מערכת בתי המשפט מפרסמת היום את הדו"ח החצי שנתי על מצב מערכת המשפט. מהדו"ח עולה, כי במחצית ראשונה של שנת 2008 חלה ירידה של כ-5% במלאי התיקים בבתי המשפט בהשוואה ל-2007.



מהדו"ח, המתפרסם זו הפעם השניה, עולה עוד כי במחצית הראשונה של שנת 2008, ירידה של 3.3% במלאי התיקים בבתי המשפט ביחס לתקופה המקבילה אשתקד.



כמות התיקים שבהם חלפו יותר מ-6 חודשים ממועד מתן הסיכומים וטרם ניתן בהם פסק דין מהווה  פחות ממחצית האחוז ממלאי התיקים בשנת 2008.



מלאי התיקים כולל הן את התיקים החדשים אשר נפתחו במהלך השנה והן את התיקים שנפתחו בשנים קודמות וטרם נסגרו. במהלך השנה נסגרו  343,245 תיקים – מספר גבוה יותר ממספר התיקים אשר נפתח בשנה זו – 328,068 ובסך הכל נסגרו 15,177 תיקים יותר מאשר  נפתחו.

הירידה במלאי מושפעת מן הירידה במספר התביעות הממוכנות שהוגשו בבתי משפט השלום, אשר נבע מהחלתו של תיקון 24 לחוק ההוצאה לפועל, שגרם לירידה בכמות התביעות הממוכנות המוגשות לבית המשפט וכן מהמשך תהליך הטמעת מערכת נט המשפט.

תיקון 24 לחוק ההוצאה לפועל, הוסיף לחוק ההוצאה לפועל את סעיפים 81א1 ו-81א2. סעיפים אלה מסדירים הגשה של תובענות על סכום קצוב, עד סכום של 50,000 ₪, ישירות אל לשכת ההוצאה לפועל.

משמעות הדבר היא, כי תובענות על סכום קצוב, הנסמכות על חוזה או התחייבות מפורשים שיש עליהם ראיה בכתב, או על הוראה מפורשת של חיקוק, יוגשו לביצוע ישירות להוצאה לפועל, וידונו שם על-פי הכללים שנקבעו בחוק ובתקנות.



התנגדויות לביצוע תביעות כאמור יועברו אל בית המשפט. כך גם תביעות שלגביהן נוכח ראש ההוצאה לפועל, כי לא התקיימו בהן התנאים הקבועים בסעיף 81א1(א) לחוק.



בתקופה הנוכחית (1.1.08 – 30.6.08) נפתחו בבית משפט השלום ברחבי הארץ 22,479 תביעות ממוכנות, זאת לעומת 45,324 תביעות ממוכנות בתקופה הקודמת (1.7.07 – 31.12.07) ו- 58,328 תביעות אשתקד (1.1.07 – 30.6.07).



סיבה נוספת לירידה בכמות התביעות הממוכנות הינה הטמעת מערכת נט המשפט, אשר אינה תומכת בתביעות ממוכנות. כיום תביעות שבעבר הוגשו לביהמ"ש כתביעות ממוכנות נפתחות ומטופלות ככל תיק אחר ומכאן נובעת הירידה הנוספת במספר התביעות הממוכנות.



לאור תיקון 24 לחוק ההוצאה לפועל אנו רואים בדוח ירידה גם במלאי התיקים האזרחיים שמתחת ל- 50,000 אלף ₪ שעמד השנה על 272,464 לעומת 300,326 בתקופה קודמת ו- 297,402 בתקופה אשתקד.

בשל המעבר להגשת תביעות ממוכנות ישירות להוצאה לפועל בהתאם לתיקון 24, תביעות שאורך חייהן במערכת היה  קצר מאוד, ובשל הצמצום בכמות התביעות הממוכנות – תביעות שאף להן אורך חיי תיק נמוך, משתקף גידול מסוים באורך החיים הממוצע לתיק.