למרות פריחתו של לימוד הדף היומי בשנים האחרונות, נתקלים מחנכים ואנשי תורה רבים בתופעה לפיה לימוד הגמרא שעיצב את דמותה של היהדות במשך שנים רבות נדחק יותר ויותר לקרן זווית. החשש שמקנן בקרב רבים הוא כי לימוד הגמרא יחדל להיות גורם חינוכי, מעצב אופי ודמות, לציבור נרחב של בני נוער ומבוגרים.
ר"מים בישיבות תיכוניות מספרים על תלמידים שחשים כי לימוד גמרא עבורם הוא מקצוע לימודי מיותר במידת מה והיו מעדיפים ללמוד תנ"ך, אגדה, הלכה או אמונה יהודית במקום.
ראש בית המדרש "רעוא", הרב צוריאל וינר, ששימש שנים רבות כר"מ בישיבת "שילה", מספר לתלמידיו כי שנים רבות ראה את דרך הלימוד "הבריסקאית" כדרכו הלימודית שבה למד ולימד, אך עם כל זאת, חש כי יש בגמרא משהו עמוק יותר, שעדיין מחכה לפענוח.
"תפיסת בית המדרש היא כי ישנם רעיונות פנימיים, כללים שעומדים מאחורי המילים שנראות לנו כה קשות ועוסקות בויכוח תלמודי פרטני. למשפטים ולהלכות, יש משמעות ותוכן פנימי, אידיאות ורעיונות המהווים את התשתית לדיון התלמודי. אין בדיון הגמרא רק שאלה הלכתית פרטנית אלא נושא מרכזי מוגדר שהוא שאלה עקרונית אידיאית", אומר הרב וינר.
"השאלה יכולה להיות בעלת משמעות בקיום האישי, המשפחתי, הציבורי והלאומי של האדם ושל האומה. מסגרת הלימוד היא פענוח של שאלה זו, והבנה איך הסוגיה כולה סובבת סביב שאלה זו".
מסביב לתפיסה זו הוקם בית המדרש בניסיון להקנות לעולם את דרך הלימוד ולהביא להתחדשות ורעננות בלימוד, בו לומדים כיום בוגרי ישיבות מרקעים מגוונים, מבוגרי צבא, בוגרי ישיבות חרדיות, ובוגרי ישיבות הסדר.
בית המדרש מנסה גם לתת מענה לשאלת לימוד הגמרא בישיבות התיכוניות, ומקנה את דרכו המיוחדת באמצעות תוכנית בית-מדרשית להכשרת רמי"ם, מחנכים, ומורים לתורה שבעל פה, וכן קיימת בבית המדרש תוכנית: "לפניהם", בו משתלמת קבוצת רמי"ם נבחרת מישיבות תיכוניות מתוך אסטרטגיה ארוכת טווח של התחדשות במערכת החינוך הדתית.
בראיון לערוץ 7 מספר הרב שמעון קליין, רב בבית מדרש שלימד שנים רבות בישיבה הגבוהה בית-אל: "דרך הלימוד המיוחדת גורמת לכך שהגמרא הפכה להיות לגבי מקור לבירורים בשאלות העומק של החיים. כיום, כאשר אני מתמודד עם שאלה מחשבתית, החל משאלה גדולה שטורדת את הדור ועד שאלה שנוגעת לחיים האישיים שלי, אני ניגש קודם כל לסוגיה רלוונטית, ומבקש לדעת מה הגמרא אמרה בנושא זה".
במפתיע, פונה בית המדרש גם לציבור רחוק משמירת תורה ומצוות. הרב שמעון קליין מעביר שיעור בגמרא לציבור חילוני מידי שבוע, במשכן האומנים בהרצליה.
רמי דנון, שחקן ובמאי מפורסם, הלומד בבית המדרש, מספר כי במהלך הלימוד נחשף לעולם בעל עוצמה אינסופית, "במסגרת לימוד הדף "שותפין שרצו..." מצאתי עצמי סוקר מיני מחיצות שקיימים בחיי. חלק מהן בניתי במו ידי ובחלק אחר הייתי שותף בדרך זו או אחרת. פתאום כל חיי הוארו לנגד עיני במיני מחיצות. מחיצות עבות ודקות, שקופות וקלות. מחיצות דוממות כקבר ומאידך מחיצות שנתבטלו לחלוטין ואפילו פרוכת איננה כדי לחצוץ".
"הרגשתי איך מפגישה לפגישה אני מצמצם את המרחק מעולמי לעולם הגמרא. המחיצה בינינו עדיין גבוהה ועבה אך היום אני לפחות מודע שמעבר למחיצה הזו קיים עולם".
בית המדרש מקיים גם תוכניות חוץ רבות ביניהן שיעור לדוברי אנגלית, שיעורים לציבור כללי וחילוני, השתלמויות לרמי"ם ולמחנכים, ימי עיון ועוד.
בעוד כשבועיים, בין התאריכים ב' אב עד ז' אב, בין השעות 9:30 – 14:00, ייערכו בבית המדרש ימי עיון תחת הכותרת: "שמיטת כספים ופרוזבול: הערמה או ממשות?", בהם יעסקו בנושאים: מהי מטרת ההלוואה על פי התורה, שמיטת כספים בשביעית - מטרותיה, ערכיה, משמעותה, בחינת הקשר שבין שמיטת כספים לבין המצוות הנוספות שבשנה השביעית, מהי מטרת תקנת הפרוזבול, ועוד. מידי יום יועברו שיעורים על ידי רבנים כרב יאיר דרייפוס, ראש ישיבת "שיח", הרב יוסף צבי רימון, ר"מ בישיבת הר עציון, הרב ערן טמיר ממכון מאיר ועוד.