
חילופי האשמות בין פתח' לחמאס על הפקרת "זכות השיבה" של הפליטים. סאיב עריקאת, ראש צוות המו"מ הפלשתיני, אמר אמש (19 באוגוסט 2008) בראיון לרדיו הפלשתיני, כי חמאס מעוניין בהסכם הפסקת אש ארוך טווח עם ישראל, שמשמעותו הלכה למעשה- ויתור על זכות העם הפלשתיני להתנגדות ולשיבת הפליטים.
"בעת בה מתקיים מו"מ על הקמת מדינה פלשתינית ועל נסיגה ישראלית לגבולות 67' אחמד יוסוף מפרסם מפריח בלון ניסוי במאמר בניו יורק טיימס ובו הוא מציע הפסקת אש לעשר שנים", אמר עריקאת והאשים את חמאס בפגיעה באינטרסים הלאומיים של העם הפלשתיני.
בחמאס לא נשארו חייבים נוכח האשמות אלה. פווזי ברהום, דובר חמאס, הכחיש היום בראיון ל"אל-שרק אל-אווסט" (20 באוגוסט 2008) את טענותיו של עריקאת, מהן השתמע כאילו קיימת משמעות מדינית להצעת ה"ההודנה" (הפסקת אש זמנית) של חמאס.
לדבריו של ברהום, עמדת חמאס בנושא הפסקת האש ברורה והיא עולה בקנה אחד עם ההצעה המקורית שהוצגה בשעתו ע"י השיח' אחמד יאסין. הצעת יאסין כללה הקמת מדינה פלשתינית שבירתה ירושלים, שחרור כל האסירים ושיבת כל הפליטים תמורת הפסקת אש זמנית. ההצעה מדגישה, ציין ברהום, כי חמאס אינו מוכן להכיר בישראל ואינו מוכן לוותר על פלשתין ההיסטורית. "זה האופק המדיני שהציע יאסין", אמר.
ובתוך כך, חמאס קורא (20 באוגוסט) לשחרר את מסגד אל-אקצה לרגל ציון יום השנה לניסיון ההצתה של המסגד. "זכות האומה האסלאמית על מסגד אל-אקצה, העיר ירושלים והמקומות הקדושים לא תתבטל לעולם ע"י תוכניות הייהוד או ע"י ויתורים. חמאס תישאר ראש החץ של ההתנגדות... כדי להתכונן ללכת לעבר הגדה וירושלים הכבושה על מנת לטהר אותן מטומאת הכיבוש", נאמר בהודעת חמאס.