הנשיא הנבחר, באראק אובמה, מעוניין לחדש את התחייבות ארצות הברית למציאת מנהיג אל קאעידה, אוסאמה בין לאדן, כך על פי יועציו לביטחון לאומי.

קבוצתו של אובמה מאמינה כי ממשל בוש כשל בכך שלא השכיל להשיג את מטרת ה-FBI, תפיסת הטרוריסט המבוקש ביותר בעולם כיום.

"אנחנו נהרוג את בין לאדן. נמחץ את אל קאעידה. זו אמורה להיות העדיפות העליונה ביותר שלנו בביטחון לאומי", אמר אובמה באחד הדיונים שנערכו לקראת הבחירות, ב-7/10.

בחודש מאי, אל קאעידה פרסמו קלטת אודיו חדשה בכיכובו של בין לאדן. אבל בכירים במודיעין האמריקאי מודים כי אין להם מושג היכן נמצא הטרוריסט מאז סוף שנת 2001, שכמעט נתפס בקרב עם כוחות ארצות הברית ליד טורה בורה, אפגניסטן.

רוברט בר, שוטר שטח לשעבר ב-CIA, אמר בראיון ל-CNN כי הוא דיבר עם עשרות בחורים מהCIA שהיו שותפים במצוד אחר בין לאדן. מחצית מהם אמרו לו כי הם הניחו שהוא מת, אבל מילת המפתח היא "הניחו". "הם לא יודעים ממש", הוא אמר.

בכירי המודיעין משערים כי בין לאדן מתחבא באזורי השבטים, בצפון-מערב פקיסטן, אזור מרוחק ופרימיטיבי עם הרבה ראשי הרים גבוהים, כך שמאוד קשה לנווט באזור.

"יש צורך בצבא שלם של אנשי מודיעין מהשטח- משתפי פעולה, בעיקר בשטחים שבהם חושבים שבין לאדן עשוי להופיע או להתחבא בהם", אמר רוברט גרנייר, מפקד בכיר ב-CIA לשעבר וכעת במועצת הבטחון, "ומדובר בהרבה מאוד אנשים כדי לכסות את כל העמקים באזור".

ממשלת ארצות הברית מבטיחה פרס כספי בסך 25 מיליון דולר, על כל מידע שיוביל ללכידתו של בין לאדן. אבל, אנשים שגרים באזור טוענים כי אנשי המקום יחשבו שמדובר במעשה שמתחת לכבודם לקחת כסף כזה.

עד כה הצליחה ארצות הברית להרוג לא מעט מנהיגים מאל-קאעידה, בעיקר בפקיסטן. אבל ההתקפות הללו הרגו גם הרבה חפים מפשע, והיחסים בין המדינות התדרדרו.

אובמה מתכנן לשלוח כוחות נוספים לאפגניסטן על מנת להשיג שוב את הטאליבן העולים, אבל מומחים טוענים כי למעשים הללו עלולות להיות השלכות חמורות ביותר.

"הנשיא הולך לרשת את הבעיה שהסובייטים התמודדו איתה רק לפני כ-15 שנים, בזמן מלחמת הג'יהאד הסובייטי", אמר דלתון פורי, מפקד הכוחות המיוחדים בטורה- בורה. "הצבא היחיד שהצליח במשימה כזו הוא הצבא של ג'ינגס חאן ועדר המונגולים. הם כרתו ראשים והרגו כפרים שלמים. מאז אנחנו דואגים לרווחת התושבים, ולא נעשה מה שהם עשו".

שיתוף פעולה מצד צבא פקיסטן היה מזערי. רוב המומחים טוענים כי מציאת בין לאדן אינו בסדר העדיפויות של הפקיסטנים.

פורי טוען כי הנשיא הצעד הטוב ביותר של הנשיא הבא זה לשנות את הטון של השיח הבינלאומי בנוגע לבין לאדן. כל מומחי המודיעין טוענים כי בין לאדן אינו לוקח חלק בניהול אל קאעידה, ולכן אין לו שום צורך לנוע או לתקשר עם גורמים שונים. הוא טוען כי התגרות במנהיג אל קאעידה תגרום לו לרצות להגיב ו"להיות רלוונטי", ובכך להוביל את ארצות הברית אליו.

למרות כל הקשיים, כל המומחים טוענים שיש חשיבות רבה ללכידתו של בין לאדן. "אני חושב שהעם האמריקאי לא יקבל את העובדה שהוא עדיין בחיים ואנחנו עוזבים. אמריקה תהפוך לבדיחה של העולם", אמר פורי.