ברשות השידור מתגבש קוד אתי חדש ובו כללים להתמודדות עם נתונים המופצים על ידי ארגונים מגמתיים כדוגמת ארגון 'בצלם' המפיצים מידע במסווה של מידע חדשותי נטול פניות.
את הקוד החדש מנסחים ברשות השידור בעקבות פנייתו של נשיא 'האגודה לזכות הציבור לדעת' ד"ר עוזי לנדאו ליו"ר רשות השידור, משה גביש, בנושא דיווח על מידע מטעם "בצלם" במסגרת פרסומי רשות השידור.
בפניה זו הציב ד"ר לנדאו בפני גביש סדרת שאלות שעלו ממחקרים בהם הוכח הגוון הפוליטי הבולט, המוטה ולעיתים רבות אף השקרי של ארגון 'בצלם'.
בין מכלול שאלותיו תהה לנדאו בפני גביש: "האם רשות השידור בודקת לעומק את אמיתות טענות 'בצלם' טרם שידורם? מדוע אין הרשות מציינת שמדובר בארגון בעל סדר יום פוליטי ואידיאולוגי ברור? האם רשות השידור מודעת לכך שהיא הפכה לכלי תעמולתי בידי ארגון אשר מנצל את הרשות כדי לקדם את מטרותיו האידיאולוגיות השנויות במחלוקת, ללא הקפדה יתרה על אמינות מסריו? האם רשות השידור מודעת לכך שבעצם פרסום ידיעות מטעם הארגון היא פוגעת באמינותה שלה?".
בעקבות הפניה שיגר גביש ללנדאו מכתב ובו קבע כי אכן העניין לא טופל עד כה למרות חשיבותו, ובימים אלה מתגבש קוד אתי שעקרונותיו כבר כעת מובאים לידיעתם של עורכי רשות השידור.
למכתבו מצרף גביש פרוטוקול דיון שהתקיים בהנהלת הרשות ובו נכחו בין השאר יו"ר ועדת האתיקה, יובל קרניאל, יו"ר ועדת טלוויזיה ברשות יעקב שהם, מנכ"ל הרשות מוטי שקלאר ואישים נוספים.
בישיבה הוצג החומר מטעם ארגון 'לדעת' בדבר פרסומי 'בצלם'. הוברר בישיבה כי לא ניתן לטעון ש"אין מחובתנו לבדוק", את הנתונים המוצגים בידי 'בצלם' או ארגונים דומים, בין אם במישור הפוליטי ובין אם במישורים אחרים. עם זאת הוברר כי לא ניתן לבדוק ולחקור בכלים אובייקטיביים מוחלטים כל מידע. כיוון שכך הוטלה חובה לבחון את הדברים עם הצד הנפגע בטרם פרסום המידע ולפרסם את התייחסות הנפגע בדיווח. כמו כן נקבע כי בטרם מיחזור ידיעה במהדורות נוספות יש לערוך בדיקות מעמיקות יותר מאשר ברגעי הדיווח הראשוניים.
בקוד נקבע כי במידה ומדובר במקור מידע שהנכשל בעבר בדיווחים שקריים הרי שתיערך בדיקה נוספת ועמוקה יותר בטרם פרסום חומר נוסף של אותו גוף.
כמו כן נקבע כי במקרים שכאלה חובה על המדווח להודיע כי החומר המובא הוא ציטוט של מקור כזה או אחר ולא בעובדות.
כאמור, כללים אלה יתורגמו לקוד אתי מוסדר שיועבר לידיעת כלל עובדי רשות השידור.
