ראש ממשלת בריטניה, גורדון בראון, אמר בשבת שלמדינות המפרץ העשירות בנפט יש תפקיד מפתח בתקיפת ההאטה והמשבר הכלכלי הפוקד את העולם. CNN מדווח.

בראון עזב את בריטניה השבת לביקור בן ארבעה ימים בסעודיה, קאטאר ואיחוד האמירויות על מנת לנסות לגייס כספים לשיקום המדינות הנאבקות כיום בעקבות משבר האשראי העולמי.

המנהיג הבריטי מעוניין שסין ומדינות המזרח התיכון יהיו בין התורמים הגדולים ביותר לקרן הכספית הבינלאומית שתיפתח בשביל להציע סיוע למדינות הקורסות לאחר המשבר הכלכלי. אנליסטים רבים הזהירו שהכסף יזרום לקרן רק אם מנהיגים רבי השפעה ייקחו על עצמם תפקידים בעליי שררה וכוח בסדר הכלכלי העולמי החדש.

בראון, שלווה על ידי שני שרים בכירים ומשלחת של 27 אנשי עסקים בכירים, מתכנן גם להתקשר למנהיגי מדינות המפרץ על מנת לקבוע מדיניות שתייצב את מחירי הנפט בעולם.

"לכל אחד יש תפקיד בפתרון המשבר העולמי. אני חושב שמדינות המפרץ העשירות בנפט יהיו מעוניינות לשחק את תפקידן", אמר בראון לעיתונאים כאשר עזב את לונדון.

בראון קרא לסין ולמדינות המזרח התיכון להשתמש ברזרבות שלהן על מנת לספק הלוואות חירום למדינות כמו איסלנד, הונגריה ואוקראינה, הנמצאות על סף פשיטת רגל מדינתית.

בראון והאיחוד האירופי התריעו כי הסיוע בגובה 250 מיליארד דולר, שניתן עד כה על ידי הקרן המיוחדת לא יספיק לערבויות עתידיות. "הפוקוס העיקרי שלי הוא כיצד ניתן יהי לסייע למשפחות בריטיות במשבר הנוכחי", אמר בראון. "הסעודים ומדינות נוספות מאזור המפרץ חשובות מאוד, מכיוון שהן מדינות עם תזרים מזומנים גבוה מאוד ועושר הנובע מנפט- מחצב טבעי".

לביקורו של בראון הצטרף המזכיר העסקי, פטר מנדלסון, מזכיר האנרגיה, אד מיליבנד, וקבוצת אנשי עסקים מהחברות והתעשיות הגדולות ביותר בשוק. הביקור העסקי מגיע ממש לפני פגישה של מנהיגי העולם בוושינגטון (ב-15 לנובמבר) שנועדה לדון בדרכים לפתרון המשבר הכלכלי בעולם.

האנליסטים טוענים כי סין ומדינות המפרץ ידרשו העברת כוח וסמכויות פוליטיות מהמערב אם יסכימו להשתמש ברזרבות הכסף הזר שלהן על מנת לסייע לכלכלה העולמית בעזרת הקרן. הקרן מנוהלת על ידי ארצות הברית ומדינות ה"G-7" כולן מדינות מתועשות.

"בסופו של דבר הכוח יעבור מן המערב למזרח. מדינות המזרח התיכון מבינות שידן על העליונה והן ינצלו את המצב", אמר ג'רמי בטסטון קאר, ראש מחלקת מחקר בחברת השקעות הלונדונית "צ'ארלס סטנלי".

מחיר חבית נפט צנח בעולם מ-147.27$ לחבית ב-11 ליולי, אל מתחת ל-60$ השבוע. ביום שישי נסגר המסחר עם מחיר חבית נפט של 67$ לחבית. מצב זה לבד עלול לתת בידי מדינות המפרץ תירוץ שלא לתרום לחבילת סיוע בינלאומית.

המזכיר הכללי של אופ"ק, עבדוללה  באדרי, אמר שהוא מופתע שהמדינות החברות בקרטל התבקשו להתערב בנעשה במשבר הכלכלי. "המשבר הזה נוצר בארצות הברית, ועליו להיפתר גם בתחומי ארצות הברית", הוא אמר את הדברים בניגוד להצהרות בראון שהמשבר הכלכלי הוא בעיה עולמית המחייבת פיתרון כלל עולמי.