.1 מיליון איש ליום בימי המשחקים האולימפיים.



הפסימיים עדיין מעריכים כי יכולות להיות תקלות בתכנונים. מדברים על רוחות בכיוון הפוך שיחזירו את האוויר המזוהם אל תוך העיר, או ימים רבים ללא רוחות (כבפי שמורגלת בייג'ין).