שופט בית משפט השלום בת"א, מנחם קליין, דחה תביעתו של מתווך מקרקעין לקבלת דמי תיווך מקונה דירה, זאת משום שבחוזה הבלעדיות בתיווך הדירה עם המוכר הובטחו למתווך דמי תיווך מוגדלים ביחס ישר למחיר שישיג עבור הדירה.

המתווך, משה סגל, הציג דירה מסויימת בפני הקונה, אולם בבדיקה שערך בא כוחו של הקונה התברר כי טרם חלפה תקופת צינון מספיקה מאז הועברה הבעלות על הבית לאחרונה, דבר שעשוי לגרום חיוב בתשלום מס שבח.

התובע הציג בפני הקונה דירה נוספת, אולם במקרה זה לא נוצרה עיסקה, לאחר זמן מה טוען התובע כי העסקה הושלמה, המוכר שילם לו את דמי התיווך במלואם, אולם הקונה סירב.

הקונה טען בבית המשפט, כי הגעתו לדירה נשוא התביעה נעשתה שלא באמצעות המשיב או בעזרתו והחתמתו על ההסכם נעשתה שלא בתום לב והתובע אף נהג במירמה בניגוד לסעיף 8 לחוק המתווכים.

"הסכם הבלעדיות מחייב אך ורק את המוכר והדרישה כי גם הקונה יחתום ויתחייב כלפי המתווך בתשלום דמי תיווך, אך ורק מהסיבה שהמוכר נתן בלעדיות, אינה כדין", קבע השופט.

"עולה מחקירתו של התובע כי בעסקה הנדונה הוא  היה מצוי בניגוד אינטרסים לאור העובדה כי קיימת לו הנאה אישית ממצב בו המחיר אשר יקבע יהיה גבוהה ככל שניתן. לדידי, הדבר עומד בניגוד לחובת הנאמנות אשר אותה חב התובע לנתבע כלקוחו", הוסיף השופט בפסק הדין, וקבע נחרצות כי "מצב בו ניתן בונוס מצד המוכר ככל שהעסקה תיסגר במחיר גבוה יותר, הופך את המתווך לסוכן מכירות או למשווק של המוכר. במצב כזה הוא אינו יכול לדרוש תשלום דמי תיווך נוסף מאת הקונה, ומשכך ולאור כל האמור לעיל, הנני דוחה את התביעה".