נשיא אוסטריה, היינץ פישר, החל היום (ב') ביקור רשמי בישראל, אשר נפתח בטקס צבאי ממלכתי ברחבת בית הנשיא בירושלים. בסיום הטקס התקיימה פגישת עבודה מדינית בין נשיא ישראל לנשיא אוסטריה, אשר הגיע מלווה בשריו הבכירים: שר הביטחון, החוץ והחינוך וכן משלחת של כ-80 כלכלנים ומדענים אוסטרים.
בפגישה בה השתתף גם השר לביטחון פנים, אבי דיכטר, ביקש האורח לשמוע על המצב בעזה, המו"מ עם הפלשתינים, המו"מ עם סוריה והסוגיה האיראנית.
נשיא המדינה, שמעון פרס, פתח ואמר כי ישראל אינה רוצה לראות את עזה עולה בלהבות ואינה חפצה בסבל העם הפלשתיני, אך המפתח למצב הקשה בעזה נמצא בידיו של החמאס. "ברגע שהחמאס יפסיק את ירי הטילים ופעילות הטרור נגד אזרחי ישראל, ישתנה המצב בעזה מקצה לקצה", אמר הנשיא והוסיף כי "ישראל לא מוכנה להתפשר על בטחון אזרחיה וכי אין אף מדינה בעולם, כולל אוסטריה, צרפת או אנגליה שהיתה מוכנה לסבול ירי של טילים על אזרחיה".
במהלך הפגישה הדגיש הנשיא את העובדה שישראל נסוגה מעזה ועל שטחה השתלטו מחבלי החמאס אשר החלו בירי מאסיבי על נשים וילדים בישראל.
"החמאס אינו בוחל באמצעים ופוגע בראש ובראשונה בעצמו", אמר השר דיכטר וציין כי "החמאס שב ומנסה לשגר טילים על מתקני אנרגיה ומקורות מים, בתוך שטחה של ישראל, המספקים מים וחשמל לעזה וכי הארגון עוסק ללא הרף בהברחות נשק וחומרי נפץ בהיקפים אדירים, דרך רשת מנהרות תת קרקעיות".
לגבי סוריה, הבהיר הנשיא פרס כי ישראל לא תהיה מוכנה לסבול משחק כפול מצידם של הסורים. "סוריה לא תוכל להמשיך ולשלוט בלבנון, להזין ולחזק את החיזבאללה ולהוות בית חם לקיני טרור רצחניים ובה בעת לזכות בשלום מלא עם ישראל. אנו מוכנים להושיט יד לשלום, מוכנים לקיומו של מו"מ רציני ומקיף אך על סוריה להחליט האם להיות שלוחתה הנאמנה של איראן או מדינה הזוכה לשגשוג ולשלום עם מדינות העולם ובראשן ארה"ב וישראל".
יצוין כי הנשיא הסורי עלה גם בפגישה מצומצמת (שש עיניים) שהתקיימה בין שני הנשיאים והשר דיכטר, במסגרתה ציין הנשיא פישר כי נשיא סוריה, בשאר אל אסד, עתיד להגיע לביקור רשמי באוסטריה בשבועות הקרובים. השר דיכטר ביקש מהנשיא האוסטרי לסייע לישראל בהשבת החייל גלעד שליט וציין כי בדמשק ממוקמת המפקדה העליונה של החמאס, המחזיקה הלכה למעשה בחייל החטוף, גלעד שליט. נשיא אוסטריה השיב כי בכוונתו לסייע לישראל בסוגיה זו וכי סוגיית שליט תעלה בפגישותיו עם אסד וכן יועברו אליו מסרים נוספים ברוח דברי הפגישה.
בנושא האיראני אמר הנשיא פרס כי איראן מרמה את העולם כולו וכי היא מפתחת נשק גרעיני להשמדה המונית ולא גרעין לצרכים אזרחיים, כפי שנאמר על ידה. "איראן היא סכנה קיומית לשלום העולם ויש לעשות הכל כדי לגבש חזית מאוחדת של הקהילה הבינלאומית כנגדה". הנשיא האוסטרי אמר כי הוא מבין היטב את הקפה של הסכנה האיראנית לעולם וכי בתקופה האחרונה נעשים מאמצים רבים לחזק את שורותיו של האיחוד האירופי וכי הוא מאמין שבקרוב נוכל לשמוע קול חזק, אחיד וברור של אירופה בסוגיות חשובות ובראשן, המאבק נגד איראן, קידום השלום במזרח התיכון ופתרון למשבר הכלכלי העולמי. "אני מבין את החשש של כולנו מפני איראן, על כולנו להילחם יחד עם כל הקהילה הבינלאומית, כולל מועצת הביטחון של האו"ם והאיחוד האירופי – כדי שאיראן לא תצליח לייצר פצצה גרעינית".
בסיום הפגישה אמר פישר: "אני מברך על עליית המדרגה וההתחממות ביחסי ישראל והאיחוד האירופי. יחסי ישראל ואירופה חשובים ביותר וכנשיא אוסטריה ארצה להגביר את מעורבותי בנעשה בישראל ובאזור הן בסיוע לקידום תהליך השלום והן בהרחבת שיתופי הפעולה המדעיים, כלכליים ותרבותיים בין אוסטריה לישראל".
נציין כי נושא המלחמה באנטישמיות ובגזענות עלה במהלך דברים שנשאו הנשיאים. הנשיא האוסטרי אמר כי העם האוסטרי חייב לשמר בזיכרונו את אירועי ההיסטוריה, כולל דברים קשים שאירעו, לדבר עליהם בכנות וללמוד מהם גם בימים אלו.
בתום פגישתם המדינית של פרס ופישר, יצאו השניים לסיור ביד ושם וקיימו טקסים משותפים לזכרם של ששת מליוני היהודים שנספו בשואה.